MOŽDANI UDAR, KAP (nakon napada s oduzetošću)

11:48:00 Fb 0 Comments


MOŽDANI UDAR, KAP (nakon napada s oduzetošću)
Najprije započinjemo kuru s bijelom imelom: šest tjedana pijemo po tri šalice, tri tjedna po dvije i dva tjedna po jednu šalicu čaja od bijele imele. Vrhom punu čajnu žličicu bijele imele nakvasimo preko noći u 1/4 litre hladne vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Da bi izbjegli podgrijavanje čaja preko dana stavljamo ga u zagrijanu termos-bocu ili ga, pak, grijemo u toploj vodi.
Gospinu travu, čestoslavicu, lavandulu, matičnjak, ružmarin i kadulju pomiješamo u jednakim dijelovima, prelijemo vrhom punu čajnu žličicu s četvrt litre vruće vode i ostavimo da kratko odstoji. Dopodne i popodne popijemo po jednu šalicu toga čaja.
Oblozi od švedskoga bilja stavljeni na potiljak osiguravaju prokrvljenost i oživljavanje moždanih stanica. Oduzetu stranu tijela masiramo s okrepljujućim esencijama stolisnika, Gospine trave, rusomače ili majčine dušice.
Također se preporučuje i masiranje oduzetih mjesta s uljem majčine dušice i uljem Gospine trave. Bilje napunimo u bocu do samoga grla i za spravljanje esencije prelijemo s 38 - 40 % voćnom ili žitnom rakijom, a kod biljnih ulja s hladno istisnutim maslinovim uljem. Oboje mora prekrivati bilje i 10 dana stajati na suncu ili blizu drugog izvora topline.
Usto primjenjujemo sjedeće kupke od stolisnika i poljske preslice s 100 g bilja i potpune kupke od majčine dušice s 200 g bilja po kupki. Za kupke nakvasimo bilje preko noći, te ujutro zagrijemo hladnu iscrpinu i ulijemo ju u vodu za kupanje. Vrijeme kupanja je 20 minuta. Kod potpune kupke srce mora ostati izvan vode. Korištenu vodu možemo još dva puta izliti na bilje i zagrijanu upotrijebiti za nove kupke. U tjednu za kupke smijemo koristiti samo jednu vrstu bilja.
Oduzeti dijelovi se oporave i s oblozima od toplih gavezovih listova. Listove oparimo, tople zavijemo u lanenu krpu i stavimo na oduzeto mjesto. — Noću bolesnik može spavati na jastuku napunjenom s lišćem (bez peteljki) osušene paprati. To se može preporučiti kao vrlo djelotvorno.
Naša je baka u 94. godini pretrpjela lakši moždani udar. Kada se probudila nije mogla govoriti, lijevi kapak visio je do sredine oka. Po Kneippovoj metodi smo joj odmah stavili tri ili četiri puta hladne obloge na čelo i oči, kad je došao liječnik sve je već ponovo bilo u redu. U podne smo joj odnijeli lagani ručak u krevet, a za večernji obrok već je bila za obiteljskim stolom.

0 komentari: