POLJSKA PRESLICA

10:06:00 Fb 0 Comments


POLJSKA PRESLICA (Eq uisetum arvense)
Narodna imena: mala preslica, rastavić, mali rastavić, borak, konjski rep, konjorep, štukavac, barska metlica, kreš, kositrenica, kositerka, kositrena trava, cinkrot, potočna voščejnka.
U rano proljeće istjeraju iz jako razgranjenih, u zemlju duboko smještenih podanaka najprije sporonosne, smeđkaste, plodne stabljike. Tek kasnije pojave se zelene, do 40 cm visoke neplodne (vegetativne) stabljike koje sliče malim, pravilnim jelkama. Poljsku preslicu nalazimo na poljima, željezničkim nasipima i strminama. Najljekovitija raste na ilovastom tlu. Ovisno o mjestu staništa sadrži od 3 - 16 % kremene kiseline koja djeluje izrazito ljekovito. Podrazumijeva se da valja izbjegavati poljsku preslicu nabranu na poljima gnojenim s umjetnim gnojivima. - Poljsku preslicu s najtanjim grančicama, mnogi ju nazivaju i "sitna" preslica, nalazimo pretežno u šumi i rubovima šuma. I ona je ljekovita.
U narodnoj je medicini ova ljekovita biljka bila jako cijenjena još u staro doba prije svega zbog svoje moći da zaustavi krv i uspješnosti u liječenju najtežih oboljenja bubrega i mjehura. Usprkos tome pala je u zaborav. Nitko drugi do naš veliki narodni travar, župnik Kneipp vratio je preslici njezino negdašnje značenje. Po njegovu je mišljenju "nenadoknadiva i neprocjenjiva" kod krvarenja, povraćanja krvi, tegoba s mjehurom i bubrezima, te kod mokraćnog pijeska i kamenaca. "Kod starih oštećenja", kaže on, "gnjilenja rana, čak i kod kanceroznih čireva kao i kod apscesa na nozi preslica izvanredno pomaže. Ispire, rastvara, skoro da sažiže ono stoje pokvareno. Često vlažnu, toplu biljku umotamo u mokru krpu i stavimo na mjesto koje valja liječiti.":
Švicarski župnik Kunzle kaže da bi svi stariji ljudi kao svakodnevno piće trebali piti po jednu šalicu čaja od poljske preslice. Sve reumatične bolesti, giht i bolesti živaca nestali bi i svaki bi čovjek imao zdravu starost.
. Pripovijeda, o nekom 86:godišnjem muškarcu koji se uz pomoć parne, kupke od poljske preslice oslobodio strašnih tegoba s kamencima i nakon toga živio jošmnogo. godina. Osim toga kaže:. "I najjača krvarenja i
povraćanja krvi ta biljka liječi u kratkom roku, ako pijemo njezin čaj."
Kod bolnih prehlada mjehura i bolnih grčeva nema boljega sredstva od uvarka poljske preslice čije pare pustimo da djeluju na mjehur 10 minuta dok smo umotani u kupaći ogrtač.Ako postupak nekoliko puta ponovimo brzo ćemo se riješiti nevolje. Stariji ljudi, koji odjednom ne mogu mokriti i previjaju se u najvećim bolovima, zbog zastoja ili slabog otjecanja mokraće, uz pomoć vodenih para poljske preslice oslobodit će se svojih bolova bez pomoći katetera.
Kod bubrežnog pijeska, bubrežnih kamenaca i kamenaca u mjehuru primjenjujemo vruće, sjedeće kupke od preslice, pijemo usto gutljaj po gutljaj njezin topli čaj, zadržavamo mokraću, da biju konačno pod pritiskom ispustili. Na ovaj način kamence većinom izbacimo. Na osnovu tih uputa primila sam pisma koja gornju tvrdnju samo potvrđuju: s korištenjem preslice bubrežni kamenci su otišli, a bolesnici se osjećaju dobro i bez ikakvih su tegoba.
U slučajevima kada su druga sredstva za podsticanje mokrenja otkazala preslica je pomogla: kao npr. kod skupljanja vode u osrčju, porebrice ili bubrežnih smetnji poslije šarlaha i ostalih teških zaraznih bolesti s otežanim izlučivanjem vode. Po svemu sudeći riječ je o izvrsnom sredstvu, kako za unutarnju tako i za vanjsku primjenu, kod cijeloga mokraćnoga sustava (bubrezi i mjehur).
Kod upale i gnojenja bubrežne čašice samo jedna sjedeća kupka od preslice djeluje čudotvorno. U tom slučaju koristimo - isključivo za vanjsku primjenu - veliku poljsku preslicu (Equisetum telmateja) sa močvarnih livada i alpskih planinskih pašnjaka, koja ima kao prst debelu stabljiku i trenutno pomaže. Jedna moja dobra poznanica ležala je s teškom upalom bubrežne čašice tjednima i mjesecima u bolnici u Innsbrucku. Kako se njezinim tegobama nije vidjelo kraja pozvala me u pomoć. Savjetovala sam joj sjedeću kupku od preslice. Nakon nekoliko dana primila sam pismo: "Spasila si mi život. Kod kuće-sam. Sjedeća kupka od preslice je odnijela sve moje tegobe i dala mi novu snagu." Velika (visoka) poljska preslica s kao prst debelim stabljikama s močvarnih livada i alpskih planinskih pašnjaka smije se koristiti samo za sjedeće kupke! Za spravljanje čaja, ti. unutrašnju primjenu koristi se jedino ljekovita biljka koju naberemo na poljima, poljskim putevima i rubovima šume.
Nakon teškoga porođaja u mladih majki katkada se javljaju teškoće s vidom čiji je uzrok sigurno oštećenje bubrega do kojega može doći u porođaju. Sjedeće kupke od preslice izvana djeluju na poboljšanje prokrvljenosti bubrega, tako da se pritisak bubrega očigledno smanji a time smetnje vida polako nestaju.
Veliki njemački travar i pobornik Kneippove metode dr. Bohn o biljci izriče najveće pohvale: "Preslica je, s jedne strane, sredstvo protiv krvarenja, a s druge - i to u još većoj mjeri - lijek za bubrege. Nakon pijenja čajnoga uvarka od poljske preslice s lakoćom obilno isteče tamna mokraća. Kod vodene bolesti preslica brzo djeluje." Kada više ne pomaže ni jedno drugo sredstvo za mokrenje ne uzimamo više druge biljne čajeve već 4 do 5 (kod sasvim otpornih slučajeva do 6) dana uzastopce pijemo 5 do 6 šalica čaja od preslice, ali samo gutljaj po gutljaj tijekom cijeloga dana. Iskustvo nam kazuje da mokraća u većini slučajeva isteče.
Kod svrabljivih kožnih osipa, čak i kad su prekriveni korom, gnojni ili krastavi, pomaže pranje i oblozi od oparka preslice. Pranje i kupke pomažu i kod gnojnih zanoktica, otvorenih rana na nogama, gnjiljenja kostiju, starih Izjedajućih rana, kanceroznih čireva, fistula, lišajeva na bradi (i drugih lišajeva), koštanih izraslina na peti, te lupusa. U tim slučajevima možemo i oparenu biljku, još toplu umotanu ukrpu stavljati na oboljeja mjesta. Kod bolnih hemoroida i hemoroidnih čvorića stavljamo kašu od svježega bilja koju pripremimo na sljedeći način; svježu preslicu dobro operemo, na drvenoj dasci valjamo sve dok se ne pretvori u kašu.
Kod upornih krvarenja iz nosa stavljamo ohlađenu iscrpinu od preslice kao oblog. Kao sredstvo za zaustavljanje krvi pomaže kod krvarenja iz pluća, maternice, hemoroida i želuca. Za to su, naravno, potrebni jači čajevi. Normalno uzimamo po šalici (1/4 I) jednu vrhom punu čajnu žličicu bilja, a u slučajevima krvarenja dvije do tri vrhom pune čajne žličice po šalici čaja. Preslica upotrebljena zajedno s čestoslavicom, sa sposobnošću pročišćavanja krvi, dobro je sredstvo za sprečavanje ovapnjenja krvnih žila I slabljenja pamćenja. Preslicu smatramo najboljim sredstvom za sprečavanje raka.
Tinkturu od preslice (Vidi "Načini uporabe"!) mogla bih preporučiti kao naročito dobro sredstvo kod znojenja nogu. Dobro oprane i osušene noge nataremo tom tinkturom. Osim toga valja svaki dan ujutro natašte, pola sata prije doručka, popiti šalicu čaja od preslice. Kod znojenja nogu također dobro pomažu kupke od preslice (Vidi "Načini uporabe"!). Kod prhuti u kosi sVakr dan operemo kosu s uvarkom od preslice, te.-nakon .toga" vlasište izmasiramos dobrim maslinovim uljem. Prhut će vrlo brzo nestati'
Ako popijemo jednu do dvije šalice čaja spravljenog od preslice pomiješane s Gospinom travom dnevno, a uvečer jedemo suhu hranu, to će nam pomoći kod sprečavanja mokrenja u postelju. Preslicu možemo preporučiti i kao sredstvo za grg(janje kod upale krajnika, upale usne sluznice, skorbuta i karijesa, krvarenja ili upale desni, fistula i polipa na nepcu i vratu. Kod bijeloga pranja u žena primjenjujemo sjedeće kupke od preslice.
Ne smijemo zaboraviti daje preslica jedno od najboljih ljekovitih sredstava za bolesti pluća, kako kod kroničnoga bronhitisa tako i tuberkuloze pluća. Pravilnim uzimanjem čaja doći će djelovanjem kremene kiseline do izlječenja tuberkuloznih pluća, ali i do otklanjanja opće slabosti koja prati plućna oboljenja.
Nova saznanja opravdavaju mišljenje austrijskoga botaničara Richarda VVillforta, da duže pijenje čaja od preslice priječi rast zloćudnih tvorevina (tumora) i konačno dovodi do njihova nestajanja. Isto tako možemo izliječiti čak i polipe u trbuhu ili čmaru, kao i upalu sluzne vreće. U oba slučaja koristimo kao pomoćno sredstvo obloge od preslice, omekšane na pari i sjedeće kupke. Ti oblozi od parene preslice pomažu i kod grčeva u želucu, napadaja jetre i žuči i bolne stolice, koja svojim pritiskom na gornji dio tijela utječe na rad srca.
19. prosinca 1977. nazvali su me iz istočne Štajerske. Radilo se o 49-godišnjem seljaku koji je na tabanu zadobio tvrd otok s jakim bolovima. Više nije mogao hodati. U bolnici su ga zadržali nekoliko dana i zatim poslali ponovo kući. Savjetovala sam mu obloge od parene preslice, koji rastvaraju čak i zloćudne tumore. Možete zamisliti, kako sam bila iznenađena, kad me je 22. prosinca, dakle tri dana kasnije, nazvao i javio mi da je otok potpuno nestao. Koža je na opip bila meka i mlohava, otvrdnuće se nije više moglo napipati.- Još jedno čudo iz Božje ljekarne! '• .  -
Po mom iskustvu čak i teška oštećenja međukralješničkih pršljenova, ako se ne radi o uklještenju živca, često jako brzo nestanu uz pomoć sjedećih kupki od preslice. Rendgenske snimke inače pokazuju starošću istrošene kralješke, ali to još nije razlog, da se jave bolovi. Pritisak uznemirena bubrega, koji se, kako pokazuje iskustvo reflektira prema gore, ide površinski uzduž kralješnice, prenosi se na živce i tako uzrokuje bol. Dakle ne radi se o međukralješničkim pršljenovima, već o pritisku bubrega na živce. Sjedeća kupka od preslice svojim dubinskim djelovanjem odmah smanji pritisak bubrega nagore.
Neka je 38-godišnja žena tri godine liječila tegobe s međukralješničkim pršljenovima. Umjesto poboljšanja bolovi su se produbili, a u predjelu vrata i ramena je bila tako ukočena da se ujutro mogla ustati iz postelje samo uz pomoć prečke koju joj je njezin muž postavio na tavanici. U to sam doba držala u mjestu Steyr u Gornjoj Austriji predavanje i upoznala ju. Sigurno ćete biti zapanjeni kad čujete da su toj ženi nakon samo jedne sjedeće kupke od preslice nestali svi bolovi i njezina ukočenost. Isto vrijedi i za oštećenja međukralješničkih pršljenova koja su prouzrokovana vožnjom traktora. Kretnje izazvane trešnjom ne oštećuju ih već uznemiruju bubrege. Odmah dolazi do pritiska prema gore koje sjedeće kupke od preslice otklanjaju.
Jedna je gospođa iz Švicarske bila već godinama ukočena od vratne kralješnice nadolje, kao štap. Kure koje je provodila svake godine kod dr. Zeileisa u Gallspachu donosile su samo privremeno poboljšanje. Izlječenje nije postigla. Gospođu sam upoznala slučajno. Nejako uvjerena, obećala mije, da će nakon povratka kući pokušati sa sjedećom kupkom od preslice. Jako me brzo nazvala, puna radosti: već nakon 10 minuta u toploj sjedećoj kupki iz preslice nestala je sva ukočenost. Svi oslonci su bili nepotrebni, a kako sam čula kasnije, nikada više nisu bili potrebni.
Veliki psihijatar dr. VVagner-Jauregg kaže u svojim pismima: "Dvije trećine živčano oboljelih moglo je izbjeći liječenje u sanatorijima da su im bubrezi bili zdravi." Od tada sam pomogla mnogim nesretnicima koji su zbog poremećene funkcije bubrega patili od depresije, priviđenja ili ispada bijesa savjetujući im kupke od preslice i time ih štiteći od sanatorija. Tada valja uz koprivu i stolisnik piti i čaj od preslice, ujutro i uvečer po jednu šalicu..
Kod teških smetnji u radu bubrega sa svim njihovim nuspojavama treba za sjedeće kupke koristiti svježu preslicu; najbolje, kao što sam već prije napomenula, veliku preslicu s močvarnih livada. Za jednu kupku trebamo pun lonac od pet litra bilja (Vidi "Načini uporabe" i Opći dio, "Sjedeće kupke"!). Kod sjedećih kupki bubrezi moraju biti pod vodom, a trajanje kupanja je 20 minuta! Ne obrišemo se, već mokri obučemo ogrtač i jedan sat se znojimo u postelji, a tek tada se presvučemo u suho noćno rublje. Sjedeću kupku možemo podgrijavati i koristiti još dva puta.
NAČINI UPORABE (Poljska preslica)
Priprema čaja:
Oparimo vrhom punu čajnu žličicu preslice s 1/4 litra vode.
Oblozi od poparene preslice: Punu pregršt preslice stavimo u sito obješeno iznad ključale vode. Kad bilje postane vruće i meko umotamo ga u lanenu krpu i položimo na oboljelo mjesto. Bezuvjetno ga valja umotati još toplo! Ostavimo na oboljelom mjestu nekoliko sati ili tijekom noći.
1
Sjedeće kupke:
100 g preslice namočimo preko noći u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo do vrenja i dodamo u vodu za kupanje. Vrijeme kupanja: 20 minuta. Ne brišemo se, umotamo se mokri u ogrtač i 1 sat se znojimo u postelji. Tekućina mora sezati preko bubrega.
Tinktura:
10 g svježe preslice namočimo u pravu žitnu rakiju. Četrnaest dana ostavimo na suncu ili na toplom mjesiu. Svaki dan protresemo!
Kašasti oblozi:
Svježu preslicu dobro operemo i na drvenoj dasci dobro razvaljamo tako da nastane kaša.

0 komentari: