Borovica

06:52:00 Fb 0 Comments




Borovica
Budući da potiče probavu, često se rabi za začinjanje teške hrane i liječenje poremećaja probavnog sustava, no učinkovita je i protiv zaraznih bolesti dišnih puteva

Borovica 
(Juniperus com-munis) još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i da liječi ugrize zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smre-kinje) beru se od početka jeseni do zime. Svježe klekinje nisu ukusne ni prikladne za jelo. Rabe se osušene, kao lijek i začin (za marinade, riblje juhe, kiseli kupus i divljač). Poželjno ih je dodavati teško probavljivoj hrani. Služe za liječenje nadu­tosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diurctičko i antiseptičko djelovanje, pa se rabe u liječenju manjih proble­ma mokraćnih puteva. Godine 1987. talijanski su istraživači dokazali njiho­vo protuupalno djelovanje. Rorovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječe­nju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. 
Smanjuje izlučivanje bron­hijalnih žlijezda, što je važ­no u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istra­živanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olak­šava bolove. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kLipka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak koji olakšava upalu tetiva te bolove u mišićima. Borovica raste po svjetli­jim borovima i brezovim šumama, šikarama i kame­njarima. iMožete je uzgojiti iz dozrelog sjemena ili reznica uzetih u jesen. Voli kiselo tlo i sunčana ili blago zasjenjena mjesta.
 Veće količine klekinja ili ulja od njih mogu nadražiti bubrege ili čak izazvati upalu ako se dugo uzimaju. Nikad se ne uzimaju dulje od šest tjedana zaredom. Kod akutnih i kroničnih upala bubrega klekinje treba izbjegavati. Bubrežni bo­lesnici, trudnice i dojilje prije upotrebe borovica trebali bi se posavjetovati s liječnikom.

Pročitajte još:
                                                                                                                                                                                                    




0 komentari: