ČKALJ

03:27:00 Fb 0 Comments


ČKALJ
(Cnicus benedictus)
Čkalj ili babino zelje, benedikta, jednogodišnja je biljka, vi­sine do 60 cm, pomalo slična stričku. Raste po kamenjarima
obalnoga područja. Listovi su joj dlakavi i ljepljivi. Cvate od lipnja do kolovoza, a cvjetne su joj glavice žute. Sazrijeva u kolovozu i rujnu, a plodovi su joj duguljasti. Uzgaja se i u vrtovima. Katkad je dosadan korov. Beremo biljku u cvatu bez korijena. Čkalj je gorka ljekovita biljka za vanjsku i unutrašnju upotrebu. Dobra je ponajprije kod bolesti jetre i žuči, probavnih smetnji, nadimanja, zatvora, bolesti s visokom temperaturom i lijenih crijeva. Pročišćava i pobolj­šava krv, stoga se preporučuje piti taj čaj kod smetnji zbog slabokrvnosti. Povoljno djeluje na pluća i srce, stoga se te biljke valja sjetiti kod upale pluća, kašlja, katara, plućne i srčane astme, kod slaboga srca, kod smetnji u vezi sa želu­cem i crijevima. Korisna je protiv nesanice i smetnji u vezi sa živcima. Odličan je lijek protiv temperature, zaustavlja krvarenja, istjeruje gliste.
*   KAO LIJEK ZA HEMOROIDE preporučuju se sjedeće kupke. Biljku osušimo i zdrobimo u prašak kojim posipamo rane da brže zacijele. Čak se i kod kanceroznih rana stanje poprilično poboljša.
*   ORGANIZAM JAČA I AKO BILJKU PIJEMO KAO ČAJ:
jedna žličica nasjeckane biljke na šalicu vode (vruć preljev) 2-3 puta na dan.

OPREZ!
Pretjeramo li, može izazvati povraćanje. To svojstvo koristimo kod otrovanja hranom da ispraznimo želudac.

0 komentari: