Majčina dušica

03:46:00 Fb 0 Comments


Majčina dušica
U antičko doba smatralo se da majčina dušica daje hrabrost, a danas se cijeni njezino djelovanje protiv kašlja, bronhitisa i hripavca. Eterično ulje liječi ubode kukaca

Majčina dušica (Thymus vulgaris) od davnina se rabi u narodnoj medicini, a suvre­mena znanost potvrđuje nje­zinu učinkovitost. Istraživanja su pokazala da flavonoidi majčine dušice, metilkkvikol i timol, imaju blagotvoran učinak na opuštanje mišića. Zbog toga se ova biljka često upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporena probava, grčevi u želucu i slabo izlu­čivanje žuči. Stoga ju je vrlo dobro rabiti kao začin teško probavljivoj hrani. Majčina dušica pomaže i u pročišća­vanju nosa tijekom prehlade, peludne groznice i astme. Utječe na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. S velikim se uspjehom koristi kod kašlja, bronhitisa i hripavca. Korisna je i protiv bolova u mišićima.
Eterično ulje majčine dušice ima antiseptičko djelovanje pa se često preporučuje za liječenje manjih posjeklina i drugih ozljeda, osobito ugriza i uboda kukaca. Katkad se majčina dušica propisuje u liječenju desni i upale krajnika. Čajevi od majčine dušice blagog su djelovanja pa se mogu propisivati i djeci, za razliku od eteričnog ulja ove biljke koje je vrlo snažno, pa nije uvijek prikladno za najmlađe. U aromaterapiji se rabi protiv umora, depresije, slabe cirkulacije, glavobolje, mišićnih bolova i tegoba diš­nih puteva. Može se kapnuti u vruću vodu i inhalirati ili dodati nekoliko kapi uljirna za masažu, no ne treba ga nanositi izravno na kožu. Moćna antiseptička i kon­zerviraj uća svojstva majčine dušice bila su poznata već Egipćanima, koji su je rabili kao jedan od sastojaka tekući­ne za balzamiranje. Za Grke ona je predstavljala ljupku eleganciju: "mirisati na majčinu dušicu" bio je uglađeni izraz poštovanja. Nakon kupanja tijekom ma­saže Grci su se masirali uljem od majčine dušice. Njezin botanički naziv Tlrvmus ser-pvllurn potječe od grčke riječi thvmon, što znači "hrabrost".Mnoge je tradicije povezuju s tom vrlinom. Primjerice, rimski vojnici kupali su se u vodi s majčinom dušicom kako bi ojačali. U srednjem vijeku Europljanke bi izvede grančicu majčine dušice na predmetima koje sli davale za uspomenu lutajućirn vitezovi­ma. Recept za juhu, zabilježen 1663., sastoji se od majčine dušice i piva za prevladavanje sramežljivosti, a škotski su brđani pili čaj pripravljen od divlje majčine dušice za snagu i hrabrost te sprečavanje noć­nih mora. U srednjem vijeku bila je sastojak čarobnih rece-pata koji je "omogućavao da se vide vile". Majčina dušica i njezine brojne podvrste rastu samoniklo u Sredozemlju, na suhim obroncima. Lako ju je uzgojiti iz sjemena posijanog početkom travnja ih iz reznica. Biljka najviše voli toplo sunčano mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju. Možete je uzgajali i u posu­dama. Listovi i cvjetne Stapke beru se na početku razdoblja cvatnje i pomno suše na zasjenjenu mjestu.
Majčina dušica se ne preporučuje tijekom trudnoće i dojenja. Pripravci s uljem majčine dušice ili timolom nikad se ne nanose dojenčadi i manjoj djeci na lice ili ispod nosa. I pri utrljavanju na prsa i leđa potreban je oprez.

Pročitajte još:

0 komentari: