Cimet

12:50:00 Fb 0 Comments


Cimet

Poznat je još od davnih vremena, opje­van u Bibliji, a prema nekim su ga iz­vorima stari Egipćani koristili još 2000 godina pr. K. u medicinske svrhe i kao dodatak napitcima. Nedavna istra­živanja provedena u Japanu do­kazala su da su eterična ulja cimeta učinkovita protiv gljivica i bakterija, a pri-pravcima od cimetove kore mogu se liječiti nadutost i vrtog­lavica. Danas je uporaba ci­meta u kuhinji uglavnom ne­pravedno svedena na slatka i voćna jela po­put kolača, kompota, kuhanog vina, čaja i drugih slatkih deserata. Naime, cimet pruža mnoge mogućnosti kod stapanja ra­zličitih okusa i time se zapravo može koristiti za bezbroj vrsta jela, od navedenih slatkih do kombinacija s  mesom i povrćem. Istočnjačka ga kuhi­nja, upravo zbog tih atributa, izvrsno kombinira s janjetinom, piletinom i povr­ćem. Osim kao lijek za želudac, naro­dna medicina koricu cimeta koristi kao sredstvo protiv prejakih i bolnih menstruacija, muč­nina, nadutosti i proljeva. 
❖ PRIPRAVAK: uzeti 1 cm korice ci­meta, 3 dl vode i 1 žličicu meda. Zdro­bljenu koricu cimeta preliti kipućom vo­dom te pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tekućinu procijediti, zasla­diti medom te uzimati 2-3 puta na dan.

0 komentari: