DEPRESIJA

12:11:00 Fb 0 Comments


DEPRESIJA
Gubitak apetita, često mokrenje, uspo­reni metabolizam, gubitak elana i nesa­nica, neki su od simptoma depresije, sve raširenije pošasti modernog druš­tva. Ukoliko ste i sami iskusili ovaj osje­ćaj samosažaljenja i ravnodušnosti i želite si pomoći, a pri tom ne naškoditi vlastitu zdravlju, iskušajte sljedeće:
 
Vino s korijenom kozlaca
SASTOJCI:
12 g korijena kozlaca • 1 I vina (po ukusu)
 

PRIPRAVA: Kuhajte korijen u vinu pet minuta, ocijedite a potom oh­ladite. Napunite bocu od tamnoga stakla i dobro je zatvorite. Popijte 2-3 puta na dan 1 čašicu (za liker) vina. 
Caj od gospine trave
SASTOJCI:


2 žličice gospine trave s cvjetovima 2 dl vode
PRIPRAVA: Stabljiku i cvjetove prelijte ključalom vodom i ostavite stajati 5 minuta. Najbolje je ujutro i navečer popiti 1 šalicu toga čaja. Poboljšanje raspoloženja nastupa otprilike nakon tri tjedna. Zbog toga bi čaj od gospine trave trebalo piti kao kuru tijekom tri mjeseca, pa čak i duže. Ne treba se bojati nuspojava.

 Čaj od ginsenga
SASTOJCI (za jednu šalicu): 3 g usitnjenoga korijena ginsenga 2 dl vode
PRIPRAVA: Prelijte ginseng ključalom vodom i ostavite stajati oko pet minuta. Svako jutro popijte 1 do 2 šalice čaja. Garantirano popravlja raspoloženje.
Čaj za smirenje
 
SASTOJCI:
40 g korijena odoljena 30 g češerića hmelja 15 g listova paprene metvice 15 g cvjetova crnog sljeza
PRIPRAVA: Najbolji način priprema­nja čaja je da se bilje ostavi cijelu noć u mlakoj vodi i da se ujutro dobro pro­cijedi. Taj je čaj izuzetno djelotvoran, osobito u starijih osoba kojima je če­sto potreban umirujući lijek za njihovo "nervozno srce".

 Opuštajuća aromamasaža
SASTOJCI:
7 kapi anisova ulja 50 ml jojobina ulja
UPORABA: Pomiješajte jojobino i anisovo ulje te ih upotrijebite za ve­černju masažu tijela (zbog kumarina koji sadrže koristite ih samo jednom tjedno).
 

0 komentari: