HRAST LUŽNJAK

03:33:00 Fb 0 Comments


HRAST LUŽNJAK
(Ouercus robur/Quercus pedunculata)
Dvije su vrste hrasta: lužnjak i kitnjak (Ouercus sessiliflora). Prvi raste uglavnom u nizinama, a potonji raste na višim položajima. Listovi lužnjaka imaju kratke, a oni kitnjaka duge peteljke. Najdjelotvornija je kora mladih grana i izdanaka. Sakupljamo je u svim godišnjim dobima, a plodove - žir - u rujnu i listopadu. Treslovina (tanin) u kori najvažniji je ljekoviti 1 sastojak hrasta. * UNUTARNJA UPORABA: čajevi - kod upale crijevne i želučane sluznice te crijevnog katara. Ne preporučamo ga kod živčanih crijevnih tegoba (crijevne nervoze). Pomalo
zatvara, stoga liječi proljev. Dosta se preporučuje kod čira na crijevu i želucu. Čaj od hrastove kore veže otrove i na taj način pročišćuje tijelo. Pijemo ga kod otrovanja gljivama i nikotinom. (OPREZ! Kod svakog otrovanja gljivama valja odmah liječniku! Liječenje ljekovitim biljem može samo pomoći liječnikovoj terapiji).
Čaj, osim toga, veže i kemijske otrove koje svakoga dana unosimo u organizam s hranom te olovo koje udišemo. Nu­žno je da taj čaj pijemo više puta u ovom kemijom prožetom dobu. U litru vode stavimo veliku žlicu kore i kuhamo 5 do 10 minuta. Pijemo ga s mlijekom, bez šećera. Pijemo ga i kad smo mamurni, ako nas ugrize zmija ili ubode kakav kukac. Njime su se spasili mnogi koji su imali krvavi spljuvak ili su čak povraćali krv i imali unutrašnja krvarenja. Natečene noge liječi mješavina čaja od jednakih dijelova kore, pelina i poljske preslice. Tu mješavinu poparimo šalicom kipuće vode i pijemo na žlice.
* VANJSKA UPORABA: kupelji i uvarci. Sjedeće se kupelji preporučuju kod ispadanja debelog crijeva (prolaps rek-tuma), a njima se mogu izliječiti i fistule na tom crijevu. Protiv vrlo jakog zatvora dodajemo i koru krkavine. Kod hemoroida i fistula pomažu i klistiri od jednakih dijelova kore hrasta, kamilice i kadulje. Uvarak od kore liječi mnoge bolesti: rane, zagnojena mjesta, čireve, te potkožne čireve. Protiv znojenja nogu preporučuju se svakodnevne kupelji nogu. Dakako, valja utvrditi uzrok te tegobe. Kupelj pomaže i ozeblinama na nogama. Kod lakših lomova bolove smanjuju oblozi od mljevene kore: stavimo ih još vlažne i tople u vrećici na mje­sto loma. Zbog tanina u kori kupelji pomažu kod ekcema i drugih kožnih bolesti. I kod psorijaze pomaže čaj od kore te kupelji i umivanje njegovim uvarkom. Kava od žira regulira rad štitnjače, jednako kao i čaj i oblozi od kore. Kavu pripremamo ovako: zreli žir ogulimo, izrežemo ga na veličinu zrna­ca kave, dobro osušimo na umjerenoj temperaturi te spre­mimo u dobro zatvorenu staklenku. Uzimamo samo onolike zrna koliko nam treba, pržimo ih dok ne postanu tamno sme­đa, grubo ih sameljemo i kuhamo kao pravu kavu desetak minuta. Potom ocijedimo, dodamo šećer, dolijemo mlijeko pijemo 1 do 2 šalice na dan, ili svaki drugi dan, ako je boles: uznapredovala.

0 komentari: