ZADAH IZ USTA i NASLAGE NA JEZIKU

11:23:00 Fb 0 Comments


ZADAH IZ USTA I NASLAGE NA JEZIKU
Zadah iz usta nije neugodan samo za onoga o kome se radi već i za njegovu okolinu. Potrebno je najprije liječnički ustanoviti otkuda zadah potječe. Uzroci mu mogu biti različiti: loši zubi, koji se mogu popraviti, čirevi u usnoj šupljini, upala krajnika, cijeđenje iz sinusa, ali i loš želudac s premalo želučane kiseline ili zatvor stoliće. Kod posljednjega prije svega treba liječiti neurednu probavu.
Kod čireva u usnoj šupljini grgljamo s toplim čajem od broćike, kod upale krajnika s kaduljinim, a kod cijeđenja iz sinusa pomaže inhaliranje (kroz nos) s mlakim kaduljinim čajem. Često pomaže kod zadaha iz usta nekoliko kapljica ulja od borovice dodanih u čašu mlake vode koju polako popijemo gutljaj po gutljaj. I žvakanje sjemenki kopra može ukloniti loš miris iz usta. Ako su uzrok zadahu smetnje u usnoj šupljini, pomaže višekratno grgljanje s 30 do 40 kapi tinkture rujevine razrijeđenih u mlakoj vodi.
Pelinov čaj je odlično sredstvo kod debelih naslaga na jeziku i neugodnoga zadaha iz usta. Široko rašireno mišljenje "Pelin je zdrav i nikada ne može štetiti" ni u kojem slučaju nije točno. S pelinom moramo oprezno postupati. Zbog toga na jednu šalicu vode stavljamo samo pola čajne žličice pelina.

0 komentari: