ROSOPAS OBIČNI

09:57:00 Fb 0 Comments


ROSOPAS OBIČNI (Chelidonium maius)
Kad se zna da je u starim njemačkim knjigama o bilju rosopas - u narodu zvan i zmijino mlijeko, trava od žutice, rusa - nazivan i Marijina biljka, Božiji dar i si., možemo shvatiti kako je visok ugled nekada imala ta ljekovita biljka koju danas široki slojevi naroda smatraju opasnim korovom. Nesklonost današnjeg čovjeka mogu si objasniti samo time što su u počecima razvoja industrije lijekova sve visokovrijedne ljekovite biljke na zemlji prokleli kako bi narod odvratili od ljekovitoga bilja i navikli ga na kemijske preparate.
Rosopas obični s 30 do 80 cm visokim razgranatim rastom cvjeta od svibnja preko cijelog ljeta do jeseni. Listovi su nazupčani i slični hrastovima. Iz stabljike i podanaka teče narandžastožuti gusti sok. Najčešće raste na južnim obroncima šuma, uz zidove, plotove i na prisojima. Ljeto može biti i jako sušno, a južni obronci šume i te kako isušeni, iz biljke će ipak obilno teći gusti narandžastožuti sok. I zimi, kada snijeg sve pokriva, možemo naći jaglac, ako smo zamijetili njegovo stanište.
Biljka čisti i tvori krv. Koristila bih ju zajedno s koprivom i mladicama bazge kod leukemije. No ako želimo polučiti uspjeh moramo dnevno piti najmanje dvije litre čaja spravljenoga od te mješavine.
Rosopas običnije pouzdano ljekovito sredstvo u liječenju teških oboljenja jetre ukoliko ga primijenimo homeopatski. Kao sredstvo koje čisti krv i jetru djeluje najbolje na metabolizam. Uspješno ga primjenjujemo i kod oboljenja žuči, bubrega i jetre. Namočen u vino (30 g rosopasa običnog zajedno s korijenom ostavimo u pola litre bijeloga vina jedan do dva sata) jako brzo liječi žuticu. Kod hemoroida s upaljenim čmarom, probadanja i presijecanja kod mokrenja, kao i kod šumova u ušima mogu ga samo toplo preporučiti. U tim slučajevima možemo, gutljaj po gutljaj piti dvije do tri šalice čaja dnevno (čaj ne kuhamo, samo ga oparimo). Za vanjsku upotrebu primjenjujemo ga kod zloćudnih kožnih oboljenja, kurjih očiju, bradavica i neizlječivih l'šajeva. Siva mrena i pjege na rožnici postupno nestanu. Sok štoviše pomaže kod krvarenja i ablacije (odlupljenja) mrežnice. Uzmemo list rosopasa i smrvimo krhku stabljiku između navlažena palca i kažiprsta. Tako dobivenom tekućinom namažemo kažiprstom' zatvorene očne kuteve. lako nismo izravno namazali oko do njega ipak dopre ta vlaga. To vrijedi za sivu mrenu, slab vid i preventivno kod zdravih, ali preumorenih očiju. I ja sama to djelotvorno koristim, kada često do duboko u noć sređujem pristiglu poštu. Kad sam premorena uberem list iz vrta i njime, kako je opisano, namažem očne kuteve. Svaki put imam ugodan osjećaj, kao da bi mi se odlijepila koprena s očiju. Homeopati prave od rosopasa tinkturu koju kod navedenih bolesti uzimamo dnevno dva do tri puta, 10-15 kapljica razrijeđenih s malo vode.
Već je prošlo nekoliko godina otkako su mi pripovjedali o seljanki, koja je ispod donjega desnoga kapka imala crveni čir veličine jagodice na prstu: Okulistu, kojem je došla po naočale, nije se to svidjelo - imala je čir već sedam ili osam godina, a da joj nije stvarao nikakve teškoće - i poslao je uzorak na analizu. Dijagnoza je bila: kožni rak. Za mladu ženu, kao što možete pretpostaviti, to je bio strašan šok. Kako se obitelj ubrajala u krug mojih znanaca, mogla sam joj savjetovati rosopas. Bila je veljača i srećom blaga zima. Rosopas je prezimio i ostao zelen. Savjetovala sam joj da biljku iskopa i presadi u lonac za cvijeće, kako bi joj bila pri ruci. Svaki je dan morala, bolesno mjesto ovlažiti pet do šest puta s narandžastožutim sokom. S obzirom na to da je čir bio na kapku upozorila sam ju na neškodljivost soka. Savjetovala sam joj još da odlazi jednom mjesečno na rendgenska zračenja u Linz, kao sto joj je liječnik prepisao, iako ta zračenja ne otklanjaju kancerozne otekline već i zdrave dijelove kože, često čak i kost, razore. Tik pred Božić, razveselila me vijest, da je zloćudni čir nestao. Kada je žena došla k meni, već mi se s praga bacila oko vrata. Okulist, kod koga je prethodno bila, začuđeno je pitao što je radila. Na njezin odgovor: "Jednom mjesečno rendgen u Linzu", kazao je: "Ako je rendgensko zračenje izliječilo čir. to je onda čudo." Potom mi je još pripovijedala da psihički ne bi izdržala pogled na, do kosti razjedena lica ostalih bolesnika, koje je viđala kada je odlazila na zračenje, da joj ja nisam ulila toliko hrabrosti, vjere i samopouzdanja. I još moja molba svima vama koji čitate ove redove: pomozite i vi u sličnom slučaju i poštedite svoje bližnje strašnoga kraja. U naše doba kad je sve zagađeno, brojni su slučajevi da se iz crvenkastih bradavica,, koje iznenada počnu rasti, razvije kožni rak.
Dlakavost lica i jaka obraslost ruku i nogu kod žena ukazuju na bubrežne smetnje. Zahvaćena mjesta namažemo rosopasovim sokom, kojega napravimo u sokovniku (svjež sok možemo čuvati pola godine u hladnjaku); ostavimo ga nekoliko sati da se upije, operemo s blagim sapunom i namažemo sada isušenu kožu s mašću od nevena, kamiličinim uljem ili uljem Gospine trave (Vidi "Načini uporabe"!). Usto valja provoditi kuru s koprivnim čajem pijući dnevno najmanje tri do četiri šalice čaja, kao i sjedeće kupke s poljskom preslicom za bolju prokrvljenost bubrega (Vidi i "Poljska preslica"!).
Jedan poznanik iz okolice Mainza je na svojim svakodnevnim šetnjama koristio sok od rosopasa. Stariji pas vučjak bio je njegov vjerni pratilac. Za šalu je jednom svom psu razmazao sok od rosopasa, što je životinji očito godilo, te je otada svaki put molećivo sjeo pred gospodara kada se ovaj mazao sokom rosopasa.
U nekoj župi Gornje Austrije, u kojoj sam u studenom održala predavanje, upoznala sam jednoga crkvenjaka koji je nosio naočale. Kada sam u veljači ponovo došla u župni dvor nije ih više imao. Kako mi je sam pričao do toga je došlo zato, jer je poslušao moj savjet i od studenoga prošle godine svaki dan koristio sok od rosopasa. Osim toga sada vidi mnogo bolje nego prije s naočalama. Tada je morao rosopas tražiti pod sniježnim pokrivačem. Navodim to stoga da bi pokazala da neke ljekovite biljke možete naći svježe čak i zimi, iako sve izgleda mrtvo.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja:
1 ravnu čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo.
Svježi sok:
Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku (za vanjsku primjenu).
Tinktura:
Tinkturu dobijemo u ljekarnama kao homeopatsko sredstvo.
Vinska iscrpina:
30 g rosopasa zajedno s korijenom prelijemo s 1/2 litre bijeloga vina i ostavimo da stoji 1 do. 2 sata, zatim procijedimo i pijemo gutljaj po gutljaj.

0 komentari: