Lavanda

03:21:00 Fb 0 Comments


Biljka koja pomaže protiv potištenosti, tjeskobe i glavobolja izazvanih napetošću. Korisna je protiv reumatskih bolova i problema s cirkulacijom, manjih kožnih infekcija, prištića te celulita

Lavanda (Lavandula offi-cinalis) odavno je poznata po umirujućim učincima. Prema japanskom istraživanju, već i miris lavande smanjuje stres. Stoga je ova biljka učinkovita u liječenju potištenosti, tjeskobe i glavobolja izazvanih napetošću. Lavanda ima i druga korisna svojstva - olakšava grčeve, potiče probavu, smanjuje nadutost i poboljšava protok žuči. Smatra se da pomaže i kod nekih tipova astme. Lavanda djeluje antiseptički i antibakterijski, a u vanjskoj primjeni smiruje manje kožne infekcije, liječi ugrize kukaca i opekline. Sastavni je dio mnogih ljekovitih kupki, osobito onih za liječenje problema s cirkulacijom i reumatskih bolova, a uspješno smiruje i razne tipove groznica. Preporučljiva je i kod psihičkih tegoba u me-nopauzi, a kod niskog tlaka kupka poboljšava opće stanje i osvježava. Kupelji s lavandom imaju dugu tradiciju - u njima su uživali još stari Rimljani. Neki autori čak smatraju da joj naziv potječe od latinske riječi za pranje (lavare). U srednjem vijeku lavanda se rabila za prikrivanje neugodnih mirisa. Eterično ulje lavande korisno je u vanjskoj uporabi, a dobro ga je razblažiti tako da stavite tri kapi na svakih deset litara temeljnog ulja (primjerice, maslinova). Tom mješavinom možete masirati čelo i sljepoočnice kod glavobolje i stresa, a masiranje donjeg dijela trbuha i donjeg dijela leđa olakšava bolne rnjesečnice. Masaže pomažu i protiv bolova u mišićima. U kozmetici vodica od lavande upotrebljava se za njegu nježne i osjetljive kože te kao antiseptićko sredstvo protiv prištića, a eterično ulje lavande, razrijeđeno u temeljnom ulju, potiče razgradnju celulita. Protiv moljaca u ormare se stavljaju vrećice lavande. Cvjetovi su jestivi i dobro se slažu sa sladoledom, kolačima, dže-movima i želeima. Lavanda je rasprostranjena na cijelom području Sredozemlja, a uspijeva i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Isplati se po-saditi je u vrt zbog ljekovita djelovanja, ugodna mirisa i dekorativna izgleda. Lavanda u vrt privlači korisne pčele, a štiti i ruže posađene u njezinoj blizini jer sprečava naseljavanje uši na ružama. Potrebni su joj sunčano mjesto i neutralna do lužnata zemlja. Sjeme se sije u proljeće, no lakše se razmnožavareznicama u kolovozu. Svi dijelovi biljke su aromatični i ljekoviti, a osobito cvjetovi. Beru se od svibnja do lipnja, prije nego što se rascvjetaju. Tada je količina eteričnog ulja najveća. Potom se suše za priprema¬nje čajeva i drugih ljekovitih preparata ili prerađuju u ekstrakt eteričnog ulja, koje je osnova za pripremanje masti, krema i gelova. Najkvalitetnije ulje dobiva se se iz sorti Lavandula agListi-folia i Lavandula stoechas.  
Ako se propisno upotrebljava, lavanda nema neželjenih djelova¬nja. Prevelike količine eteričnog ulja nadražuju probavne organe i snažno utječu na opće stanje. Trudnice i doilje trebaju izbjegavati upotrebu preparata od lavande iako neki zagovaraju njihovu upotrebu tijekom pojave trudova.


Pročitajte još:
0 komentari: