ANKSIOZNOST I STRAH

02:58:00 Fb 1 Comments


ANKSIOZNOST                I      STRAH
Negativne misli, neizvjesna buduć­nost, problemi s partnerom, prije­tnja od gubitka radnog mjesta, pre­veliki zahtjevi te stras na poslu i u slobodno vrijeme često uzrokuju ozbiljne strahove. Uočljivi simpto­mi su ubrzani puls, vlažni dlanovi, suha usta ili osjećaj gušenja. Jas­na, određena i neposredna prijet­nja prirodno budi čisti strah. Ank­sioznost je, međutim, mutan, raspr­šen, sveprožimajući strah, prividno bezrazložan, nepovezan s odre­đenom i neposrednom opasnošću. Čisti strah je trenutan i prolazan,  stalna a prigušena strepnja, različi­tog intenziteta. Kao tjeskoba koja nas nikada ne napušta. Kao neo­dređena uznemirenost. Može pro­valiti kroz napade prividno ničim izazvane panike.
 
   Soja
Zrna soje sadrže 40% korisnih bje­lančevina i puno lecitina koji štiti živčane stanice, a služi i kao prije­nosnik pozitivnih osjećaja, pa biste trebali u kuhinji redovito pripremati sojine proizvode. Za živce se oso­bito preporučuju sojine klice i tofu.
   Kupka s mirisom jasmina
SASTOJCI:
4 kapi jasminova ulja
2 kapi cedrova ulja
3 kapi limunova ulja
50 ml vrhnja
PRIPREMA: Izmiješati vrhnje s eteričnim uljima i uliti u vodu za ku­panje zagrijanu na 38 do 40 stup­njeva C. Kupati se 10-15 minuta.
   Masaža za opuštanje
SASTOJCI:
6 kapi čempresova ulja
       4 kapi ulja muškatnog oraščića s kaduljom
2 kapi jasminova ulja
50 ml ulja gospine trave
PRIPREMA: Eterična ulja dobro iz­miješati te njima blago masirati ukočena područja.

 

1 komentar:

  1. Mogu li se depresija i anksioznost poistovjećivati, ili su to dvije različite stvari. Čitala sam dosta o depresiji, kako je to ozbiljan duševni poremećaj te kako se treba ozbiljno liječiti

    OdgovoriIzbriši