Kadulja

04:30:00 Fb 0 Comments

Kadulja

Odličan biljni lijek protiv kašlja koji uništava viruse, bakterije i gljivice. Kadulja je dobra i protiv pretjeranog znojenja. Olakšava probavu, pa ju je korisno dodavati masnim jelima

Kadulja (Salvia officina­lis) djeluje antiseptički, baktericidno i fungicid-no, a vjerojatno i protiv virusa. Sprečava nastanak upala. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Kod unutarnje primjene kadulja sprečava nastanak sline i smanjuje djelovanje znojnih žlijezda sprečava­jući na taj način znojenje. Cesto se upotrebljava kod probavnih smetnji, osobito kod vjetrova, upale crijev­ne i želučane sluznice te kod proljeva. Poboljšava probavu, pa je stoga dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Potiče mjesečnicu. Od pola žličice kadulje i šalice vruće vode pripre­ma se čaj koji pokriven treba odstajati pet minuta. Kod tegoba sa želucem i crijevima pije se po šalica pola sata prije jela. jači čaj, pripremljen od žličice kadulje, upotreblja­va se izvana za ispiranje i grgljanje, pranje znojnih ruku, nogu i drugih dijelo­va tijela koji se jako znoje. U narodnoj su medici­ni kod kašlja omiljeni kaduljini listovi kuhani u mlijeku.
Ovaj pripravak zaslađen medom prikladan je za djecu. Daje im se šalica na dan, na žlicu. Kaduljin med ima osobit, gorkast okus i dodaje se čajevi ma protiv kašlja. Kadulja sa­moniklo raste na suhom, kamenitom tlu u priobalju ili se uzgaja. Nije pretje­rano osjetljiva na mraz. Najrasprostranjenija je na jadranskoj obali i otocima. Neposredno prije cvatnje ubiru se listovi. Kadulja se jednostavno može uzgojiti iz reznica. U vrt privlači korisne pčele. Uzgajajte je na izrazito sunčanom položaju u dobro drenira­noj, neutralnoj do lužnatoj zemlji. 
Kod propisane uporabe kadulje kao ljekovite biljke ili začina neželjenih djelovanja nema. Kod dnevnih količina većih od 15 g kadulje i kod produ­ljene uporabe dolazi do neugodnih posljedica kao što su, primjerice, suhoća usta, znojenje, osjećaj vrućice i ubrzano lupanje srca. Kadulju treba izbje­gavati tijekom trudnoće.

Pročitajte još: 


0 komentari: