Estragon

13:00:00 Fb 0 Comments


Estragon
U našim je kuhinjama ova mirisna i izrazito aromatična začinska biljka slabo zastupljena dok je u francuskoj kuhinji sastavni dio mnogih mješavina začina bez koje su nezamislivi brojni specijaliteti, posebice umaci. Vrsni znalci rado ga koriste zbog osebujne arome. Nerijetko je prva asocijacija na estragon - senf, što ne čudi obzirom da se jedna vrsta senfa doista i radi s estragonom, no ne treba ga miješati s gorušicom, češće prisutnim začinom na tržištu. Estragon se izvrsno slaže s masnijim umacima poput majoneze, senfa i dresinga za salate, a koristi se i kao dodatak juhama, pikantnim umacima, jelima od tunjevine te ovčjeg, goveđeg i mesa peradi i divljači. Najvrjedniji dijelovi biljke su listovi u kojima je sadržana sva aroma. Ljekovita svojstva estragona poznata su i u našem narodu te se koristio za suzbijanje probavnih tegoba, ženskih bolesti, protiv grčeva, nadimanja, zatvora i za otvaranje apetita.
❖ PRIPRAVAK: čaj od listova i cvjetnih izdanaka priprema se kao oparak i to pola žličice za jednu šalicu a pije se nezaslađeno i u gutljajima 162 šalice dnevno. To je vrlo dobro sredstvo kod pomanjkanja teka, naročito nakon dulje bolesti.

0 komentari: