Gospina trava

04:07:00 Fb 0 Comments


Gospina trava

Prirodni antidepresiv koji je osobito učinkovit u zimskim mjesecima, a pomaže i kod problema u menopauzi, iscrpljenosti, strahova te teškoća sa spavanjem i koncentracijom
Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je ljeko­vita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi za pospje­šivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s vrućicom, jetre­nih i žučnih tegoba te mokre­nja u krevet. Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen utjecaj Gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Hipercin iz Gospine trave pospješuje korištenje svjetlosti, stoje osobito očigledno zimi, pa je učinkovita i protiv sezonske potištenosti. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano; tek nakon dva tjedna pri­mjećuju se promjene. Malen broj bolesnika ne reagira na liječenje. Gospina trava poboljšava raspoloženje te umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih straho­va i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i u djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiva je za žene u menopauzi, od 40. godine nadalje. Čaj se priprema tako da se jedna, dvije žličice suhe Gospine trave ostavi da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer pije se po šalica čaja, najmanje šest tje­dana zaredom, osobito zimi. Crvenim uljem Gospine trave liječe se rane, ogrebotine, opekline i čirevi. Gospina trava bere se u vrijeme cvatnje, od sredine lipnja do kolovoza. Ubire se samo gornji dio zeleni jer se u cvjetovima i listovima nalazi najviše aktivnih tvari. Raste na sunčanom položaju i u polusjeni, a razmnožava se vriježama u ranu jesen ili sjemenom.

 Kod propisanih količina ne bi trebalo biti nuspojava. Ipak, u literaturi se katkad nalaze upozorenja da zbog hipercina može doći do preosjetljivosti na svje­tlost (fotosenzibilizacija), pa je sigurnije tijekom uzimanja ne odlaziti u solarij ili se sunčati. Pročitajte još: 
0 komentari: