GRAH

03:37:00 Fb 0 Comments


GRAH
(Phaseolus vulgaris)
Cvjetove pritkaša beremo u lipnju, zelene mahune cijelo ljeto, a plodove kad dozriju. Dobro uspijeva na dobro po-gnojenoj zemlji izloženoj suncu. Ne odgovaraju mu previše vapnenasta tla. Za ljekovite svrhe sakupljamo mahune nezrelih plodova. Bolje su mesnatije vrste jer su djelotvornije. Mahune sadrže glukokinin, tvar sličnu inzulinu. To je dragocjen lijek za dijabetičare jer smanjuje količinu šećerau krvi i mokraći. Između više vrsta graha treba izabrati najbolje. Ljekovitost mu se smanjuje na odveć vlažnoj ili suhoj zemlji. Zelene mahune imaju jak glukokininski učinak. Bolesnici bi cijelo ljeto morali jesti što više kuhanih svježih zelenih ma­huna. Upravo zbog dijabetičara grah sadimo u vremenskim razmacima, od prvih tjedana do kasne jeseni.Tako oni cijelo | vrijeme mogu uživati svježe zelene mahune. Bolesnici moraju iskoristiti "sezonu graha". Obroci bi trebali biti obilni: bolesnik može pojesti od 4-7 kg mahuna na tjedan u raz­ličitim obrocima. U krvi će i mokraći imati znatno manje acetona, a šećer će se sniziti za 30 do 40%. Na sreću, glu­kokinin se kuhanjem ne uništava. Dobra pak kućanica neka što više zelenih mahuna graha spravi u staklenke za zimu da ih bude dovoljno za bolesnika. I sasušene mahune, iako sadrže manje glukokinina, uspješno suzbijaju aceton i šećer u krvi i mokraći. Razumije se da ćemo za liječenje rabiti i druge ljekovite biljke: lišće od borovnica, kleke, stolisnik i maslačak. Od tih biljaka pripremimo mješavinu čaja i pijemo je desetak dana. Ili pak napravimo ovako: pripremimo čaj
od svake pojedine biljke, tome dodamo imelu ili pelin ili kičicu. Potom, nakon desetak dana nastavljamo liječenje grahovim mahunama ili stabljikom.
*   ČAJ od grahove stabljike uspješno liječi vodenu bolest, reumu, giht i išijas. Koristan je i kod bolesti bubrega i mjehura; liječi upalu bubrega poslije ša-rlaha, difterije i tifusa,uklanja bubrežne kamence i pijesak. Rastvara i odvodi mokraćnu kiselinu. Dnevno bi bolesnici trebali piti 2 do 3 šalice čaja.
*   MAHUNE GRAHA kuhamo samo nekoliko minuta, ocijedimo i taj čaj pijemo nezaslađen. Dugo bi kuhanje uništilo ljekovite sastojke.
*   OSIM ČAJA od mahuna možemo pripremati i juhe: 2 do 3 pregršti mahuna kuhamo u 7,5 dl vode toliko dugo dok ne ostane pola litre guste juhe. Uzimanje te juhe i čaja od mahuna smanjuje dozu inzulina koju bi bolesnik morao uzimati.

0 komentari: