ARNIKA

03:23:00 Fb 0 Comments


ARNIKA
(Arnica montana)
Arnlka ili brđanka, moravka, je trajnica čije djeliće cvata sakupljamo od svibnja do lipnja, naglo ih sušimo i čuvamo na tamnome mjestu. Već od davnina arnika slovi kao djelotvoran pučki lijek. Djeluje slično kamilici i nevenu, ali je mnogo jača. Najbolje ju je pripremiti kao tinkturu. Nikad je ne kuhamo, već samo parimo. Ponajprije služi za vanjsku uporabu. Ne bi smjela nedostajati ni u jednom kućanstvu.
 Budući da je jaka, nama-čeno je u omjeru 1:10 ili još većemu, a uzimamo 2 do 3 kapi na čašu vode. U Hr­vatskoj je zakonom zašti­ćena - zabranjeno je svako branje! Ta je tinktura izvrs­no sredstvo za raskuživa-nje i prvi lijek za rane svih vrsta, pa tako i one gnojne, te za sve vrste ozljeda, po­put onih od udarca ili nagnječenja.
*   Pospješuje zacjeljiva-nje rana kao oblog na ga­zi ili platnenoj krpi: uz­memo čajnu žličicu tinkture na pola litre prokuhane vo­de jer bi veća doza nadra-žila kožu i izazvala upalu.
*   TINKTURU utrljavamo kod reume: 30 g cvijeta na­močimo u 70 g alkohola.
*   ZA UNUTARNJU UPORABU: samo 2 do 3 kapi na čašu vode za lije­čenje bubrega, srca i želu­ca. Upotrebljava se i kod otrovanja gljivama. No kod svakog trovanja gljivama valja odmah otići k liječni­ku! Liječenje biljem može biti samo pomoć liječni­kovoj terapiji.
* Kod gripe pomažu kapi arnike, dakako samo 2 do 3 kapi. Promatrajmo reakciju! Savjetujmo se s liječnikom! Te kapi uzimamo kad je u pitanju staračko srce radi proširenja koronarnih žila. One također pročišćavaju krv i pospješuju izlučivanje mokraće. Vanjska upotreba tinkture služi i za uklanjanje bubuljica.


OPREZ!
Za unutrašnju uporabu moramo je uzimati vrlo opre­zno i pod liječničkim nadzorom. Mogla bi štetiti srcu.


* ČAJ: žličicu korijenja prelijemo s četvrt litre vrele vode i svakoga dana popijemo 2 do 3 šalice toga čaja.

0 komentari: