Hrast

04:13:00 Fb 0 Comments


Hrast

Ispiranje čajem od kore hrasta liječi upaljenu i ispucanu kožu, ozebline, vlažne ekceme, akne i prištiće. Može pomoći oboljelima od reumatizma, a koristan je i za grgljanje
Kora hrasta lužnjaka (Quercus robur) poznata je po učinkovitosti u borbi protiv raznih virusa, a tr-jeslovine koje sadrži imaju još i sposobnost stezanja. Stoga male količine mogu pomoći u ublažavanju iznenadne pojave akutnog proljeva i probavnih smet­nji. Pri vanjskoj upotrebi kora hrasta može liječiti upaljenu ili ispucanu kožu, ozebline, vlažne ekceme i manja krvarenja. Sredstva za grgljanje i vodice za ispiranje usta pripravljeni od kore hrasta lužnjaka rabe se za smirivanje upale desni i usne šupljine te kod upale grla. Nedavna istraživanja pokazala su da trjeslovine iz kore hrasta lužnjaka mogu ograničiti oštećenje tkiva kod oboljelih od reumatizma. Čaj od kore hrasta priprema se tako da se žličica kuha pet minuta u šalici vode. Piju se dvije šalice na dan. Za ispiranje kože čaj se sprema od 100 grama kore koja se kuha 20 minuta. Takav čaj pri­kladan je za ispiranje akni, ispucane kože, ozeblina i vlažnih ekcema. Kora se skuplja s mladih grana u travnju i svibnju jer se tada najlakše odvaja od grana, a zatim se reže ili drobi. U nekim kraje­vima hrast se uzgaja za dobivanje kore. Hrastovi žirovi čovjeku su služili kao hrana od najdavnijih vremena.
Plinije piše da je žir najsla­đi kad se ispeče u pepelu. U mnogim našim kraje­vima hrastov je žir služio za hranu sve do početka 20. stoljeća. Od žira su se također pravili brašno i kruh. Oguljeni, isprženi i samljeveni žirovi u Nje­mačkoj su se koristili kao zamjena za kavu, a Englezi od listova hrasta lužnjaka priređuju posebno vino.

 Preparati od kore hrasta za unutarnju uporabu (čajevi, kapi i si.) ne smiju se uzimati dulje od četiri tjedna. Ljudi osjetljiva želuca ne bi trebali piti više od dvije šalice čaja na dan.

Pročitajte još:


0 komentari: