TRPUTAC

09:58:00 Fb 0 Comments


TRPUTAC (Plantago lanceolata)
Još neka narodna imena: bokvica, dugi trputac, ženska bokvica, duga bokvica, ovčji jezik, glavor, krepotec, maleni ili uski trputac, ženski trputac, kopljasta bokvica, žilovka, žilovlak, duga bokva, konjsko rebro.
Iz velike skupine ljekovitih biljaka izabrat ću jednu, jednako raširenu u prošlosti kao i danas, a koja također uživa velik ugled. U starovisokonjemačkom "wega" = rih, što u hrvatskom odgovara "reiks", stoje srodno latinskom "rex" = kralj. Tako je veliki trputac vladar puteva i raste od davnina na dobrobit čovječanstva. Anglosaksonski ljekoviti blagoslov, koji spominje devet biljaka i nalazi se u jednom rukopisu, vjerojatno iz 11. stoljeća, govori i o trputcu:
"I ti, trputče,
majko bilja,
otvoren prema Istoku,
moćan u sebi:
preko tebe su prelazila kola,
jahale žene i nevjeste,
preko tebe su dahtali junci.
i nevolji
koja i dalje tutnji zemljom!
i zarazi
0 svemu si svjedočio
1 svemu se odupro. Odupri se i otrovu
I danas je kao nekada. Nesreća huji zemljom i da bi joj se mogli suprotstaviti trebamo ljekovite biljke kao što je trputac kojega slavu pronose sve stare knjige o biljkama. Njegov rođak,veliki trputac (Plantago major) po djelotvornosti mu je jednak, pa ga jednako i primjenjujemo. Oba nalazimo na svim livadama i putevima, rudinama, u jarcima i vlažnim pustopoljinama, a raste gotovo u cijelom svijetu.
Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak ituberkuloze pluća. Švicarski župnik Kunzle, pravi biljar, poznavalac velike ljekovite snage naših biljaka, piše: "Sve vrste trputca koristimo^ijele, s korijenom, biljkom, cvjetovima i sjemenkama. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve one ljude, koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su kao koze mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.
I sama sam mnogima pomagala u slučajevima plućne i bronhalne astme s čajnom mješavinom od jednakih dijelova trputca i majčine dušice (Vidi "Načini uporabe"!). Takav čajni oparak toplo preporučujem kod oboljenja jetre i mjehura. Kod bronhitisa, plućne i bronhalne astme
jako dobro djeluje čaj pripravljen na sljedeći način: u šalicu hladne vode stavimo krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu žličicu smeđeg kandisova šećera, zakuhamo, pustimo da četiri do pet puta zakipi, skinemo s vatre i tek tada dodamo punu kavenu žličicu čajne mješavine. Pustimo da odstoji pola minute. U teškim slučajevima moramo četiri do pet puta dnevno pripraviti svjež čaj. Pijemo ga gutljaj po gutljaj toliko vruć koliko možemo podnijeti.
U starim knjigama o bilju možemo pročitati da sjeme trputca, ako dnevno pojedemo 8 grama, sprečava stvaranje kamenaca. Usto pijemo čaj od trputca. Sirup od trputca čisti krv od svih "nečistoća" i štetnih tvari. Najbolje je provesti pravu kuru/s trputčevtm sirupom tako da'tijekom dana prije svakog obroka uzmemo jednu veliku žlicu-(djeca jednu čajnu žličicu) (O pripremi sirupa vidi "Načini uporabe"!).
Seljacima je poznato daje trputac još od davnina omiljeno sredstvo za liječenje rana. Kada se jednom neki seljak na polju ozlijedio nekim oruđem uzeo je na moje iznenađenje trputčev list, zdrobio ga i stavio na ranu. lako list nije bio opran, rana se nije upalila. Svježi smrvljeni listovi pomažu kod ogrebotina, posjekotina, uboda osa, čak i kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija, kod ovih posljednjih u nuždi, ako nema liječnika. U starim knjigama o bilju piše: "Ako žabu krastaču ubode pauk, ona se liječi s trputcem. Taj joj pomaže."
Sa svježim listovima smrvljenim između dvije ruke i pomiješanim s malo soli te slavljenim oko vrata, liječimo gušavost. Stavimo li trputčev list u cipele oslobodit će nasžuljeva koje smo zaradili hodanjem. Svaka zloćudna oteklina splasne ako ju njegujemo svježe smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i osušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran stavimo u bocu, prelijemo uljem i ostavimo 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namažemo oboljele žlijezde, zatim stavimo zdrobljeni trputčev list i zavežemo s krpom (zavojem). Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.
Na jednom predavanju u župnom dvoru u Linzu upozorila sam slušatelje na to da zgnječeni trputčevi listovi izliječe svaku ranu, pa bila ona stara i 10 godina. Kada sam pet mjeseci kasnije govorila u školi za bolničke sestre u Linzu, javila se za riječ neka žena: "Svojedobno sam sumnjala u vašu tvrdnju da trputčevi listovi izliječe svaku ranu, ma kako stara ona bila. Moja susjeda već 17 godina ima otvorenu ranu na stopalu i stoga već dugo nije mogla izlaziti iz kuće. Odmah sam joj sljedeći dan donijela lišće i u skladu s Vašim riječima stavila na nogu. Morala sam odagnati svoju sumnju: rana se na veliko iznenađenje svih nas brzo zatvorila i u proteklih se pet mjeseci nije ponovo otvorila.
Još jedan primjer: Jedan je vojni invalid s protezom na nozi uslijed dugotrajnih ljetnih vrućina zadobio otvorene rane na amputiranoj nozi. Nije ih se dalo izliječiti ni s mastima, ni zračenjem, ni injekcijama. Kada je stavio trputac rane su preko noći zacijelile i on je mogao ponovno obavljati svoje svakodnevne poslove..
I samoj sebi sam jednom prilikom brzo pomogla sa svježim sokom od trputca. Prije nekoliko godina moj me tada jednogodišnji unuk, kojeg sam nosila na rukama, iz čiste obijesti ugrizao u lijevi obraz povrh kuta usana. Ugrizeno mjesto me je jako boljelo nekoliko dana. Bolno sam mjesto povremeno kvasila s trputčevom biljnom esencijom. Brinula sam da mi se jednoga dana iz toga ne razvije zloćudni tumor. Koncem travnja sudjelovala sam zajedno s mužem na jednom seminaru u Freistadtu. Iznenada sam osjetila na starom mjestu ugriza otvrdnuli čvorić veličine graška koji je nastao tijekom noći. Odmah sam na livadi ubrala šaku trputca, zdrobila ga između palca i kažiprsta i više puta u danu vlažila oboljelo mjesto. Uvečer se čvorić još jedva mogao napipati, a sljedeće je jutro na radost svih nas nestao. Nije, dakle, pretjerano kad nas župnik Kneipp u svojim spisima uvjerava da za svaku bolest raste biljka. Što više znam o ljekovitosti biljaka, tim se više čudim. Svake godine umire uz velike bolove mnogo ljudi s takvim kanceroznim izraslinama, iako postoje ljekovite biljke s kojima bi se mogli izliječiti. Koliko bi samo zdraviji i zadovoljniji mogli biti kada bismo imali više razumijevanja za naše ljekovito bilje. U očima neznalica sve su one samo korov. Počnite se za njih više zanimati i polako ćete se osloboditi svih svojih tegoba.
Ovi moji redovi neka budu utjeha i ohrabrenje svim starim ljudima koji već godinama pate zbog otvorenih rana na nogama. I njihove će rane brzo zacijeliti i izliječiti se ako budu stavljali na njih lišće trputca. Starost tu ne igra nikakvu ulogu. Ako su noge pritom i jako otečene peremo ih u hladnoj iscrpim' crnoga sljeza ili oparku poljske preslice. Rubove rane nakon pranja namažimo s mašću od nevena (Vidi "Ljekoviti neven", Načini uporabe!). Trputčevo lišće najtoplije preporučujem i kod tromboze.
Ti primjeri jasno pokazuju: možemo se pouzdati u Božju ljekarnu i tada kada liječnici od bolesnika dignu ruke.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja; Jednu vrhom punu čajnu žličicu lišća stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, pustimo da kratko odstoji.
Čajna mješavina: Jednu vrhom punu čajnu žličicu mješavine trputca i majčine dušice u jednakim dijelovima oparimo s 1/4 litre vode (Vidi odgovarajuće mjesto u tekstu!).
Oblog od lišća:    Svježe listove dugoga Hi velikoga trputca operemo, zgnječimo na dasci s kuhinjskim '.   valjkom u lisnatu kašu i štavimo; na oboljelo mjesto.      -'.
Sirup, 1. način: Dvije pune pregršti opranih trputčevih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodamo malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 250 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u bočice i čuvamo u hladnjaku.
Sirup, 2. način: U staklenku od krastavaca slažemo naizmjence red opranih trputčevih listova i red nerafiniranoga šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Sljedećih dana stavljamo nove slojeve sve dok u staklenci više nema mjesta. Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu i u nju stavimo staklenku omotanu s tri do četiri sloja celofana. Na to položimo dasku na koju stavimo kamenje. Sve zatrpamo zemljom. Daska i kamenje moraju ostati vidljivi. Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku, sok procijedimo kroz voćnu prešu (ne kroz krpu), još jednom ga dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje možemo dobro zatvoriti. Tko ne može primijeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati.

0 komentari: