Borovica

12:45:00 Fb 0 Comments


 Borovica
Borovica je plod zimzelenog grma a najviše se koristi u proizvodnji pića (džin, klekovača). Plodovi - klekinje ili smrekinje - kao začin se dodaju, pret­hodno zdrobljene, ribljim juhama, mari-nadama, kiselom kupusu, pečenom mesu i osobito divljači. Kuhane s div-
ljači klekinje otklanjaju njezin miris koji nekima ne prija. Također imaju diureti-čno djelovanje pa se upotrebljavaju kao lijek u obliku čaja, soka ili pekmeza. Žvakanje bobica liječi pokvaren želu­dac, pomaže probavi i preventivno je sredstvo protiv zaraznih bolesti, no ne treba ih previše uzimati. Naime, klekinje se koriste i u liječenju reume i bolova u mjehuru ali ne smiju ih uzimati osobe koje boluju na bubrege. Konzumacija u većim količinama može izazvati upalu.

❖ PRIPRAVAK: za čaj od plodova borovice potrebna je 1 žličica do­bro zgnječenih plodova za 1 šali­cu čajnog oparka, čaj se ostavi 5 do 10 minuta pokriven, zatim se procijedi a piju se 1-2 šalice dne­vno. Kod želučanih i crijevnih oboljenja i kod šećerne bolesti čaj se pije nezaslađen. Kod obo­ljenja organa za disanje, da bi se pojačala otpornost organizma i za poboljšanje izmjene tvari mo­že se čaj zasladiti dodavanjem žličice meda ili šećera.

0 komentari: