MASLAČAK

09:13:00 Fb 0 Comments


MASLAČAK (Taraxacum officinale)
Narodna imena: popina pogačica, mliječnjak, žučanik, radič, žutinica, mljekača, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata, kravlja gubica, regrat, divlja žućenica, žutenica.
Biljka koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov za bolesne je ljude nadasve dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju na svim međama, livadama i travnjacima. Žuti cvjetni tepih oduševljava nas svake godine. Izbjegava jako vlažne površine. Ima dva istaknuta svojstva: pomaže kod oboljenja žuči i jetre.
Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita. I ja sama sam se na nju navikla: u proljeće od cijele biljke pravim salatu ili uz večeru salatu pomiješam s krumpirom i ukrašenu s polutvrdo kuhanim jajima. Kada sam bila na liječenju u Sloveniji gosti u lječilištu su svaki dan uz ostale svježe salate dobivali na stol još tanjurić s maslačkovom salatom. Liječnik, poznati specijalist za bolesti jetre, na moje je pitanje odgovorio da maslačak najbolje djeluje na rad jetre. Danas znam, da valja uzeti dnevno pet do šest svježih cvjetnih stabljika u sirovu stanju kod kronične upale jetre. Pomaže i kod šećerne bolesti. Šećeraši bi trebali svaki dan jesti do deset takvih stabljika dok je maslačak u cvatu. Stabljiku operemo zajedno s cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polako sažvačemo. Stabljika je u početku malo gorka, hrskava i sočna i jede se kao endivija. Stalno bolesni ljudi, koji se osjećaju slomljeni i umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru sa svježim stabljikama maslačka. Bit će iznenađeni s izvrsnim uspjehom.
Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te podstiču rad jetre i žuči. Pored mineralnih tvari sadrži maslačak još i važne ljekovite i gradbene tvari koje su jako značajne za otklanjanje poremećaja u metabolizmu. Svojim pročišćavajućim djelovanjem pomaže kod gihta i reume; oteknuća žlijezda splasnu, ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa svježim stabljikama. Maslačak s uspjehom koristimo i u liječenju žutice i kroničnih oboljenja slezene.
Korijenje maslačka, sirovo, ali i osušeno, upotrijebljeno kao čajni iscjedak pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Čini krv žitkom i odlično je sredstvo protiv grušanja krvi.
U starim bilinarima piše da su žene nekada koristile oparak od biljke i korijena kao sredstvo za ljepotu. S tim su njegovale umivanjem oči i lice i "nadale se, da će tako imati ljepšu put". Maslačak se ubraja u one biljke za koje nema zimskog sna i čiji listovi tjeraju i u zimskom razdoblju.
Svake godine u proljeće napravim od maslačkovih cvjetova sirup izvrsna okusa, a istovremeno dobar za zdravlje. Moj božični medenjak pripravljen je samo od maslačkdva sirupa. Majka je jednom susrela neku ženu koja je nosila punu pregaču maslačkovih cvjetova. Na upit, što'će s tim, saznale smo recept za pripravljanje skupocjenoga sirupa od maslačkovih cvjetova koji ovdje navodim:
Dvije vrhom pune pregršti maslačkovih cvjetova stavimo u jednu litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći. Sljedeći dan sve istresemo u cjediljku, pustimo da se okapa i s obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i dodamo polovicu limuna narezana na kriške (ako je prskan, bez kore). S više limuna sirup je kiselkast. Otvoren lonac stavimo na ploču štednjaka. Kako bi sačdvali sve vitamine uključimo štednjak samo na 1. Tako se tekućina isparava bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. On ne smije biti pregust, jer se nakon dužeg stajanja kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne. To mora biti pravi, gust sirup koji namazan na jutarnje pecivo ili kruh s maslacem izvrsno prija.
Jednom je kod nas radio neki stolar, kojem sam za večeru priredila hladan narezak, dok se istodobno moja obitelj naslađivala s divnim, svježe pripravljenim maslačkovim medom namazanim na kruh s maslacem. I naš je stolar dobio tek na to. Kao pčelar nije vjerovao da sam sama napravila taj "med". Bio je oduševljen i kazao je da se sirup jedva može razlikovati od pravoga meda. K tome bih još dodala, da bubrežni bolesnici ne podnose dobro;kiselinu pravoga meda, dok im je maslačkov sirup koristan..   .
Ta dragocjena ljekovita biljka zauzima u narodnoj medicini značajno mjesto. Nažalost najveći dio stanovništva to ne shvaća i smatraju dosadnim korovom. U procesiji naTijelovo upao mije u oči jedan mladi momak, stjegonoša, čije je lice bilo puno bubuljica. Upozorila sam njegovu majku na koprivu i maslačak kao biljke koje pročišćuju krv. Majka nije poznavala maslačka, iako nipošto nije bila iz velegrada nego stanovnica našega maloga gradića. Kada sam joj opisala biljku, ogorčena mi je odgovorila da takav korov ipak ne može dati svojem sinu.

NAČINI UPORABE
Priprema čaja:
1 vrhom punu čajnu žličicu korijenja ostavimo tijekom noć u 1/4 litre hladne vode, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i procijedimo. Tu količinu podijelimo i popijemo gutljaj po gutljaj pola sata prije i pola sata nakon doručka.
Salata:
Od svježega, sirovoga korijenja i listova (Vidi odgovarajuće mjesto u knjizi!)
Stabljike:
Dnevno dobro sažvačemo i pojedemo 5 do 10 svježih, opranih cvjetnih stabljika.
Priprema sirupa: Vidi odgovarajuće mjesto u knjizi!

0 komentari: