BEDRENIKA, VELIKA

03:25:00 Fb 0 Comments


BEDRENIKA, VELIKA
(Pimpinella maior)
Za liječenje upotrebljavamo osobito korijen. Stoga već ljeti obilježimo staništa bedrenike kako bismo kasnije, u proljeće,
pronašli i iskopali njezino odebljalo korijenje. To činimo u ožujku i travnju, te u rujnu i listopadu. Korijenje operemo, razrežemo po dužini, sušimo ga nanizano na uzici na propuhu, u sušionici ili u pećnici na temperaturi od 40 stu­pnjeva C. Korijenje čuvamo na vrlo suhu mjestu i u dobro zatvorenoj posudi jer se inače jako navlaži. Bedrenika je poprilično jak lijek, stoga je upotreb­ljavamo samo umjereno.
* ČAJ: žličicu korijenja prelijemo s četvrt litre vrele vode i svakoga dana popijemo 2 do 3 šalice toga čaja.

*OPREZ!
Prevelika bi količina mogla biti štetna za bubrege. Čaj u dišnim organima ublažava astmu i katar, promuklost, te ras­tapa sluz. Nezaslađenim čajem grgljamo i njime ispiremo grlo. Pomaže i kod angine i bronhitisa te upale grla i prehlada. Čaj zas-lađujemo medom. Djelotvoran je kod bubrežnih kamenaca, kamena u mjehuru te kod vodene bolesti. Ublažuje tegobe u menstruaciji. Kneipp je ovim čajem liječio reu­mu i upalu bubrega. Bedrenika smanjuje tegobe izazvane nadi­manjem trbuha, zaustavlja proljev, smiruje probavne smetnje. Ako ga pijemo, smiruje se i žgaravica.0 komentari: