JAGLAC

09:54:00 Fb 0 Comments


JAGLAC (Primula officinalis)
Narodna imena su još: jagorčevina, jagorčika, jaglika, galčina, ključarica, proljetni jaglac, visoki jaglac, alpski jaglac, jaglac rani, pramalipe, sunašce.
Zlatnožuti cvjetovi ove vrste jaglaca mirišu ugodno poput meda, tvore štitast cvat koji se nalazi na 10 - 20 cm visokoj stabljici i koji se diže iz sredine rozete listova. Nalazimo ga na brdskim livadama, planinskim i pretpl'aninskim predjelima.
Jako rasprostranjeni "visoki jaglac" (Primula elatior), koji raste skoro na svim livadama, rubovima šuma i ispod grmlja nosi na svojoj visokoj stabljici svjetložuti štitasti cvat slaba mirisa. Po ljekovitoj je snazi ravan već opisanom ljekovitom jaglacu i možemo ga jednako koristiti.
Treća vrsta, alpski jaglac (Primula auricula), alpska je biljka strogo zaštićena i ne smijemo ju brati.
U jednom mi je društvu moj susjed za stolom pričao da se nalazi na liječenju u Gallspachu. To je bila njegova posljednja nada. Kako se približavao kraj kure, čini se bez uspjeha, nije znao ni kuda, ni kamo. I pored jakih sredstava za spavanje nije mogao zaspati. Neurolozi u Linzu i Beču nisu ga mogli osloboditi te nevolje. Kada bi navečer mrtav umoran legao u postelju, obuzeo bi ga jak bol, kao da mu netko upaljenu cigaretu gasi na tabanu. Zbog toga je bio tjelesno i duševno potpuno iscrpljen i na rubu očaja. Rekla sam mu da poznam odličan čaj protiv nesanice. Hoće li čaj djelovati nakon dugotrajna uživanja sredstava za spavanje? - Pokušao je. Upoznali smo se 7. prosinca 1976. Sedam dana kasnije došla sam k njegovim prijateljima, koji su me već na pragu radosno obavijestili, da naš zajednički prijatelj konačno opet može spavati. Istovremeno su nestali i bolovi u tabanima. Čaj mu je u najkraćem roku vratio zdravlje i uklonio sve živčane smetnje. Njegov ga je liječnik molio za recept za taj posebni čaj protiv nesanice:
50 g jaglaca Vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine oparimo s 1/4 litre vode 
25 g cvjetova lavande i ostavimo da stoji tri minute. Čaj pijemo jako vruć, u gutljajima,
10 g Gospine trave neposredno prije spavanja. Po želji možemo zasladiti s malo meda.
15 g plodova hmelja 5 g odoljenova korijena
Čaj je bolji od svih kemijskih sredstava za spavanje. Ona razaraju živčani sustav, dok čaj otklanja sva oštećenja živaca.
Moja je majka sakupljala jaglac svakog proljeća, jer je znala kako umirujuće djeluje na srce i živce. Beremo cijeli gornji štitasti cvat. Župnik Kneipp je bio veliki pristaša jaglaca. Na jednoj se slici vidi s jaglacem u ruci. Svojom sposobnošću pročišćavanja krvi odstranjuje iz tijela sve otrove koji prouzrokuju giht i reumatska oboljenja. Župnik Kneipp kaže: "Tko naginje bolestima udova ili kostobolji (s tim je mislio na giht i reumu) mora duže vrijeme piti jednu do dvije šalice čaja od jaglaca dnevno. Jaki će bolovi popustiti i s vremenom posve nestati."
Čaj od jaglaca je osim toga odlično sredstvo za jačanje živaca i srca, ublažava migrenu i glavobolje uslijed nervoze, odlično djeluje kod upale srčanoga mišića, vodene bolesti i kod naginjanja moždanonvudaru. Uvarak korijenja, pomiješan s medom, odličan je čaj za bubrege koji pomaže u odstranjivanju kamenaca u mjehuru. - . .       ".
Za čišćenje krvi preporučujem sljedeći proljetni čaj*   . . .
50 g jaglaca Vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine oparimo s 1/4 litre vode
50 g mladica bazge i ostavimo da odstoji tri minute. Pijemo tijekom dana u gutljajima
15 g koprivinih listova dvije šalice čaja eventualno zaslađena s nešto meda.
15 g maslačkova korijena (Pod mladicama bazge podrazumijevamo mlade, upravo propupale proljetne pupoljke.)
Odlično sredstvo protiv srčanih tegoba je jaglačevo vino koje u proljeće možemo sami pripraviti. Dvolitrenu bocu do grla rastresito napunimo sa svježim cvjetovima jaglaca (cijeli štitasti cvat) i prelijemo s prirodnim bijelim vinom. Cvjetovi moraju biti prekriveni s vinom. Bocu ostavimo 14 dana na suncu lagano začepljenu. Kod srčanih tegoba popijemo gutljaj toga vina, srčani bolesnici mogu na dan uzeti do tri pune velike žlice.
NAČINI UPORABE
Čajni oparak:      Jednu vrhom punu čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.'
Vino za srce:      Priprema i primjena opisani su u odgovarajućem dijelu teksta.
Čaj za spavanje: Mješavina i primjena opisani su u odgovarajućem dijelu teksta.
Proljetni čaj (za pročišćavanje krvi): Mješavina i primjena opisani su u odgovarajućem dijelu teksta.

0 komentari: