Bosiljak

06:59:00 Fb 0 Comments


Bosiljak
Uspješno uklanja grčeve u trbuhu, a u inhalacijama liječi bolesti dišnih puteva. Čaj od bosiljka blago je sredstvo protiv stresa, a koristan je i za grgljanje kod upale grla
 


Bosiljak {Ocimum basili-cutri) potječe iz Indije, a uz njega su vezane mnoge mistične priče. Indijci su smatrali daje natopljen božanskom esencijom, Afrikanci da štiti od škorpiona, a na Haitiju je posvećen božici ljubavi Erzuliji. U Meksiku ga nose u džepovima da "ma­gnetizira novac". Bosiljak je najpoznatiji po svojstvu uklanjanja grčeva, osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanje probave i potiču apetit, a također se upotrebljavaju protiv vjetrova i naticanja trbuha. U tekućini za ispi­ranje grla smiruje upalje­no grlo. Za pročišćavanje dišnih puteva preporučuje se inhaliranje para bosiljka - u vruću vodu stavite žlicu listova bosiljka ili ne­koliko kapi eteričnog ulja bosiljka te se nagnite nad posudu. Mast od bosiljka može pomoći u liječenju rana i posjeklina.
Indijski pokusi iz 1985. godine pokazali su da bosiljak djeluje antibak-terijski na kožu zahva­ćenu aknama. Također, djeluje blago smirujuće, pa je nakon stresnog dana dobro popiti šalicu čaja od bosiljka ili u salatu dodati nekoliko svježih listova. U aromaterapiji mirisanje eteričnog ulja od bosiljka preporučuje se za uklanja­nje mentalnog umora. U kuhinji je osnovni sa­stojak talijanskog umaka pesto.
Bosiljak dobro uspijeva u bogatom i laganom te dobro dreniranom tlu. U vrtu mu je potrebno toplo sunčano mjesto, a može se uzgajati i u posudama na sunčanoj prozorskoj dasci. Uzgoju u zatvore­nom najbolje je prilago­đen bosiljak ljubičastih listova - posadite li ga u lončić, cijele ćete godi­ne imati svježe listove bosiljka.
Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje bosiljkom. Bosiljak se ne smije propisivati dojenčadi i manjoj djeci.
 Pročitajte još:

0 komentari: