ANGINA PEKTORIS

02:02:00 Fb 0 Comments


ANGINA PEKTORIS

 
Anginu izaziva arterioskleroza, bolest kod koje naslage bogate kolesterolom, takozvani plak, izazivaju suženje koronarnih arterija. Arterioskleroza ograničava priljev krvi do srca, čime dolazi do nedostatka hranjivih tvari i kisika, što izaziva anginozne bolove, Oba oblika angine (ali posebno nestabilni) ukazuju na neposrednu opasnost od srčanog udara.
 
Zelena ljekarna za anginu pektoris
Svatko tko boluje od angine trebao bi stalno biti pod liječničkim nadzorom, pri čemu je vrlo važno slijediti upute liječnika.Takve tipične preporuke uključuju uzimanje nitroglicerina, aspirina i često drugih lijekova za smanjenje kolesterola i krvnog tlaka.


Kao dodatak ovim mjerama, postoji određe­ni broj ljekovitih biljaka, koje također mogu pomoći. Ipak, prije nego počnete koristiti te biljke, trebate se o tome posavjctovati sa svojim liječnikom.

Glog (Crataegus, različite vrste). Pripravci od plodova gloga u cijeloj se Eu­ropi široko koriste za liječenje blažeg oblika angine pektoris.
Detaljna istraživanja pokazala su da ekstrakt gloga poboljšava funkciju srca širenjem koronarnih arterija.To zauzvrat poboljšava opskrbu srca krvlju i kisikom. Glog također smanjuje razinu kolesterola u krvi,stoje vrlo dobro za srce,a uz to, prema europ­skim kliničkim iskustvima, može ga se bez problema uzimati kroz duže razdoblje. Glog je moćan lijek za srce i stoga ga ne­mojte uzimati bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom.

Borovnica (Vaccinium m/rtillus), brusnica (Vaccinium vitis-idaea) i drugo
 
Antocijanidi sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani udar.

Angelika (Angelica arehangelica) i ostale ljekovite biljke iz porodice mrkava. Lijekovi za sprječavanje taloženja kalcija standardno spadaju u lijekove koji se koriste za liječenje angine pektoris, a angelika sadrži 15 spojeva čije je djelovanje u velikoj mjeri slično djelovanju tih lijekova. Slični sastojci nalaze se i u drugim biljkama iz porodice mrkava: mrkvi, celeru, koromaču, peršinu i pastrnaku (Pastinaca sativa). Dobro je poznato da su srčane bolesti vrlo rijetke kod vegetarijanaca. Obično njihova prehrana, s malo masnih sastojaka, vraća ni' iženo.
Češnjak (Allium sativum) i crveni luk (Allium čepa). Obje začinske biljke pomažu u liječenju srčanih bolesti, snižava­njem razine kolesterola i krvnog tlaka, te
sprječavanjem stvaranja krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani napad.
Đumbir (Zingiber officinale). Cini se da je đumbir antioksidans, koji krvne žile na određeni način štiti od oštećenja što ih izaziva povećana prisutnost
kolesterola. Đumbir također pospješuje jačanje srčanog mišićnog tkiva, na sličan način kako to radi lijek digitalin.
Tušt (Portulaca oleracea).Antioksi-dansi su sastojci koji staničje organizma štite od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala, visokoreaktivnih molekula kisika. Čini se da oni igraju ključnu ulogu u sprje­čavanju bolesti srca.Tušt je
Lan (Linum usitatissimum). Sjeme lana sadrži velike količine alfa-linolinske kiseline, sastojka za koji mnogi tvrde kako ima zaštitno djelovanje na rad srca.
izuzetno bogat antioksidansima, a pored toga je najbolji lisnati biljni izvor omega-3 zasićenih kiselina, vrlo korisnih ulja koja također sudjeluju u prevenciji bolesti srca.
izuzetno bogat antioksidansima, a pored toga je najbolji lisnati biljni izvor omega-3 zasićenih kiselina, vrlo korisnih ulja koja također sudjeluju u prevenciji bolesti srca.
Vrba (Salix, različite vrste). Kora vrbe je biljni aspirin. Šalica ili dvije čaja pripravljenog od vrbine kore dnevno vjero­jatno bi bila ekvivalent maloj dozi aspirina, koja se preporučuje za sprječavanje srčanog udara.

Pupoljka (Oenothera biennis). Pupoljka je izvrstan izvor gama-linolinske kiseline (GLK), spoja koji snižava krvni tlak i kolesterol. GLK također sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Sečuanski Ijupčac (Ligusticum chuanxiong). Ova ljekovita biljka sadrži sa­stojke slične onima kod angelike.Ti sastojci odčepljuju koronarne arterije i povećavaju priljev krvi u srce. Stoga ne treba čuditi da se sečuanski Ijupčac u Kini tradicionalno koristi u liječenju angine i drugih srčanih bolesti.

Liječenje angine pektoriS:
Sastav čaja:
40 g vrbove kore (ovogodišnji prirast)
40 g hrastove kore (donje bijele)
40 g listova maline
40 g stabljike preslice
40 g islandskog lišaja
40 g stabljike gorušice crne
40 g imele bijele
30 g listova i cvjetova kičice prave
30 g listova i cvjetova krasuljka
30 g korijena, stabljike i listova zečjeg trna
30 g korijena slatke paprati
30 g stucana lanenog sjemena
20 g stabljike odoljena
20 g vrijeska - plavoga cvijeta
20 g stabljike - zlatice s kamena
20 g samljevenog korijena lincure
20 g listova trputca muškog
20 g obične vodopije
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i izmiješati. U 1/2 litre proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Hladiti poklopljeno, zatim procijediti u bocu i piti 8 puta dnevno po 1/2 dl u jednakim vremen­skim razmacima. Poslije 4 napitka uzima se srednja žlica meda s limunovim sokom, a nakon druga 4 napitka uzima se ista žlica rafiniranog maslinovog ulja s malo svježe
ocijeđenog limunovog soka.Važno je naglasi­ti da se taj čaj kuha svaki dan, a limunov sok svaki put se priprema posebno. Med s limunovim sokom i maslinovo ulje s limunovim sokom uzimaju se naizmjenično, što znači: poslije prvog napitka slijedi med s limunovim sokom, poslije drugog napitka rafinirano ulje s limunovim sokom, pa med i tako redom sve do osmog napitka.
vrijerne liječenja, uz obroke ili neposredno poslije njih, uzima se 3 puta dnevno po 35 kapi mješavine koja se pripre­ma na sljedeći način:
2 g sjemena čička
2 g sjemena konoplje 2 g sjemena divlje djeteline ) )\ Milu >j; l'D|)iui|.ik.i (vr.c Ir.iov.i) .' j; ki u ijcn.i k.u una >; ki ii ijenja Inu ure 2 g imele bijele
2 g krasuljka (površinski dio s cvijetom)
Pripremanje i primjena:
Mješavina trava stavi se u 4 dl prokuhane rakije lozovače i odmah skloni s vatre. Po­klopi se i hladi. Hladna tekućina procijedi se u tamnu bocu i čvrsto začepi. Bolesnici koji ne mogu podnijeti gorčinu kapljica mogu ih miješati s hranom.
Ishrana se provodi kao u arterioskleroze. Obavezno je raditi lagane tjelesne vježbe, i to ujutro i navečer. Umjesto jutarnje vježbe, u proljeće, ljeti i u jesen preporuČa se hodati bos po rosnoj travi, samo što se ne smije stati. Hoda se otprilike 1/2 sata. Bolesnicima je potrebno često se kupati, s time da temperatura vode ne iznosi više od 25 do 27°C.
Inače, kod ove bolesti, kao i kod srčanog udara, preporučuje se što više šetati se na svježem zraku, kao
i lagana voziti bicikl po ravnom zemljištu.

0 komentari: