GAVEZ

08:38:00 Fb 0 Comments


GAVEZ (Symphytum officinale)
U narodu također zvan crni gavez, crni korijen, kilnjak, vela konsolida, opašica, volovski jezik - u engleskom Comfrey. Ta se ljekovita biljka ubraja među najneophodnije i najbolje koje nam priroda daje. Raste na vlažnim livadama, na poljskim rudinama, u jarcima i uzduž voda. Nalazimo ga i pored ograda i na prisojima. Cvjeta cijelo ljeto. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Višegodišnji je korijen izvana tamnosmeđ ili gotovo crn, a iznutra bijele do žućkaste boje, debeo poput palca i ako ga prerežemo jako je sluzav, upravo ljepljiv i masan. S obzirom da korijen raste duboko u zemlju gavez je teško iskorijeniti. Korijenje vadimo u proljeće ili ujesen. Korijen se kopa šiljastom lopatom. Svježu biljku sakupljamo prije i ža vrijeme cvjetanja. Kako se gavez u narodu naziva i crnim gavezom, ne smijemo ga zamijeniti sa španjolskim zmijkom koji se u nas uzgaja samo u povrtnjacima i služi isključivo za jelo.
Tinktura ga veza, koju i sami možemo Iako pripraviti, krije u sebi čudotvornu snagu. U bolesnika koji su godinama liječeni svim mogućim sredstvima bez ikakva uspjeha protiv reume i otečenih zglobova, gavezovom tinkturom brzo postignemo uspjeh. Neka žena koja je svojom desnom rukom jedva još mogla raditi (rameni zglob je bio skoro nepokretan i liječnik je već ustanovio uzetost), na moj je savjet svaki dan zglob i desnu ruku trljala tinkturom. Iz dana u dan je osjećala kako joj se stanje poboljšava. Danas je zglob normalno pokretan i žena ponovo može obavljati svoje kućanske poslove. Također i opareni listovi gaveza stavljeni kao topla kaša na uzete udove, pomaže preko noći, ako je uzrok bolesti prenaprezanje, uganuće, iščašenje ili moždani udar.
Muževljevu je tetku srušio motorist. U bolnicu je došla sa slomljenim kukom. S čavlom su joj pričvrstili kost i nakon ozdravljenja otpustili. Nakon godinu dana trebao je čavao biti odstranjen. Kako nije imala bolove i mogla se normalno kretati propustila je predviđenu pretragu. Činilo se, da je sve u najboljem redu, dok se jednoga dana nisu pojavili nesnosni bolovi. Tada je čavao odstranjen i utvrđen je početak gnojenja kosti. Injekcije su doduše kratkoročno otupljivale bolove, gnojenje kosti nije ipak izliječeno. U tom je stanju došla k nama u posjetu, zaista prava hrpa nesreće. Bez pretjerivanja mogu reći: topli kašasti oblozi s gavezovim brašnom pomogli su preko noći. Već sljedeći dan mogla je žena sjediti i ležati bez bolova. Kupivši u trgovinama biljem sitno narezano gavezovo korijenje mudra gaje tetka prosušila u pećnici, samljela u brašno u starom mlincu za kavu (i mlinac za mak može poslužiti istoj svrsi). Te je kašaste obloge (recept vidi pod "Načini uporabe"!) stavljala tako dugo dok tegobe nisu nestale.
Oteknuća članaka na rukama ili nogama nestaju ili se smanjuju korištenjem ovih obloga. Gavezovo brašno danas možemo dobiti u mnogim ljekarnama. Posebno bih voljela upozoriti na to da kašasti oblozi od gavezova brašna mogu donijeti olakšanje čak i kod oduzetosti uslijed povrede živaca u kralješnici. Topli kašasti oblozi pomažu i kod čireva na proširenim venama, kod reumatičnih zadebljanja mišića, kostobolnih kvrga (giht), oteklina, bolova u zatiljku, kod bolnih patrljaka nakon amputacija i čak kod upale pokosnice.
Od korijenja se može pripravljati i čaj koji uzimamo kod bronhalnoga katara, kod tegoba u probavnom sustavu, krvarenja iz želuca i upale porebrice. Gutljaj po gutljaj dnevno valja popiti dvije do četiri šalice čaja. Kod čireva na želucu preporučljivo je piti čaj od mješavine: 100 g gaveza, 50 g nevena i 50 g oputine (za način pripremanja vidi pod "Načini uporabe"!).
Željela bih još jednom spomenuti gavezovu tinkturu. Obiozi s njom primjenjuju se s najboljim rezultatima kod vanjskih i unutarnjih rana, kod povreda svih vrsta, kontuzija, podljeva i prijeloma kostiju.
Gavezovi listovi ne koriste se samo za obloge, nego i kao dodatak pri potpunoj kupki kod reumatskih bolova, gihta, kostobolje, smetnji u prokrvljenosti i oštećenjima međukraiješničkih pršljenova. Kod smetnji prokrvljenosti u nogama, kod proširenih vena i pri pbnovnom liječenju prijeloma kostiju primjenjuju se sjedeće kupke (u kadi). U nekim krajevima umaču gavezove listove u tijesto za palačinke i peku ih. Ljekovite tvari ove korisne biljke na taj način može uživati cijela obitelj.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja od korijenja: Dvije čajne žličice sitno narezanog korijenja namočimo tijekom noći u 17-4 litre hladne vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Pjjemo-u gutljajima.
.......Miješani čaj (kod čira na želucu): Stavimo punu čajnu žličicu mješavine bilja na 1/4 litre vode, prelijemo
vrućom vodom i pustimo da stoji tri minute. Dnevno popijemo u gutljajima tri do četiri šalice toplog čaja.
Kašasti oblozi: Dobro osušeno korijenje sitno sameljemo, u jednoj šalici s iako vrućom vodom i nekoliko kapljica jestivoga ulja brzo pripravimo kašu, nanesemo na lanenu krpicu, i toplo stavimo na bolesno mjesto i omotamo zavojem.
Oblozi od listova (svježih): Svježe listove operemo, razvaljamo na dasci s kuhinjskim valjkom, stavimo na oboljelo mjesto i zavežemo maramom.
Oblozi od listova (oparenih): Gavezove listove prelijemo vrelom vodom i tople stavimo na oboljelo mjesto.
Dodatak za potpunu kupku: 500 g svježih ili osušenih gavezovih listova namočimo tijekom noći u oko 5 litara hladne vode. Sljedeći dan sve zagrijemo do vrenja i tekućinu dodamo u vodu za kupanje (vidi pod "Potpune kupke", Opći dio!).
Dodatak za sjedeću kupku: isto kao za potpunu kupku, samo valja uzeti 200 g listova.
Gavezova tinktura: Gavezovo korijenje operemo i očistimo četkom, sitno nasjeckamo i rastresito napunimo bocu do grla. Prelijemo žitnom rakijom ili nekom voćnom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini izvora topline. Rakija mora prekrivati korijenje.
> 
Gavezova mast: 4 do 6 svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežemo i u oko 250 g čiste svinjske masti kratko prepržimo, ostavimo stajati preko noći, sljedeći dan zagrijemo, procijedimo kroz krpu i istisnemo. Odmah napunimo čiste male posude i pohranimo u hladnjak. Gavezovu mast možemo koristiti umjesto kašastoga obloga. Za liječenje rana kod ljudi i životinja mast je neophodna!
Gavezovo vino: Sitno narežemo 2 do 5 svježih, opranih korjenova i ostavimo u jednoj litri prirodnoga bijelog vina 5-6 tjedana. Odlično sredstvo kod plućnih bolesti.

0 komentari: