Kupina

05:41:00 Fb 0 Comments


Kupina
Mirisni čaj od listova kupine pomaže kod lakših slučajeva proljeva, potiče iskašljavanje, a preporučuje se i kod prehlade te gripe. Kupina bi mogla pomoći i u liječenju šećerne bolesti
Kupina {Rubusfruticosus) ima antiseptička i protu-gljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje. Svojstvo stezanja kupina posjeduje zahva-ljujući bogatstvu trjeslov-ninama, pa jača kapilare i djeluje antibakterijski. Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka se također koristi protiv vaginalnog iscjetka, a poznata je po poticanju iskašljavanja. Mirisni čaj od listova kupine propisuje se i u slučajevima gripe, prehlade i kašlja. Pri vanjskoj upotrebi čaj od listova kupine rabi se za is-piranje upaljenoga grla, za liječenje čireva u ustima te upale usne šupljine i desni. Osim toga upotrebljava se za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacje-ljuju. Za te svrhe listovi kupine se mogu kombinirati s turicom i rogačem.
Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje razinu šećera u krvi kod zečeva, i to ne samo kod oboljelih od dijabetesa nego i kod zdravih. To svojstvo kupina djelomično duguje mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina. Plodovi kupine bogati su kalijem, željezom i magnezijem, a od njih se pripremaju sok i kupinovo vino, koji se preporučuju onima koji pate od nedostatka željeza. iMladi nježni listovi kupine beru se u proljeće prije pojave cvjetova (obično tijekom svibnja), a potom suše i drobe za uporabu u čajevi-ma i oblozima. Ponekad se svježi listovi upotrebljavaju izvana. Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a plodovi u jesen kad sazri]u. Kupina najbolje uspijeva u vlažnoj, dobro dreniranoj zemlji. 
Nema neželjenih dje­lovanja. Prema nekim izvorima, upotrebu listova kupine trebale bi izbjegavati trudnice i dojilje.

Pročitajte još:

0 komentari: