Anis

12:40:00 Fb 0 Comments


 Anis
Začin koji se koristi u izradi kolača i kruha, rasprostranjen poglavito u pla­ninskim područjima. Sjeme anisa dje­luje protiv nadutosti i mučnine, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje pro­bavu te čisti organizam i jača živce. Čisti od sluzi pluća, čisti želudac, mje­hur i bubrege, popravlja neurednu men-struaciju te otklanja nesanicu. Mljeveni anis brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mljeti neposredno prije upotrebe. Pravi anis se danas upotrebljava tek u nez­natnim količinama jer ga je potisnuo zvjezdoliki anis koji ima miris i okus anisa ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim. Sjemenke anisa sadrže 2-3% anetola, tvari koja se nalazi u njegovom eteričnom ulju, a odlično je sredstvo protiv kašlja, prehlade i bronhitisa. Ko­risti se i protiv grčeva kod dojenčadi te protiv mučnine.
❖ PRIPRAVAK:
uzeti 1 žličicu anisa, 2,5 dl vode i 1 žlicu meda. Sjemenke anisa zgnje­čiti, preliti kipućom vodom, pokri­veno ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti. Čaj zasladiti medom te uzimati 2-3 puta na dan. Kod na­pinjanja i vjetrova u crijevima neza-slađen čaj uzimati 3-4 puta na dan.

0 komentari: