OBIČNI ORAH

09:16:00 Fb 0 Comments


OBIČNI ORAH (Juglans regia)
Orahovo drvo cvjeta u svibnju prije no što se razviju listovi. U lipnju sakupljamo svježe listove, zelene orahe sredinom lipnja dok ih još možemo lako probušiti, zelene orahove ljuske malo prije dozrijevanja, prije no što postanu smeđe, a zrele plodove u rujnu.
Čaj od orahovih listova je dobro djelotvorno sredstvo kod probavnih smetnji, dakle zatvora stolice i gubitka teka, te za čišćenje krvi. Uspješno ga koristimo i kod šećerne bolesti i žutice.
Uvarak od orahovih listova kao dodatak kupki je vrlo djelotvoran kako kod svih skrofuloznih i rahitičnih oboljenja, gnjiljenja kosti i koštanoga apscesa tako i kod gnojnih nokata na prstima ruku i nogu. Perite zahvaćena mjesta kodtjemenica, krasta na glavi i svraba s uvarkom od orahovih listova, uspjeh će uskoro biti vidan!
Pranje, odnosno kupke s tim dodatkom pomaže kod bubuljica, gnojnih osipa, znojenja nogu i bijeloga pranja. Protiv skorbuta, gnjiljenja zubnoga mesa, upale vrata i oboljenja ždrijela koristimo ispiranje s uvarkom od orahovih listova.
Jak uvarak od orahova lišća, stavljen u vodu za kupku, liječi ozebline. Također ga možemo koristiti kod jakog ispadanja kose, tako da njime marljivo masiramo vlasište. Odlično je sredstvo protiv ušiju koje su se nedavno ponovo pojavile. Svježim listovima uništavamo i druge nepoželjne insekte.
Od zelenih oraha (lako ih možemo probušiti), ubranih pred Ivanje, dakle oko sredine lipnja, pripremimo odličnu orahovu rakiju, koja pročišćuje želudac, jetru i krv, otklanja slabost želuca i trulenje u crijevima. Pored toga je izvrsno sredstvo protiv zgušnjavanja krvi.
NAČINI UPORABE
Vrhom punu čajnu žličicu sitno narezana orahova lišća oparimo s 1/4 litre upravo proključale vode i pustimo da kratko odstoji.
/
Dodatak za kupke i pranje: 100 g listova za potpunu kupku, za pranje vrhom punu čajnu žličicu usitnjenih listova na 1/4 litre vode (Vidi Opći dio, "Potpune kupke"!). Za jak uvarak uzme se dvostruka količina listova.
Orahova rakija: Oko 20 zelenih oraha raščetvorimo i napunimo bocu sa širokim grlom. Prelijemo s jednom litrom ražene rakije, tako da ona prekriva orahe u visini 2-3 prsta. Dobro zatvorenu bocu ostavimo 14 dana do 4 tjedna na suncu ili na toplom mjestu. Nakon isteka toga vremena procijedimo i napunimo u bočice. Po potrebi uzimamo jednu punu kavenu žličicu. - Odličan orahov liker dobijemo ako zelenim, orasima dodamo još 2-3 klinčića, komadić cimetove kore, mali štapić vanilije i opranu, nešpricanu koru od polovice narandže. 500 g šećera prokuhamo u 1/4 litre vode i ohlađeno dodamo u procijeđenu orahovu rakiju.
TURICA (Agrimonia eupatoria)
Ima i druga imena: petrovac, kravica, zmijina trava, velika oskorica, griznik, repik, kostolom, .ovčji čičak, mala torica, toričica, dubačac, oskorušica, ježinica, svega svijeta zdravlje, gladišnik.
Samo ime "kraljeva biljka" govori nam o kako je značajnoj ljekovitoj biljci riječ. Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove puteva i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine. Sitni, žuti cvjetovi tvore, kao u divizme obične dugi grozd. Cijela je biljka obrasla mekim dlačicama, veliki su listovi dugi do 10 cm i perasti. Biljka je visoka do 80 cm i spada u istu porodicu kao i vrkuta. Biljku sakupljamo za vrijeme cvjetanja u lipnju sve do kolovoza. Povijest te ljekovite biljke seže kao i kod mnogih drugih, daleko u prošlost. Turicu su poznavali već stari Egipćani. Ona djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela. Na nju valja pomisliti kod angine, bolesti grla, skorbuta Hi upale usne sluznice. Ljudi čije je zvanje takvo da moraju puno govoriti ili pjevati, morali bi svaki dan preventivno grgljati s čajem od turice.
Čajni o pa rak:
Lišće odlično djeluje u slučaju slabokrvnosti i rana, ali se također uspješno primjenjuje kod reume, lumbaga, probavnih smetnji, otvrdnuća jetre, zastoju rada jetre i oboljenja slezene. Dnevno možemo piti do dvije šalice čaja. (
Svatko bi se trebao potruditi ijednom do dva puta godišnje okupati se u vodi kojoj dodamo uvarak od turice (Vidi "Načini uporabe"!). Skrofulozna djeca bi se u takvoj kupki trebala kupati svaki dan.
Turica se zbog svojeg ukupnog djelovanja i svojih ljekovitih sastojaka ubraja među naše najljekovitije biljke. Dr. Schierbaum kaže: "Triput dnevno po jedna šalica čaja liječi proširenje srca, želuca, crijeva i pluća, zatim oboljenja bubrega i mjehura, ako to sredstvo primjenjujemo duže vrijeme." Toplo preporučujem turičinu mast kod proširenih vena i čireva na gnjatu (Vidi "Načini uporabe"!), koja se koristi kao mast od ljekovitoga nevena. - Kod oboljenja jetre pijemo čajnu mješavinu od 100 g turice, 100 g broćike i 100 g lazarkinje. Dnevno popijemo natašte jednu, a tijekom dana gutljaj po gutljaj dvije šalice čaja.

NAČINI UPORABE
Priprema čaja:
Stavimo jednu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode, ostavimo da kratko odstoji.
Biljna kupka:
200 g bilja za potpunu kupku (Vidi Opći dio, "Potpune kupke"!).
Čajna mješavina za bolesti jetre: Turicu, broćiku i lazarkinju pomiješamo u jednakim dijelovima.
Stavimo vrhom punu čajnu žličicu na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Priprema masti:
Stavimo dvije vrhom pune šake sitno narezana lišća, cvjetova i stabljika na 250 g svinjske masti (Vidi "Priprema masti" u Općem dijelu])

0 komentari: