NEVEN

09:18:00 Fb 0 Comments


NEVEN (Calendula officinalis)
Među domaćim biljem neven zauzima zapaženo mjesto. U narodu ga još nazivaju: poljski neven, žutelj, poljski ognjac, vrtni ognjič, prstenčac, zimorod. Ubraja se u red biljaka koje pomažu kod raka ili raku sličnih čireva. Nalazimo ga u mnogim vrtovima na selu, katkada podivlja i raste na strminama. Kako je zbog svoje ljekovitosti opet postao poznat i cijenjen u narodu ne nalazimo ga samo u vrtovima nego i na poljima. Neven dosegne visinu od 30 do 60 cm, cvjetna mu je glavica žuta ili narandžasto-žuta, stabljike i listovi su sočni, na dodir ljepljivi. Postoji više različitih vrsta: s punim cvjetnim glavicama, sa svijetlim ili tamnim prašnicima. Njihova je ljekovitost jednake vrijednosti. Ako su glavice nakon sedam sati ujutro još zatvorene, padat će taj dan kiša. U staro doba je zbog toga služio kao predskazatelj kiše.
U narodnoj se medicini sakupljaju i koriste cvjetovi, stabljike i listovi. Valja ga brati po jakom suncu jer je tada njegova ljekovita moć najjača. Svježega s vrta možemo uzbrati sve do u kasnu jesen, ako ga ne uništi jaka slana.
Neven je jako sličan brđanki, ali ju po ljekovitoj moći nadmašuje. Brđanku, naprimjer, smijemo koristiti za unutrašnju primjenu samo pod liječničkim nadzorom, jer čaj može srčanim bolesnicima više štetiti nego koristiti. Čaj od nevena možemo naprotiv piti bez štete. Kao biljka koja pročišćuje krv naš je najbolji pomoćnik u liječenju zarazne žutice. Jedna do dvije šalice čaja dnevno djeluju čudotvorno. Ljekoviti neven pročišćuje, poboljšava cirkulaciju, i pospješuje zacjeljivanje rana.
Jednom je muškarcu kružna pila zahvatila ruku i još nakon otpuštanja iz bolnice patio je od jako bolnih rana. Čula sam za to i savjetovala sam mu nevenovu mast. Bio je oduševljen djelovanjem te masti i priopćio mi je da su bolovi od rana, koji su mu priskrbili mnogo besanih noći, nestali već za kratko vrijeme. Od tada njegova žena opet u svojem vrtu uzgaja neven.
Za vrle3">jedne posjete u Mühlviertlu pokazala mi je domaćica kuće proširenim venama prekrivene noge. Ubrala sam neven iz vrta i pripremila mast. Ostatke sam joj odmah ovila oko listova noge (možemo ih koristiti četiri do pet puta). Svaki dan je hrptom noža debelo namazala mašću lanenu krpu i omotala listove. Bit ćete iznenađeni, kad Vam kažem, da su četiri tjedna kasnije, kada me je posjetila u Grieskirchenu, proširene vene nestale. Obje su noge opet imale glatku, lijepu kožu. Neka mije časna sestra pričala, kako je u jedne starice na cesti zamijetila naročito jako proširene vene, te joj je savjetovala da koristi mast od nevena. Bila je vrlo iznenađena, kada joj je ta gospođa nakon mjesec dana, presretna pokazala svoje noge. Sve su proširene vene nestale a koža je opet bila glatka.
Mast jako brzo pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od opekotina. Mast i ostatke od pripravka masti koristimo kod čireva na dojki, čak i ako su zloćudni (rak dojki).
Jednoj su poznanici posve iznenada morali odstraniti dojku. Dok je još ležala u bolnici, a mi svi za nju strahovali, pripremila sam za nju mast od nevena. S tom je mašću kod kuće mazala ogromnu ranu nakon operacije, zbog čega se jako zatezanje rane uskoro izgubilo. Pretrage nakon operacije su pokazale da su njezini ožiljci od operacije u usporedbi s onima drugih bolesnica vrlo lijepo zarastali, tako daje bio potreban samo dio predviđenih zračenja.
Mast od nevena odličan je pomoćnik u slučaju gljivičnih oboljenja nogu. Mnoga su mi pisma to potrvrdila i to čak i u slučajevima.u kojima su zakazala sva ranije primijenjena sredstva. I uvarak pripravljen od svježeg bilja može se kod te bolesti uspješno koristiti. Kod gljivičnog oboljenja vagine, pranje ili sjedeća kupka sigurno pomažu. Potrebno je 50_g osušenog ili dvije vrhom pune šake svježega nevena za jednu sjedeću kupku.
Iz Stuttgarta mi je pisala jedna žena čiji je muž imao gljivično oboljenje na stopalu. Što li su.-sve poduzimali! Kupke, masti, puderi, ništa nije djelovalo. Tada je pokušao s mašću od nevena. Za osam sU dana otvorena mjesta zacijelila i tako je i ostalo. Nije li to divno? Pored masti možemo napraviti i tinkturu od nevenova cvijeta. (Recept vidi pod "Načini uporabe"!). Ta tinktura, razrijeđena s prokuhanom vodom, je posebno dobra za obloge kod rana, kontuzija, podljeva, istegnutih mišića, čak i kod gnojnih ili kanceroznih čireva, na otvorenim mjestima zbog rana nastalih dugotrajnim ležanjem, kod oteklina i prišteva.
Ne samo župnik Kneipp već i poznati liječnici poput dr. Stágera, dr. Bohna, dr. Halensera i drugih preporučuju cvijet nevena kao prirodno ljekovito sredstvo kod zloćudnih čireva. Dr. Eüohn smatra neven najvažnijim ljekovitim sredstvom kod oboljelih od raka, kad operacija više nije moguća i preporučuje pijenje čaja od nevena kroz dulje vrijeme. Svježe istisnut sok nevena može se s najboljim uspjehom primijeniti i kod kožnoga raka. Jagodasti biljeg (hemangiom) tijekom duljeg vremena namažemo više puta na dan sa svježim sokom što dovede do njihova nestajanja, isio vrijedi i za pigmente i staračke pjege. Na taj način možemo odstraniti i hrapave, kancerozne kožne pjege. - U novije vrijeme upozorava američki liječnik i istraživač dr. Drwey na izvanrednu ljekovitu moć nevena kod raka, opisao je jako dobre rezultate takva liječenja.
Za unutarnju upotrebu koristimo neven kao čaj kod oboljenja želuca i crijevnoga sustava, grčeva u želucu i čira želuca, upali debeloga crijeva, vodenoj bolesti i krvi u mokraći. Čaj izvrsno pomaže i kod virusnih oboljenja i raznih bakterijskih infekcija. Koliko je čudotvorno djelovanje čaja od svježega nevena, vidi se iz izvješća, što mi ga je poslao jedan liječnik: "Mala dvoipolgodišnja djevojčica nakon ponovnog cijepljenja protiv dječje paralize postala je prilično bolesna: s kroničnim proljevima, gubitkom težine, oslabljenim vidom i svim mogućim poteškoćama s prehranom. Nakon kliničkog pregleda dijagnosticiranje na kraju paratifus zbog čega je dijete zadržano u bolnici. Nakon tjedan dana pijenja čaja od svježeg nevena u cvatu i nešto homeopatskih lijekova zdravlje joj se vidno popravilo. Neposredne trokratne pretrage na uzročnika tifusa u stolici bile su prvi put negativne."
Kako s nevenom postižemo dobre rezultate u liječenju zarazne žutice, on je odlično sredstvo i kod liječenja oboljenja jetre. Cvjetove, listove i stabljike oparimo vrućom vodom, čaj pijemo nezaslađen. Kod navedenih bolesti možemo piti dnevno tri do četiri šalice čaja i to svakih četvrt sata po jednu veliku žlicu. Sredstvo protiv glista dobijemo ako s 1/4 litre vode ijedne velike žlice nevenovih cvjetova pripremimo čaj. Sok svježih stabljika uklanja bradavice i svrab, prokuhan oparak liječi lišajeve i otekle žlijezde, ako oboljela mjesta u tome peremo. Redovito pijenje čaja pročišćuje krv. Ispiranje očiju s mlakim čajem, u ljudi koji nose naočale, ojača vid.
Kod kanceroznih čireva i oteklina, otvorenih stopala, apscesa na nozi, bedrenih čireva kao i zloćudnih, gnojnih neizlječivih rana, pomaže pranje s oparkom od mješavine (u jednakim dijelovima) nevena i poljske preslice. Na pola litre vode stavimo vrhom punu veliku žlicu mješavine. - Kako bih istakla jedinstveno djelovanje čaja od nevena navodim još nekoliko primjera uspješnog liječenja: Neka medicinska sestra koja je već osam godina patila od upale debeloga crijeva, došla je na pregled specijalistu. Savjetovali su joj, po mojoj knjizi, čaj od nevena. Četiri je dana pila dnevno gutljaj po gutljaj dvije šalice čaja. Jedva je mogla shvatiti da su za tako kratko vrijeme korištenja čaja sve tegobe nestale.
Jedna mi je redovnica pričala da je patila od jakoga proljeva, lako je pila čaj od kamilice, nije bilo poboljšanja. Tek kad je počela piti nevenov čaj, riješila se muke u najkraćem roku. Neka se redovnica iz Bavarske već 15 godina mučila s gljivičnim oboljenjem nogu, a često je imala i upale vena. Korištenjem nevenove masti konačno je izliječila noge. Dvije ravne pune čajnežličice cvjetova nevena na jednu šalicu vode, blago susredstvo za čišćenje. Okrastani nos ćemo lako izliječiti s mašću nevena. Napomena: Ako netko ne voli svinjsku mast, može za pripremu nevenove masti koristiti i dobru biljnu mast. Ako mast pripravljamo na taj način, moramo još toploj masi dodati malo ulja, da ostane meka.
NAČINI UPORABE
Stavimo vrhom punu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode.
Dvije vrhom pune pregršti svježega ili 100 g suhoga bilja za jednu sjedeću kupku (Vidi Opći dio, "Sjedeće kupke"!)
Na 1/2 litre vode dolazi jedna vrhom puna velika žlica bilja.
Punu šaku cvjetova ostavimo u 1 litri prave rakije 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (oko 20 0 C).
Dvije vrhom pune pregršti nevena (listovi, stabljike i cvjetovi) sitno narežemo. 500 g crijevne masti od prirodno hranjene svinje ili dobre svinjske masti zagrijemo do temperature pečenja odrezaka. U vruću mast dodamo narezan neven, prepržimo, promiješamo i skinemo sa štednjaka. Pokrijemo i ostavimo sve da stoji 1 dan. Sljedeći dan sve malo zagrijemo i procijedimo kroz lanenu krpu u pripremljene, čiste posude.
Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.
Čajni oparak: Sjedeće kupke:
Pranje: 
Tinktura:
Mast od nevena: 
Svježi sok:

0 komentari: