VRKUTA

08:57:00 Fb 0 Comments


VRKUTA (Alchemilla vulgaris)
Neka narodna imena: gospin plašt, virak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta.
Raste prije svega uz rubove šuma i putova, na padinama i vlažnim livadama, u višim predjelima i planinskim krajevima. Biljka ima 7 do 9 polukružnih mlohavih listova, s čvrstom ne previsokom stabljikom i neuglednim žutozelenim cvjetovima-', koje cvatu od travnja do lipnja, nekada i kasnije. U nekim krajevima od vrkute pletu vjenčiće za Tijelovo da njima u svetištima ukrase glavu našega Spasitelja. Listovi vrkute češće potegnu po tlu, a ujutro im u sredini kao biser sjaji kapljica rose. Na visinama preko tisuću metara nalazimo srebrnu vrkutu, koja raste na vapnenastom tlu, kao i na raspuklim stijenama. U vrijeme cvjetanja sakupljamo od obje vrste cijelu biljku, a kasnije samo listove, i sve sušimo na tavanu. Iz samoga imena (Frauenhilf = ženska pomoć) proizlazi, da biljku visoko cijene žene. U našoj kršćanskoj civilizaciji posvećena je Djevici Mariji.
Ne samo da blagotvorno djeluje kod menstrualnih tegoba, bijelog pranja, bolova u trbuhu i teškoća u klimakteriju, nego zajedno sa stolisnikom pomaže u počecima puberteta u pravilnom reguliranju menstruacije. U slučajevima u kojima se menstruacija kod mladih djevojaka unatoč lijekova ne pojavi, vrkuta i stolisnik smiješani u jednakim dijelovima sve dovode u red. Vrkuta steže i vrlo brzo liječi, djeluje i kao sredstvo za otklanjanje vode i jačanje srca. Koristimo ju kod groznice izazvane ranama, gnojnih rana i zapuštenih čireva. Posebno preporučujemo čaj od vrkute nakon.vađenja zuba. Nakon višekratnih ispiranja rana zacijeli u jednom danu. Otklanja slabost mišića i udova, te pomaže kod slabokrvnosti.
Kod povreda nakon poroda, omlitavljenog trbuha-u žena, koje su imale težak porod ili kod sklonosti pobačaju za učvršćivanje ploda i jačanje stijenki maternice vrkuta je velika pomoć. Od trećega mjeseca trudnoće trebaju takve žene piti čaj od vrkute. Vrkuta je ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti, a zajedno s rusomačom pomaže čak i kod spuštene maternice i kile na preponi. U posljednja dva slučaja piju se dnevno u gutljajima četiri šalice čaja od vrkute, pripravljenog po mogućnosti od svježe nabrana bilja. Osim toga masiramo oboljela mjesta tinkturom rusomače, kod spuštene maternice počinjemo mazanjem s vanjske strane rodnice naviše. Dodatno primjenjujemo i sjedeće kupke sa stolisnikom (100 g bilja za jednu kupku; tjedno tri kupke, tako da voda za prvo kupanje podgrijana može biti korištena još dva puta).
Naši su preci koristili cijelu biljku za viđanje vanjskih i unutarnjih rana, kod epilepsije i prijeloma. Evo navoda iz jednoga jako starog bilinara: "Ako je čovjek nešto slomio, bio on star ili-mlad, neka stavi dvije pune šake vrkute u vodu koja treba ključati toliko dugo koliko je potrebno za tvrdo kuhano jaje i potom to popije." U današnjoj narodnoj medicini zauzima ta biljka opet priznato mjesto. Posebno je ističe švicarski župnik Kunzle: "Dvije trećine svih operacija ženskih organa bilo bi posve suvišno uz pravodobnu i dužu upotrebu te ljekovite biljke jer liječi sve trbušne upale, groznicu, gangrenu, gnojenja, čireve i prijelome. Svaka bi rodilja morala 8-10 dana piti dosta toga čaja, mnogo bi dijete tada još imalo svoju majku a mnogi pogođeni udovac svoju ženu, da su poznavali taj dar Božji. Zgnječena i stavljena s vanjske strane vrkuta liječi rane, ubode i posjekotine. Djeca, koja imaju i pored dobre hrane slabašne mišiće, ojačaju uz redovno pijenje čaja od vrkute."
Vrkuta, koja raste u višim predjelima, u narodu se naziva I srebrnom vrkutom, jer joj se listovi s unutrašnje strane srebrnasto sjaje. Srebrna je vrkuta posebno korisna kod gojaznosti. Dvije do tri šalice čaja dnevno su jako djelotvorne. Dobro djeluje kod nesanice; šećeraši bi ga trebali često piti. Slabunjava djeca vidljivi ojačaju, ako im u vodu za kupanje dodajemo vrkutu ili, još bolje, srebrnu vrkutu. Za jednu kupku uzmem: oko 200 g bilja (Vidi Opći dio, "Potpune kupke"!).
Zajedno s rusomačom vrkuta pomaže, kao što je opisano u poglavlju "Rusomača", kod slabljenja mišić« (atrofija) i teških, neizlječivih mišićnih oboljenja. I kod multiple skleroze ta visokovrijedna biljka koristi Iz Gradišća mi je poručeno da je pijenjem vrkutina čaja i pranjem osrčja za kratko vrijeme postignuto značajne poboljšanje kod teških oštećenja srčanog mišićja.
Tako je naš Stvoritelj u SVOJOJ milosti omogućio da za svaku bolest izraste biljčica; za to MU se ne možemo nikada dovoljno zahvaliti!
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Punu čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, ostavimo da odstoji.
Biljni oblog:  Odgovarajuću količinu svježega bilja kratko properemo, zgnječimo na drvenoj dasci s kuhinjskim valjkom i stavimo na bolesno mjesto.
Dodatak za kupku: Za potpunu kupku uzmemo 200 g osušena ili nekoliko pregršti svježega bilja, ostavimo tijekom noći u vjedru s hladnom vodom, sljedeći dan sve podgrijemo i ulijemo tu tekućinu u vodu za kupanje 

0 komentari: