BOLESTI SRCA

01:51:00 Fb 0 Comments


BOLESTI SRCA

 
Neke vrste povrća i ljekovitog bilja s kojima možete pripremiti juhe od povrća su češ­njak, crveni luk, đumbir i crvena paprika. Oni smanjuju mogućnost zgrušavanja krvi i na taj način sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, koji dovode do srčanog udara. Češnjak i crveni luk utječu i na snižavanje razine kole­sterola i krvnog tlaka. Ostale vrste povrća, osobito rajčica, između ostaloga sadrže i ga-ma-amino-buternu kiselinu (GABA). GABA iz rajčice i mnogih drugih vrsta povrća za juhu snižava krvni tlak i pridonosi jačanju sr­čanog mišića. Rajčici, kao osnovi minestrone juhe, dodajemo ostale ljekovite biljke, začine i povrće koji utječu na sniženje krvnog tlaka, među njima najprije već spomenuti češnjak i crveni luk, te rižu, celer i šafran (Crocus sativus).
U drugo povrće koje također možete doda­ti minestrone juhi, a koje će pomoći u sni­žavanju razine kolesterola, spadaju artičoka, ječam, grah, mrkva, patlidžan i špinat. Pored toga, minestrone juha sadrži i povrće bogato snažnim antioksidansom glutationom.An-tioksidansi sprječavaju nastanak naslaga na stijenkama koronarne arterije, koje izazivaju začepljenje krvnih žila.Velike količine tih spojeva nalaze se i u šparogama, prokulici, kupusu, cvjetači, krumpiru, tustu i rajčici. Sve vrste povrća koje možete koristiti za pripravu minestrone juhe imaju nizak sadr­žaj masnoća, sa svega malo ili nimalo kole­sterola, tako da mogu pomoći u održavanju normalne tjelesne težine, krvnog tlaka i razi­ne kolesterola.Ako ga sami uzgajate, povrće vam može omogućiti i potrebnu tjelesnu
aktivnost. Stoga, ako strahujete od srčanog udara, svakako minestrone juhu uvrstite u svoj jelovnik jednom ili dvaput tjedno — ili, ako to želite, i češće. Početkom tjedna možete pripraviti veliki lonac juhe, podijeliti ga na obroke, zalediti i zatim koristiti uvijek kada poželite.Ako tijekom tjedna nekoliko mesnih obroka ili onih sa sirom jednostav­no zamijenite minestrone juhom, možete smanjiti rizik od srčanog udara za oko 20 posto.
Nemojte se zaustaviti na minestrone juhi. Mnogi čvrsti znanstveni dokazi govore u prilog tome da voće i povrće sprječava pojavu srčanih bolesti, pa ga stoga jedno­stavno morate uvrstiti u svaki obrok. Voće i povrće su glavni izvor snažnih anti-oksidansa: vitamina C i E, vitaminu A sličnih karotenoida i folata, te vitamina B. Mnogo­brojna istraživanja pokazuju da, ovisno o zastupljenosti ovih hranjivih tvari u svakod­nevnoj ishrani, rizik od srčanog udara opada i do 40 posto. (A i rizik od raka pada za oko 50 posto.)
Mnogi nutricionisti preporučuju čak i osam ili devet obroka dnevno.

Zelena ljekarna za bolesti srca
Češnjak, crveni luk, đumbir i crvena (ljuta) paprika pomažu u sprječavanju i liječenju bolesti srca, tako što snižavaju krvni tlak. Češnjak i crveni luk smanjuju i razinu kole­sterola, te sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. No, i mnoge druge biljke pomažu u sprječavanju i liječenju bolesti srca.

Šćir (Amaranthus, različite vrste) i druge biljke koje sadrže kalcij. Lišće šćira jedan je od najboljih biljnih izvora kalcija (otprilike 5,3 posto suhe tvari). Studije pokazuju da kalcij jača mineralnu gustoću kostiju, što može pomoći u sprječavanju osteoporoze.Ali postoji još nešto: taj mine­ral znatno smanjuje i rizik od srčanog udara. Ostale biljke koje u sebi sadrže visoki po­stotak kalcija su: pepeljuga (Chenopodium album), kopriva, bob, potočarka (Nasturtium officinale), sladić (Glycyrrhiza glabra), mažu-ran (Origanum majorann), čubar (Satureja hol 11 mils)i mladice crvene djeteline i timijan (Thymus vulgaris). Šćir možete dodavati salatama, miješanim jelima od povrća i tjestenini.

Vrba (Salix, različite vrste). Kora vi \>r sadrži salicin, biljnu prethodnicu aspi­rina. Mnoga istraživanja pokazuju da mala doza aspirina - pola do jedne cijele tablete dnevno - može značajno smanjiti rizik od srčanog udara, tako što sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.Tijelo aspirin pretvara u snlicilnu kiselinu, jednako kao što pretvara i salicin iz vrbove koro. Dakle, ako farmace­utski aspirin pomaže u sprječavanju srčanog udara, isti bi učinak morao proizvoditi i biljni aspirin. Međutim, ako ste alergični na aspirin, vjerojatno ne biste trebali uzimate niti njegovu biljnu inačicu. Ljudi najčešće koriste koru bijele vrbe (Salix alba), ali neko­liko drugih vrsta, uključujući krhku vrbu (S.fragilis) i crvenu vrbu ili rakitu (S. purpurea), još su bogatije salicinom. Međutim, ako u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnoj lje­karni možete pronaći samo koru bijele vrbe, slobodno je uzmite.
Otprilike pola do jedne čajne žličice kore bijele vrbe sadrži oko sto miligrama salicina. Nakon što se pretvori u salicilnu kiselinu, to bi otprilike trebala biti dovoljna količina aspirina da zaštiti vaše srce.
Pripremite čaj od vrbine kore na sljedeći način.Jednu žličicu čaja prelijte s jednom šalicom uzavrele vode. Ostavite da počine petnaest minuta i procijedite. Pijte I šalicu čaja dnevno ili svaki drugi dan.
Angelika (Angelica archangeli-ca). Liječnici za sprječavanje srčanog udara rutinski propisuju kalcijeve blokade, poput verapamila (Calan, lsoptin).Ta vrsta lijekova djeluje tako što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.Angelika sadrži 15 spojeva koji spadaju u kalcijeve blokade. Ako već uzimate farma­ceutski gotov lijek, ne bih vam savjetovao da ga zamijenite angelikom, ali pretpostavljam da bi dodavanje te biljke tretmanu lijekovi­ma poboljšalo njihovo ukupno djelovanje. Ipak, ako želite kušati ovu biljku, prethodno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Napitak napravite od iscijeđenih stabljika angelike, mrkve, celera, koromača, češnjaka, peršina i pastrnaka (Pastinaca sativa), uz malo vode i začina, kako bi se poboljšala pitkost. Piće je vrlo ukusno, a svi sastojci sadrže kalcijeve blokade,antioksidanse ili spojeve koji smanjuju kolesterol ili snižavaju krvni tlak, čime na ovaj ili onaj način spreča­vaju pojavu bolesti srca.

Vinova loza (Vitis vinifera). Re­zultati oko 30 dugotrajnih studija govore da ljudi koji umjereno piju alkohol - jedno do dva pića dnevno - imaju smanjen rizik od srčanog udara za nekih 25 do 40 posto.
Međutim, javna rasprava o točnosti takvih tvrdnji još uvijek traje. Neki znanstvenici tvrde da sam alkohol
djeluje zaštitno na srce, vjerojatno tako što snižava kolesterol niske gustoće lipoproteina ("loša" vrsta). Tvrde da pomaže bilo koja vrsta alkohola: pivo, vino, ili destilirana alkoholna pića. Drugi uporno tvrde da u crnom vinu postoji nešto posebno. Određene sastojci, fenolni spojevi koji se nalaze u površinskom sloju boba grožđa, daju vinu crnu boju. Oni ta­kođer štite organizam od kolesterola niske gustoće - lipoproteina - i to bolje od jakog vitamina E.Ali, zapravo nije potrebno piti crno vino kako biste došli do tih spojeva. Oni se nalaze i u svježem crnom grožđu, soku od crnog grožđa i drugom voću i povr­ću, uključujući borovnicu, te češnjak i crveni luk. Samo upamtite da više od dva pića dnevno djeluje suprotno i oštećuje srce.

Glog (Crataegus, različite vrste). Glog ima priznat i zaslužen ugled kao blagi tonik za srce. Posebno je koristan u liječenju zamora srca, poznatog kao koronarni srčani prekid.Ali istraživanja pokazuju da ova biljka pomaže i u sprječavanju srčanog udara. Ona otvaranjem (širenjem) arterija poboljšava protok krvi kroz srce.Također, povećava sposobnost srca da se
nosi s gubitkom kisika, što se događa kad začepljenje ko­ronarnih arterija smanji priljev krvi u srce. Glog pomaže i u regulaciji pravilnih srčanih otkucaja i smanjuje tzv. periferni vaskularni otpor.To znači da olakšava protok krvi, sma­njuje pritisak na srce i pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Ako ga želite uzimati kako biste spriječili srčani udar, ipak se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom ili posjetite nekog naturopata, koji će vam preporučiti neki standardizirani ekstrakt. Naturopati, naime, ne preporučuju korištenje sirove biljko u liječenju bolesti srca.

Tust (Portulaca olerácea). Ovo povrće, koje je lako uzgajati, najbolji je lisnati izvor korisnih spojeva poznatih kao omsgfl i masne kiselino. One pomažu u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka, a time i srčanog udara. Upravo zbog tih omega-3 masnih kiselina, kojih ima puno u ribi iz hladnih mora, npr. lososu, ljudi koji tu ribu redovito jedu imaju nižu stopu bolesti srca od prosjeka. Pored toga, tušt je vrlo bogat antioksidansima, koji također pomažu u sprječavanju srčanog udara i raka. Napokon, ovo povrće sadrži kalcij i magne­zij u omjeru 1:1.Već smo spomenuli da je kalcij doar za srce, ali njegovo je djelovanje najbolje kada uzimate uz istu količinu ma­gnezija, Dakle, imate dovoljno dobar razlog da jedete puno svježeg, lisnatog tusta. Jedite ga sirovog, u salatama, ili ga kuhajte na isti način kao i špinat.

Vodopija ili cikorija (Cichorium intybus). Usporava brze otkucaje srca, a ima i blago stimulativno djelovanje na srce, nešto
poput vrlo popularnog lijeka digitalisa.A do­voljno je blag da bude siguran za upotrebu. Nekoliko industrijskih nadomjestaka za kavu sadrži prženu vodopiju.

Maslina (Olea europea). Kad se svakodnevno uzima, maslinovo ulje ima značajno zaštitno djelovanje
protiv bolesti srca. Ono je svakako okosnica mediteranske prehrane za zdravo srce. Kod mediteranskih naroda, kod kojih je glavni izvor masnoća mono-nezasićeno maslinovo ulje, srčani udari su relativno rijetki, čak i kod inače dosta visokog unosa masnoća.Ako već nije, maslinovo bi ulje svakako trebalo postati glavno ulje koje koristite u svojoj kuhinji.

Ružmarin (Rosmarinus officina­lis). Ružmarin je jedan od bogatijih biljnih izvora antioksidansa. Upravo stoga je i dobro zaštitno sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja. Njegovi antioksidansi sprječa­vaju kvarenje masnoća u mesu. Figurativno govoreći, isti učinak imaju i na vaše srce. Od ružmarina se pripravlja čaj vrlo ugodnog okusa.Također ga u većim količinama može­te koristiti kao začin.

0 komentari: