RUSOMAČA

09:01:00 Fb 1 Comments


RUSOMAČA (Capsella bursa - pastoris)
Raste posvuda na putevima, livadama, ugaru, jarcima, proplancima, poljima i povrtnjacima. Ova dragocjena ljekovita biljka općenito se smatra dosadnim korovom. Tek što bilo gdje istresemo zemlju na gomilu, naročito pri gradnji kuće - već gotovo preko noći niče rusomača.
U narodu je još poznata pod imenima: pastirska torbica, torbičica, kesica, šurlin, česlika, goromuk, kokošica, gusomača, tarčužak, parčuška, skhžanj, hoću-neću, siročića, kobulica. Nepravilno nazupčani listovi tvore rozetu -sličnu onoj u maslačka. Stabljika naraste do 40 cm visine. Vrijeme cvjetanja: od ožujka do studenoga. Sićušni, prljavobijeli cvjetovi tvore cvat koji se produlji u izduženi grozd; na tankim peteljkama vise tada male srcolike komušice, koje su na opip poput kože. Osobitu sklonost za ove srcolike komušice pokazuju kokoši. Čim se snijeg počne topiti i tlo se prestane mrznuti, evo rusomače, svježe i zelene.
Dvije do tri šalice čaja od rusomače dnevno pomažu s velikim uspjehom kod svih vrsta krvarenja, kao primjerice kod krvarenja iz nosa, želuca, crijeva i neredovite menstruacije. Oparak od rusomače daje upravo začuđujuće rezultate u rana, u kojih se krvarenje ne može zaustaviti.
Kod jakih menstruacijskih krvarenja valja piti dnevno dvije šalice oparenog čaja (na jednu šalicu uzme se puna čajna žličica rusomače) osam do deset dana prije menstruacije. Taj čaj koristimo i za reguliranje menstruacije u pubertetu. U doba klimakterija svaka bi žena trebala piti dnevno dvije šalice čaja kroz četiri tjedna, zatim napraviti pauzu od tri tjedna i tada ciklus ponoviti.
Kod hemoroida koji krvare primjenjujemo lagani klistir, sjedeće kupke ili pranje s mlakim oparkom rusomače. Majke, kojima u dojenju nabreknu dojke, neka svježu rusomaču omekšaju nad parom u situ, zaviju ju u dvije marame i još toplu stave na dojke. Kod krvarenja iz bubrega najtoplije preporučujem dnevno dvije šalice čaja pripravljenog od mješavine rusomače i poljske preslice u jednakim omjerima.
Naša je rusomača - slično bijeloj imeli - ljekovita biljka za reguliranje krvnoga tlaka i može se preporučiti kako kod visokoga tako i kod niskoga krvnog tlaka. Suprotno bijeloj imeli, koju ostavimo u hladnoj vodi tijekom noći, ovaj čaj pripravljamo kao oparak. Pijemo dvije šalice dnevno dok se krvni tlak ne normalizira, zatim prestanemo. Isto tako dobro ljekovito djelovanje kao bijela imela ima rusomača kod menstruacije. I u tom slučaju čaj pijemo samo određeno vrijeme.
Kod svih vanjskih mišićnih oboljenja taje dragocjena ljekovita biljka posebno važan pomoćnik. Zanimljivo je, da o tome nema gotovo ništa u suvremenim bilinarima. Prije nekoliko godina poklonio mi je jedan stari gospodin prekrasan, stari bilinar s jedinstvenim bakrorezima i slikama. Ali kako to već biva kad je dan ispunjen od rana jutra do kasne večeri, uspjela sam knjigu prelistati samo jedan jedini put. Jednoga sam se dana iznenada oko pola noći prenula iz sna; činilo mi se kao da me je netko nježno prodrmao za ramena. Prostrujala mije glavom misao: Imaš bilinar već pola godine, a nisi još ni jednom dublje u njega zagledala. Ustala sam posve razbuđena, uzela knjigu i udobno se smjestila u dnevnu sobu. Otvorila sam je i odmah su mi dva retka upala u oči: "Kada kod atrofije udova i mišića ništa više ne pomaže, učinimo sljedeće: sitno nasjeckanu rusomaču ostavimo u žitnoj rakiji deset dana na suncu ili uz neki drugi izvor topline. S time se valja masirati dnevno nekoliko puta, usto piti četiri šalice čaja od vrkute." Kao da sam se probudila samo zato da pročitam tih nekoliko redaka - u tom mi trenu to nije jednom došlo k svijesti - zatvorila sam knjigu, stavila ju na njezino mjesto, vratila se u postelju i ubrzo zaspala. Za nekoliko dana imala sam poziv iz Beča: "Možete li mi pomoći ? Stara sam 52 godine, medicinska sam sestra, već dvije godine u prijevremenoj mirovini. Zbog atrofije mišića potpuno sam bespomoćna!" Savjetovala sam joj- navedeni recept a nakon tri tjedna kad je došla k meni u posjet u Grieskirchen zdrava, saznala sam da je taj dan kada sam se tako iznenada oko ponoći probudila ona bila na hodočašću Majci Božjoj u San Damianu u Italiji. Na povratku ju je jedamod~putnika u autobusu, vidjevši njezinu bespomoćnost uputio k -meni. Nedugo zatim toliko se oporavila da je opet mogla raditi kao medicinska sestra.
Još jedan poziv, ovaj put iz Stevra, Gornja Austrija: "Stara sam 62 godine. Zbog oslabljenosti mišića čmara prošle mi je godine ispalo crijevo i bila sam operirana. Ove godine u jesen sve se ponovilo; danju i noću imam neprekidno bolove od pupka do kukova, kao da me netko pili. Liječnici u bolnici su odbili mogućnost druge operacije, ništa se više nije moglo učiniti." Odmah sam pomislila na bogomdanu rusomaču, savjetovala četiri šalice čaja od vrkute dnevno koji iznutra jača mišićje, izvana masiranje s tinkturom rusomače, uz dodatak od 3 puta po 10 kapi tinkture rusomače u čaj od vrkute. Za premošćenje vremenskog razdoblja od 10 dana, potrebnog za spravljanje tinkture, savjetovala sam obloge od eliksira švedska grenčica. Moje je iznenađenje bilo nezamislivo kada me je žena nakon nekog vremena nazvala i rekla da su sve tegobe nestale. Ispalo crijevo se posve vratilo na svoje mjesto, mišići čmara funkcioniraju opet normalno, a uznemirujući bolovi su popustili već dva dana nakon početka terapije. Kako sam u telefonskom razgovoru bila potpuno iznenađena i zanijemila, žena je za dva dana došla k meni, da osobno izrazi svoju radost. Možemo samo reći: "Kako samo pomažu biljke iz Božje ljekarne! Tko čini takva čuda? To je jedino i samo Božja milost!"
Neka žena iz Donje Austrije iz okolice Karlsteina piše: "Nakon jednog predavanja pitala sam Vas za savjet u ve­zi s preponskom kilom. Bila je oko deset centimetara duga, tri do četiri centimetara visoka i široka. Prije no što sam počela s uzimanjem rusomače, stavljala sam obloge od eliksira švedska grenčica. Tada sam počela mazati oboljelo mjesto s tinkturom rusomače a šest tjedana sam pila dnevno po četiri šalice čaja od vrkute. Kao seljakinja nisam si mogla priuštiti odmor - bilo je vrijeme žetve - zbog toga sam pri radu nosila steznik. Nakon dvanaest dana takva liječenja kila je nestala ali sam još uvijek osjećala bolove. I oni su nestali nakon dva mjeseca. Preponsku kilu sam izliječila bez operacije."
"Pokojni primarijus dr. Erich Rohling, bivši voditelj bio-sanatorija u Mittenwaldu kod Garmischa u Gornjoj Bavarskoj koji me jednom posjetio i pročitao to pismo bio je vidljivo dirnut. Smatrao je, s liječničkog stanovia-language: HR; mso-ascii-font-family: "Arial Unicode MS"; mso-bidi-font-family: "Arial Unicode MS"; mso-fareast-language: HR; mso-hansi-theme-font: minor-latin;">šta, da je izlječenje preponske kile moguće jedino operacijom. Pijenje četiri šalice čaja od vrkute i masiranje s tinkturom
rusomače pomaže i kod spuštene maternice. (Masiranje u ovom slučaju valja početi od međice i nastaviti preko trbuha.) Posebno naglašavam da tinktura mora biti spravljena od svježe rusomače. Kod tako teških oboljenja mišića pomaže brzo i sigurno samo svježe bilje!
NAČINI UPORABE Priprema čaja:    Uzmemo punu čajnu žličicu na VA litre vode, oparimo, pustimo da kratko odstoji.
Sjedeće kupke
Oblog od bilja omekšanoga na pari: Dvije pune šake rusomače, ako je moguće svježe, stavimo u cjediljku i držimo na pari. Omekšanu biljku stavimo u krpu i položimo na oboljelo mjesto.
Tinktura od rusomače: Svježe bilje, listove, stabljike zajedno s cvjetovima i srcolikim komušicama sitno narežemo i rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo sa 38 - 40 % žitnom ili voćnom rakijom (bilje mora biti pokriveno), ostavimo da stoji 14 dana na suncu ili na toplom mjestu.

1 komentar: