Kamilica

04:45:00 Fb 0 Comments


Kamilica
Blagi čaj, koji dobro podnosi i dojenčad, učinkovito djeluje protiv grčeva. U vanjskoj upotrebi ubrzava zacjeljivanje rana i liječenje kožnih bolesti te ublažava pelenski osip

Prava kamilica (Matricaria recutita ili Chamomilla recutita) stoljećima se upotrebljavala kao ljekovita biljka, najčešće za liječenje probavnih smetnji. Ona je i blagi sedativ te smiruje živčani sustav. Eterično ulje kamilice ima protuupalni učinak na sluznice, pa tako udisanje para (inhaliranje) kamilice smiruje upalu si­nusa i astmu. Godine 1979. njemački su znanstvenici otkrili da bisabol, sastojak kamilice, djeluje protuu-palno, a 1983. francusko je istraživanje pokazalo antivirusni učinak kamilice kod dječje paralize i her­pesa. Budući da ublažava grčeve, kamilica je prikla­dan lijek za  
ozdravljenje. Preporučuju se za liječenje ekcema, nadraženosti dječje kože od žuljanja pelena te ispucanih bradavica na dojkama. Ka­milica olakšava stolicu, ali ne pretjerano, pa posredno pomaže u unutarnjem iscjeljivanju hemoroida koji se s vanjske strane mogu mazati mašću od kamilice. Kamilica potiče zacjeljiva­nje rana, sprečava djelo­vanje bakterijskih otrova i potiče metabolizam kože. Upotrebljava se i za ispira­nje očiju te kao antiseptička vodica za ispiranje usta. Kamilica se često primje­njuje i u kozmetici. Parenje lica kamilicom odlično je za osjetljivo! kožu, a ispiranje kose čajem od kamilice daje osobit sjaj plavoj kosi. Ulje od kamilice upotre­bljavali su još u antici za utrljavanje pri neuralgijama i trganjima u udovima. Stari Egipćani kamilicu su zbog njezine sposobnosti suzbijanja vrućine smatrali cvijećem boga Sunca. U starim knjigama o ljekovi­tom bilju piše da se uljem od kamilice uklanja umor udova, a oblozi od kamilice stavljeni na oboljeli mjehur ublažavaju bol. Kamilica kod nas raste na njivama i zapuštenim mjestima, kraj putova i željezničkih pruga. Najviše je ima na žitnim polji­ma. Biljka se i uzgaja od najstarijih vremena. Želite li uzgojiti kamilicu u vrtu, posijte sjeme u proljeće u dobro dreniranu neutral­nu do kiselu zemlju na sunčano mjesto. Bez obzira na to raste li kao divlja ili je uzgojena, kamilica se bere kad je u punom cvatu, od kraja travnja preko cijelog ljeta. Kao i ostalo ljekovi­to bilje, treba se sušiti na mračnome mjestu, na tem­peraturama koje ne prelaze 45 stupnjeva.
Rimska kamilica (Chamae-melum nobile) u zapadnoj Europi, osobito u Francu­skoj, Engleskoj i Belgiji, ima sličnu važnost kao što u nas i u zemljama njemačkoga govornog područja ima prava kamilica. To što se u zapadnoj Europi pod nazi­vom "kamilica" podrazu­mijeva druga biljka često je vodilo do zabune. Srećom, djelovanja obiju biljaka su vrlo slična. U engleskoj i francuskoj literaturi pravu kamilicu nalazimo pod na­zivom "njemačka kamilica". 
Kod dugotrajne uporabe prevelikih količina kamilice dolazi do nervoze i vrtoglavice. Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, prije uzimanja pripravaka od kamilice savjetujte se s liječnikom.

Pročitajte još: 


0 komentari: