Borovica
Borovica
Borovica je plod zimzelenog grma a najviše se koristi u proizvodnji pića (džin, klekovača). Plodovi - klekinje
ili smrekinje - kao začin se dodaju, prethodno
zdrobljene, ribljim juhama, mari-nadama, kiselom kupusu, pečenom mesu i osobito divljači. Kuhane s div-
ljači klekinje otklanjaju
njezin miris koji nekima ne prija. Također imaju diureti-čno djelovanje pa se upotrebljavaju kao lijek u obliku čaja, soka ili pekmeza. Žvakanje bobica liječi pokvaren želudac, pomaže probavi i preventivno je sredstvo protiv zaraznih bolesti, no ne treba ih
previše uzimati. Naime,
klekinje se koriste i u liječenju reume i bolova u
mjehuru ali ne smiju ih uzimati osobe koje boluju na bubrege. Konzumacija u većim količinama može izazvati upalu.
❖ PRIPRAVAK: za čaj od plodova borovice potrebna je 1 žličica dobro zgnječenih plodova za 1 šalicu čajnog oparka, čaj se ostavi 5 do 10
minuta pokriven, zatim se procijedi a piju se 1-2 šalice dnevno. Kod želučanih i crijevnih oboljenja i kod šećerne bolesti čaj se pije nezaslađen. Kod oboljenja organa za disanje, da bi se pojačala otpornost organizma i za poboljšanje izmjene tvari može se čaj zasladiti
dodavanjem žličice meda ili šećera.
0 komentari: