Šipak

12:11:00 Fb 0 Comments


Plod divlje ruže bogat je vitaminima, pa se upotrebljava za jačanje imuniteta. Koristan je i u preventivi bubrežnih bolesti, osobito nakupljanja kamenaca, a mogao bi pomoći i kod artritisa
Od divlje ruže (Rosa canina) u biljnoj se medi­cini najčešće rabi njezin plod, odnosno šipak, koji je pun vitamina C i B2 te antioksidansa. Zbog visokog sadržaja vitamina C pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, a jačaju i ot­pornost na infekcije poput prehlade i gripe. Šipak sadrži i trjeslovine koje imaju sposobnost stezanja, što olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom. Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probav- nih sokova te tako ubla­žavaju gastritis. Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao pomoći ubla­žavanju bolova i poveća­nju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.Čaj od šipka rabi se i kod upalnih procesa bubrega, osobito za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do sku­pljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokrać- nome mjehuru trebali bi dulje vrijeme piti čaj od šipka. Zbog kiselkasta okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s vrućicom. Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C. Divlja se ruža može uzgo­jiti iz reznica u vlažnom i dobro dreniranom tlu bogatom hranjivim sastoj­cima. Najbolje je odabrati neutralnu ili blago kiselu zemlju te sunčano mjesto. Zreli šipak bere se od lip­nja do rujna, zatim se suši i drobi u sitnije dijelove.
Čaj od šipka nema nika­kvih štetnih učinaka, pa ga se može piti i tijekom duljeg vremena.

PROČITAJTE JOŠ:


0 komentari: