ŠEĆERNA BOLEST (DIJABETES)

05:22:00 Fb 0 Comments


ŠEĆERNA BOLEST (DIJABETES)
Šećerna bolest se u naše doba, uz srčani udar i rak, probila na vodeće mjesto među najraširenijim bolestima. Preobilna, nezdrava prehrana mnogih ljudi, osobito djece, najvećim je dijelom uzrok nastanka te bolesti. Dakle nisu samo odrasli šećeraši, nažalost je to već i mnogo djece koja imaju bolesnu gušteraču, a time i šećernu bolest. Za njih to znači da su prikraćeni za sve radosti djetinjstva, držanje stroge dijete, dobivanje injekcije inzulina dva puta dnevno, te da su već u djetinjstvu s jednom nogom u grobu. Mnoge bolesti našega doba pokazuju, da nam blagostanje ne donosi uvijek dobro. Košaricu s kruhom moramo postaviti na više mjesto i smanjiti obilnu prehranu. U vrijeme svetkovina, koje se protežu na više od dva dana, možemo vidjeti ljude, kako kupuju toliko hrane, kao da treba nahraniti cijeli puk.
Pokušat ću svim šećernim bolesnicima ukazati na lijekove koji potiču rad gušterače i time otklanjaju uzrok nastajanja šećerne bolesti. Veliki švicarski travar otac Kunzle, kaže: ˝Šećerna se bolest dosta brzo može izliječiti sljedećim biljem: 3 dijela zečje stope, po 1 dio listova kupine i listova borovnica, 3 dijela zlatne petoprste, 2 dijela osušenih ljuski mahuna.˝ Uzmemo vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine na 1/4 litre vode, prelijemo s ključalom vodom i ostavimo da  odstoji 3 minute; dnevno potrebna količina čaja je jedna i pol do dvije litre. Ljekovitost listova borovnice ovisi o pravilnom sakupljanju. Smijemo ih brati samo prije zrenja plodova. Ubrani u pravo vrijeme oni su klinički iskušan lijek kod šećerne bolesti. Dokazano je da list borovnice ubran prije zrenja sadrži mirtilin, koji ne samo da snižava razinu šećera već može dovesti do potpunog izlječenja. Mirtilin iz listova borovnice se s pravom naziva ´biljnim inzulinom´. I pored izvanrednih svojstava listova borovnice liječenje s tim čajem ne smije se provoditi bez liječničkog nadzora. On mora u svakom slučaju biti osiguran.
Također se i celer može preporučiti za snižavanje razine šećera. Stari narodni lijek je i rasol, pa i svakodnevno uzimanje svježe mrkve; ali i crveni luk i češnjak uzeti s kruhom pomažu pri snižavanju šećera.
Još jedan narodni lijek: četiri velike žlice listova borovnice (nabranih prije zrenja plodova!) nakvasimo u dvije litre hladne vode i kuhamo tako dugo dok polovica vode ne ispari. Od toga triput dnevno pijemo po jednu šalicu.
I koprive izvanredno dobro djeluju na gušteraču. One stoga snižavaju razinu šećera u krvi. U tom slučaju koristimo ekstrat koprive, koji možemo nabaviti u biljnim ljekarnama i drogerijama.
Kako iđirotovi podanci liječe gotovo svako oštećenje gušterače pomažu i kod šećerne bolesti. Tijekom noći ostavimo u šalici hladne vode ravnu čajnu žličicu iđirotovih podanaka, ujutro malo zgrijemo, procjedimo, popijemo po jedan gutljaj prije i nakon svakog obroka, što čini dnevno šest gutljaja. Samo tih šest gutljaja čaja od iđirotova podanka svakom se šećernom bolesniku mogu preporučiti kao djelotvorni,
Bazgini listovi i izdanci se isto tako preporučuju kao čaj u liječenju šećerne bolesti. Bazga se ubraja među najstarije narodne ljekovite biljke.
U rano proljeće, kada se maslačak postupno javlja na poljima i njivama, treba tu biljku odrezati do korijena, dobro oprati i prirediti kao prvu salatu. Tada se pokaže da maslačak može biti zelen poput trave ili sa žućkastim mliječnim nastavkom. Žućkasti je ukusniji i mekši. Šećerni bolesnici bi morali u proljeće jesti salatu od maslačka svaki dan u podne i uvečer. Kad koncem travnja i početkom svibnja bude maslačaku punom cvatu, za svakoga šećeraša je vrijeme da tijekom četverotjedne kure smanji šećer u krvi. Uberemo stabljike zajedno s cvjetovima i operemo ih, tek kad otkinemo cvijet. 10-15 stabljika maslačka dnevno može potpuno normalizirati šećer u krvi. Stabljike na početku imaju malo gorak okus koji se međutim malo kasnije izgubi.
Bijela imela isto tako utječe na gušteraču tako da se stalnim pijenjem čaja otklanja uzrok nastanka šećerne bolesti, Bijelu imelu nakvasimo preko noći u hladnu vodu. U početku uzimamo tri šalice hladne vode i tri vrhom pune čajne žličice imele. Nakon nekoliko tjedana smanjimo na dvije šalice (dvije čajne žličice bilja i potom  nešto kasnije na jednu šalicu (jedna čajna žličica bilja).  Jedno vrijeme potpuno prekidamo pijenje čaja jer u proljeće ima dovoljno drugoga svježeg povrća za šećerne bolesnike. Bijela imela je ljekovita od početka listopada do početka prosinca te u ožujku i travnju, stoga ju beremo u to vrijeme. Najljekovitija je ona s hrasta topole, ali je ljekovita i ona s jele i voćaka. Grančice i listove prije uporabe sitno narežemo. Bijele bobice ne smijemo koristiti za pripremu čaja!
Kako i vrlo cijenjena švedska grančica povoljno utječu na gušteraču, može ju čak i izliječiti, također preporučujemo te kapljice i kod šećerne bolesti. Uzimamo ih tri puta dnevno i to svaki put po jednu punu čajnu žličicu  s malo biljnog čaja. Zbog izuzetnog djelovanja švedske grančice preporučujemo jednom mjesečno stavljati obloge na gušteraču u trajanju od 4 sata.
Korijen vodopije možemo ponuditi šećernim bolesnicima kao najbolje dijetno povrće. Temeljito ga operemo slično kao salatu od endivije, da ublažimo ponešto gorkast okus. Osim toga s najboljim uspjehom koristimo čaj od cvjetova i peteljki vodopije i kao sredstvo protiv gojaznosti. Dnevno pijemo dvije šalice toga čaja.
Iscijeđeni sok svježih krastavaca smanjuje razinu šećera u krvi i stoga ga jako preporučamo.
Crni korijen ( Scorzonera hispanica) je također izvrsno dijetno povrće, slično kao šparoge. Zbog malog sadržaja ugljikohidrata šparoge su kao i crni korijen odlična dijetna hrana za šećerne bolesnike. Možemo ju poslužiti s obiljem masti i mrvica, a da pritom ne naškodi bolesniku. Obični crni korijen za kuhanje uzgajamo  u povrtnjacima i nije istovjetan s divljim crnim korijenom kojeg zovemo i gavez.
Za šećerne bolesnike je isto tako odličan zeleni poriluk. Sitno narezane listove jedemo svakodnevno na kruhu kao večernji obrok. I za ručak je jako dobra salata od poriluka.
Posebno ukusan i koristan napitak: 500 g sitno narezanih listova poriluka prelijemo s 0,7 I oporog bijelog vina i ostavimo pokriveno 24 sata. Procijedimo, napunimo u boce i pijemo ujutro i uvečer po jedan gutljaj. Ostatak možemo staviti na kruh i pojesti.
Jedan liječnik opće prakse u Gornjoj Austriji pomogao je nekom šećerašu sa sljedećim receptom: tri velike glavice češnjaka zgnječimo, stavimo u litrenku, napunimo sa čistom žitnom rakijom i ostavimo da stoji 10 do 14 dana. Svaki dan prije doručka uzmemo punu čajnu žličicu.
U travnju 1977. nazvala me neka žena iz Beča i rekla mi da već 30 godina boluje od šećerne bolesti. Molila me da joj pomognem. Savjetovala sam joj navedene recepte s različitim biljem. Postupila je točno u skladu s mojim savjetima iz knjige. Početkom kolovoza radosno me obavijestila da je liječnička pretraga pokazala normalne vrijednosti šećera. Krajem rujna 1977. održala sam predavanje u župi Hasenleiten u Beču. Za vrijeme predavanja javila se ta žena i kazala: "Trideset sam godina bila šećerni bolesnik. Poslušala sam savjete gospođe Treben i od kolovoza imam normalne vrijednosti šećera u krvi." Dobila je gromoglasan pljesak slušatelja.
Poznanica iz Gundelfingena/Bavarska piše: "Moj dobar znanac je godinama bolovao od šećerne bolesti i svakodnevno je primao injekcije. S čajevima i biljem prema uputama iz Vaše knjige uspio je smanjiti šećer u krvi. Razumljivo je da je pod stalnim liječničkim nadzorom. Liječnik je bio iznenađen padom šećera."
Neki inženjer iz Beča imao je vrijednost šećera u krvi 280. Slijedio je savjete navedene u knjizi "Zdravlje iz Božje ljekarne." Liječničkim pregledom je ustanovljeno daje šećer pao na 130.
Primjena svih tih ljekovitih biljaka i dijetnoga povrća, razumije se, okrunjena je s uspjehom, ako čovjek živi točno u skladu s dijetom propisanom za šećernu bolest. 

0 komentari: