PODBJEL

09:04:00 Fb 0 Comments


PODBJEL (Tussilago farfara)
Još nekoliko narodnih imena: konjsko kopito, konjski lopuh, lepuh, lapuh, pustica, repušina, vinogradska kopačica.
U rano proljeće, dok još ne zazelene livade i obronci, a oko jedva zapaža bojažljivo pupanje maca, podbjel prvi pokaže svoje žute cvjetne časke.
Na vlažnom tlu, golim propancima, ugarima i prisojima nailazimo na cijele plahte podbjelovih cvjetova, koji iz zemlje izbijaju puno prije lišća. Pčele i kukci nalaze tu prvu hranu. Uspijeva samo na ilovastom i glinastom tlu, zbog čega je takorekuć zaštitni znak za te vrste tla. To su prvi cvjetovi koje možemo sakupljati za zimnicu. Sa svojim rastvarajućim i protu-upalnim svojstvima uspješno liječi bronhitis, katar grla i ždrijela, bronhalnu astmu i porebricu, jednako kao i tuberkulozu pluća. Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti valja češće u danu piti jako vruć podbjelov čaj s medom.
Kasno u svibnju, kada izrastu gore zeleni, a na naličju srebrnobijeli, pusteni listovi, koristimo ih zbog velike količine C-vitamina za povrtnu juhu i proljetnu salatu. Kako listovi sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi, sakupljamo ih i zato da bismo za pripremanje čaja mogli koristiti mješavinu cvjetova i listova.
Svi liječnici-travari od starina pa sve do župnika Kneippa cijene podbjel. Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu i stavljeni na prsa pomažu kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće. Učinci tih kašastih obloga su začuđujući. Obloge s jakim oparkom od podbjelovih listova koristimo kod skrofuloznih čireva. Paru od podbjela, kako od cvjetova tako i od listova, valja udisati više puta dnevno u slučaju kroničnog bronhitisa povezanog s napadajima i teškim disanjem s gušenjem. Nastupit će veliko olakšanje. Otečene noge treba prati češće oparkom od podbjelovih listova. 
Sirup što ga spravljamo od lišća podbjela odlično je sredstvo kod plućnih bolesti i bronhijalnog katara. Zemljani lonac ili staklenku od krastavaca napunimo naizmjenično redom lišća i redom neprerađena šećera, pustimo da se slegne i slažemo istim redom dok posuda ne bude puna. Tada dobro zamotamo s dva ili tri sloja pergamenta ili celofana i pohranimo na zaštićenom mjestu u vrtu, u rupu. Preko svega položimo dasku i zatrpamo zemljom. Ravnomjerna toplina uzrokuje proces vrenja. Nakon osam tjedana lonac ili staklenku iskopamo i dobiveni sirup prokuhamo jedan do dva puta. Ohlađenim sirupom punimo male bočice s dugim vratom. Taj je sirup naša najbolja obrana zimi. i u vrijeme gripe. Uzimamo ga na čajne žličice.
Kod astme i dugotrajnih bronhalnih i pušačkih tegoba, u proljeće nam izvrsno pomažu dvije do tri čajne žličice svježe istisnutoga soka podbjelova lišća pomiješana s mesnom juhom ili toplim mlijekom.
Kod upale vena možemo od svježih, stucanih listova i svježega skorupa (vrhnja) pripraviti tvar sličnu masti koju stavljamo na upaljena mjesta i lagano zatim povežemo s krpom. Svježe istisnut sok podbjelova lišća nakapan u uho pomaže kod bolova u uhu.
ČAJ PROTIV KAŠLJA
Ako želite čaj protiv kašlja koji će Vas osloboditi sluzi pomiješajte u jednakim dijelovima cvjetove i lišće podbjela, cvjetove divizme i plućnjaka te listove trputca. Od te biljne mješavine uzmite dvije čajne žli­čice na 1/4 litre vode i oparite ih. Dnevno valja u gutljajima piti tri šalice toplog čaja zaslađena medom.
24
Priprema čaja:
Oblog: Inhalacija:
NAČINI UPORABE
Do vrha punu čajnu žličicu cvjetova (kasnije listova i cvjetova smiješanih u jednakim dijelovima) stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo i ostavimo da odstoji kratko vrijeme.
Svježe listove zgnječimo u kašu i stavimo na oboljelo mjesto.
Vrhom punu žlicu za jelo cvjetova i listova oparimo i udišemo pare pokriveni preko glave. Postupak valja ponoviti nekoliko puta dnevno.
Kupke za noge:   Pune dvije šake listova podbjela oparimo u primjerenoj količini vode; ostavimo da kratko odstoji. Trajanje kupke je 20 minuta.
Svježi sok:
Svježe oprane listove istisnemo u sokovniku.
Sirup i mješavina čaja protiv kašlja i promukJosti

0 komentari: