Tušanj

12:18:00 Fb 0 Comments


lako ga mnogi smatraju običnim korovom, tušanj je korisna ljekovita biljka bogata omega-3 masnim kise­linama. Dobro djeluje na srce i krvne žile te ublažava grčeve u mišićima
Tušanj (Portulaca olear- cea), koji je još poznat i pod nazivima tušt i portulak, bogat je omega-3 masnim kiselinama, spo­jevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovasku­larni sustav. Tušanj ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugruša- ka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobod­nih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može po­moći i u reguliranju razine kolesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krv­nog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sred­stvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe  mladi sočni listovi i izdanci visine tri-pet cm. Ubra­ne izdanke potom treba odvojiti d tvrdih stabljika i dodati salatama, juha­ma, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled. Pogodan je i za kiseljenje.
Tušt raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Otporan je na visoke i ni­ske temperature te sušu, a uspijeva i navrlo lošem ze­mljištu. Veoma brzo raste i već nakon tri-četiri tjedna se može brati. Što ga više berete, to se više razraste.
Tušanj ne bi trebalo rabiti u prevelikim količi­nama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege.

PROČITAJTE JOŠ:

0 komentari: