Češnjak

05:17:00 Fb 0 Comments

Češnjak

Moderni čovjek cijeloga života upotrebljava češnjak: njime začinja meso i juhe, dodaje ga u salate, a jede ga i sirovog. Češnjakom se liječimo od prehlade, kašlja, stavljamo ga u uho, sišemo razrezanog na kriške, čak ga i ušmrkavamo u nos! No, koliko zapravo znamo o ovome čudu prirode?
 
*  Pospješuje probavu i rad želuca
*  Potiče rad jetre, bubrega i prostate
*  Ima antimikrobni učinak vrlo učinkovit kod raznih infekcija
*  Pomaže u liječenju plućnih oboljenja, gripe i bronhitisa
*  Ima antiparazitski učinak.


 Često ni sami nismo svjesni kako češ­njak nije obična povrtna biljka, već naj­prirodniji spremnik zdravlja čija je svje­tska slava provjeravana i potvrđivana stoljećima, još od vremena drevnog Egipta na ovamo. I službena i tradicio­nalna, narodna medicina, savjetuju uporabu češnjaka kod gotovo svih zdravstvenih problema. Naime, gotovo sve korisne tvari kojima su siromašne druge biljke mogu se pronaći upravo u ovome čudu prirode te stoga u tabeli biljaka neophodnih čovjeku češnjak zauzima posebno mjesto, svrstavajući se u sva tri osnovna grafikona. Osim što nam je neophodan kao hrana, češ­njak je ukusan i koristan začin koji nor­malizira rad crijeva i riješava mnogo­brojne zdravstvene probleme. Pitate se zašto baš ova biljka neugodnog mirisa? Odgovor je jednostavan: češnjak je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži sumpor, čovjeku neophodan elemenat.
U drugim proizvodima biljnog (i životinj­skog) podrijetla, sumpora ima vrlo malo ili ga uopće nema, a njegov nedostatak može dovesti do teških posljedica po naše zdravlje. Naime, sumpor smanjuje razinu kolesterola i djeluju preventivno na razvoj malignih bolesti. 

Lijek za srčane bolesti
Srčane bolesti danas zadaju najviše muke širokoj populaciji. Upravo su one, na žalost, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, uzročnici najvećeg broja smrtnosti. Svi dobro znamo kako trebamo konzumirati hranu sa sma­njenim sadržajem kolesterola, zakletog neprijatelja našeg organizma. Upravo u borbi s tim neprijateljem može nam pomoći češnjak. Naime, veliki broj eks­perimenata provodio se s ciljem istra­živanja utjecaja češnjaka na razinu kolesterola u krvi. Rezultati su bili vrlo ohrabrujući: finski su istraživači došli do zaključka kako je najefikasnije sredstvo u borbi protiv kolesterola baš češnjak, jer snižava razinu kolesterola i triglice-rida, čak i pri konzumaciji hrane s viso­kim udjelom masti. Uz to, adenozin iz češnjaka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Napomenimo i kako češnjak dovodi do sniženja krvnog tlaka za 5 do 10%, normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i op­skrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i sma­njenja sklonosti trombozi, te djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila i smanjenje viskoziteta krvi.

 
KUPKE OD ČEŠNJAKA
(protiv prehlade i gripe)
Kupke od češnjaka rade se od propor­cionalnih dijelova čaja od češnjaka i vode za kupku 1:3. Temperatura vode treba biti od 35 do 45 stupnjeva C. U njoj se preporuča boraviti svega neko­liko minuta - ne više od 5 - kako organi­zam ne bi doživio šok. Nakon kupke je dobro istuširati se toplom vodom (tem­peratura treba biti niža od one koje nam je bila kupka), a zatim se dobro utopliti u krevetu. Recept se ne savjetuje oni­ma sa srčanim problemima! 

UBLAŽAVANJE BOLOVA U NOGAMA
Za početak dignite noge pod kutom od 45 stupnjeva i opustite se nekoliko trenutaka. Zatim ih 15-ak minuta držite
u posudi sa toplom vodom u koju ste dodali 1 -2 žlice morske soli. Nakon toga ih isperite toplom vodom i pripremite kupku za noge sa toplom vodom u koji ste stavili 6 kapi eukaliptusova ulja, 6 kapi ružina ulja i 1 žlicu soka od češnja­ka. Držite ih u posudi 5 minuta i potom isperite hladnom vodom. Bolne noge bit će daleka prošlost!
OBLOZI OD ČEŠNJAKA (protiv bolova u zglobovima i upale mišića)                                                                                         Uzmite 5 krupnih režnjeva češnjaka i dobro ih izgnječite. To isto učinite i sa polovinom crnog luka. Potom narežite listić aloje (za oblog je najbolje uzeti aloju koja ima mnogo iglica), uzmite komadić pčelinjeg voska i sve složite u lonac. Dodajte u smjesu žlicu otopljenog maslaca, stavite na slabu vatru i ostavite da provri. Zadržite još minutu, a potom maknite, propasirajte i promiješajte. Ohladite i stavljajte na oboljela mjesta.


STOP ZUBOBOLJI!
Ovo je jedan recept za koji su znale još naše prabake: unutrašnju stra­nu ručnog zgloba obilno natrljajte naribanim češnjakom, zatim sitno naribajte nekoliko režnjeva češnja­ka i čvrsto ih zavijte u korijenu ru­čnog zgloba (kod pulsa). Najvaž­nije je pri tom da ove obloge stav­ljate na ruku suprotnu od mjesta bola. Prije nego na kožu stavite češnjak, omotajte je čistom krpom kako biste izbjegli opekotine! Po­stoji i drugi, jednostavniji način liječenja zubobolje uz pomoć ove biljke: nakon jela isperite usta ča­jem od češnjaka - na taj ćete način privremeno ublažiti bol zuba iz koga je, primjerice, ispala plomba. U tom slučaju u rupu u zubu mo­žete staviti ili kuglicu od vate koja je natopljena sokom od češnjaka ili komadić svježeg češnjaka. Op­ćenito se smatra kako njegove si­ćušne čestice prodiru u krv i tkivo te tamo 'rade' u pravome smjeru, smirujući bol i iritaciju živaca.

LIJEK ZA  ASTMU Češnjak je siguran tijek za pacijente s astmom. Svaka večer prije spavanja popijte čašu mlijeka u kojoj su se kuha­la u 3 režnja češnjaka. Drugi vrlo popu­laran lijek će ublažiti napadaje astme. Trebate očistiti režanj češnjaka, zdrobiti ga i skuhati u 120 ml čistog octa od slada. Ohladite tekućinu, ocijedite i do­dajte jednaku količinu meda. Čuvajte u čistoj staklenoj boci. Uzmite 1-2 žlice sirupa s prokuhanom piskavicom dva­put dnevno.

KAKO DOLIJEPOG LICA?
Sljedeći recept pokazao se kao izuzet­no dobar za liječenje gnojnih bubuljica na licu: svakoga dana napravite svježu kašu od nekoliko izgnječenih režnjeva češnjaka i stavljate ih na lice. Masku nemojte držati dulje od 10-15 minuta. NAPOMENA; ukoliko imate osjetljivu kožu, ova bi vam metoda mogla biti su­više drastična pa vam je ne preporu-čamo. U tom slučaj ipak biste ovu vri­jednu namirnicu morali uvrstiti u preh­ranu. Liječnici savjetuju redovno kon­zumiranje češnjaka svima koji imaju dermatološke probleme upravo stoga što je odličan prirodni dezinfikator. Na toj njegovoj osobini je i zasnovano dje­lovanje gustih sirupa, čajeva i melema od češnjaka koje nanosimo na proble­matičan dio kože. No da bi liječenje bilo efikasno, trebalo bi uzimati i čaj od čšnjaka po nekoliko žlica dnevno. Tek tada će on početi djelovati sa sastoj­cima krvi i procesom metabolizma. A upravo se zbog tih poremećaja i poja­vljuju bubuljice i čirevi.
 BRADAVICE
Svježi režanj češnjaka sitno narežite i stavite na bradavicu, a okolnu kožu pre­thodno namažite vrlo masnom neve-novom kremom. Češnjak pričvrstite fla­sterom koji ćete svakodnevno mijenjati dok bradavica ne otpadne. Također mo­žete obložiti kožu oko bradavice s unu­trašnjom stranom kore od banane i na-kapati na samu bradavicu sok od češ­njaka. Flaster se i u tom slučaju treba mijenjati svakoga dana, a bradavice bi trebale nestati u narednih 7-10 dana. NAPOMENA: ovo je sredstvo vrlo uči­nkovito i za liječenje žuljeva. U tom slučaju obično se češnjak pričvrsti flas­terom na oboljelo mjesto i ostavi da dje­luje preko noći.

 SPRJEČITE OPADANJE KOSE
Možda niste znali ali češnjak vam može i vrlo efikasno pomoći u sprečavanju opadanja kose. Kako bi se pripremila ljekovita smjesa, potrebno je dobro pomiješati jed­nu žlicu soka od aloje sa žlicom meda i žlicom soka od češnjaka. Prije nego operete kosu, pripre­mite čaj od kamilice i koprive, uze­tih po jednu žlicu. Bilje prelijte s 1 I vode i kuhajte 30 minuta na pari, ne zaboravljajući promiješati. Po­tom iz hladnjaka uzmite gotovu smjesu od češnjaka i dodajte u nju jedan žumanjak, sve dobro promi­ješajte i pripremite se za ljekovitu proceduru. Za početak podijelite kosu na razdjeljak, nakon čega la­ganim pokretima utrljajte svježe pripremljenu smjesu. Zatim utop-lite glavu ručnikom, stavljajući
odozgo celofan. Nakon 20 minuta dobro operite kosu neutralnim ša­mponom, utrljajte još jedan žuma­njak, a zatim kosu dobro isperite vodom. Za kraj samo isperite kosu prethodno pripremljenim čajem. 

 SPAS PROTIV PERUTI
 Vrlo učinkovito i jednostavno mo­žete se zauvijek riješiti dosadne peruti: napravite smjesu od 2-3 re­žnja češnjaka i dva sata prije pra­nja kose utrljajte je na tjeme, a po­tom kosu operite neutralnim šam-a- I ponom. Ovu je proceduru potre­se i  bno ponavljati tijekom dva mjese-p-  j  ca, nakon čega perut obično nes­taje na više godina.
0 komentari: