CRNI SLJEZ

09:10:00 Fb 0 Comments


CRNI SLJEZ(Malva vulgaris)
Još neka imena: veliki sljez, šumski sljez, slez, sljež, sliz, sljezovača, velika sljezovača, planinski sliz, guščija trava, purja trava, divlji sljez, sitni sljez, sitna sljezovača, ljubičasta sljezovača, oštrolisti sljez.
Sitnolisni sljez raste uz ograde, rubove puteva, uz stare zidove i prisoje, ali samo u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Ako naiđemo katkada na njega daleko od naselja, sigurno je da je tu nekada bio neki majur ili kuća.
Velikolisni sljez (Malva grandifolia) i druge podvrste većinom nalazimo u povrtnjacima i cvjetnjacima. Ijedan i drugi imaju listove, cvjetove i stabljike sluzave i sadrže tanin. Sitnolisni sljez je puzav, a na nastavku podanka drvenast. Ima okrugle nazupčane listove s dugom peteljkom i male ljubičaste do svjetloružičaste cvjetove. Okruglasti plod izgleda kao mali okrugli sir (otuda mu njemačko ime Käsepappel, Käse=sir). Ima vrlo malo seoske djece koja nisu jela ili se nisu igrala s njegovim plodovima. Cvjetove, listove i stabljike sakupljamo od lipnja do rujna. Kako pri sušenju izgubi sluz, valja sljez koristiti čim svježiji. Međutim i suhi sljez je još uvijek dovoljno ljekovit.
Čaj od crnog sljeza prije svega pomaže kod upale sluznica u organizmu, gastritisa, upale sluznice mjehura, crijevnih i želučanih kanala, usne šupljine, kao i kod čira na želucu i crijevima. U tom slučaju možemo pripremiti juhu od lišća crnoga sljeza i ječma. Najprije skuhamo ječam i kada se ohladi, dodamo listove crnoga sljeza.
Također ga možemo toplo preporučiti kod plućnoga i bronhalnoga katara, kašlja i jake promuklosti kao i pri upali grla, krajnika i suhih usta.
Da ne uništimo sluz u crnom sljezu, ostavimo ga tijekom noći u hladnoj vodi. Sljedeći dan malo zagrijemo i gutljaj po gutljaj popijemo dvije do tri šalice. Čak i kod tvrdokornoga i gotovo neizlječivoga plućnoga emfizema, koji za posljedicu ima teško disanje, crni sljez dovodi do izlječenja. Dnevno pijemo najmanje tri šalice čaja, kao što je već spomenuto, a noću ocijeđene i zagrijane listove i cvjetove u obliku obloga stavljamo na prsni koš.
Izvrsne rezultate daju kupke i oblozi za oči s mlakim čajem crnoga sljeza kod rijetkih nastupa sušenja očiju koji oboljele čine bespomoćnima.
Kod svrabljivih i bolnih alergija na licu umivanje mlakim čajem crnoga sljeza djeluje blagotvorno. Za vanjsku primjenu koristimo crni sljez za liječenje rana, čireva, odnosno oteklih ruku i nogu kada je to posljedica prijeloma ili upale vena. U tim slučajevima primjenjujemo kupke za ruke i noge (Vidi "Načini uporabe"!).
S tim sam kupkama stekla najbolja iskustva. Kupke od crnoga sljeza su posebno dobre kod slomljenoga gležnja kad je noga stalno opterećena uslijed čega otječe.
U našem je susjedstvu živjela žena koja je prije nekoliko godina slomila gležanj. Imala je trajne tegobe s nogom i jednog je dana morala ponovo u bolnicu. Susrela sam ju nakon izlaska iz bolnice, jako hromu, noga joj je bila otečena čak iznad koljena, lako je išla sa štapom, hodala je puževim korakom. Tako smo zajedno išle po Orni sljez. Sljedeći dan je počela s kupkama za noge. Ne pretjerujem kad kažem da je za tjedan dana hodala ne  oslanjajući se na štap, a noga je izgledala normalno. Neka druga žena je slomila desni ručni zglob što joj je stalno pravilo poteškoće. Koja domaćica i majka može štedjeti svoju desnu ruku? Svake je noći ruka buktila i dugo je vremena svakodnevno otjecala. Kad sam ju jednom susrela, savjetovala sam joj crni sljez. 1 u ovom je slučaju brzo nastupilo poboljšanje.
Natekle, ranjave noge, čak i kad smo stari ne moramo imati. I tu pomažu kupke od crnoga sljeza i svježih listova trputca. Dovoljno je da ove posljednje dobro oprane i još vlažne stavimo na otvorenu ranu. Rana zacijeli preko noći i više se ne otvara čak i ako je stara 10. ili 15 godina ili još i više. Ako patite zbog takve otvorene rane, poslušajtemoj savjet: stavite listove trputca. Začudit ćete se kako će rana brzo zacijeliti. I dok čitate ove redove ne mislite: "Tu gospođa Treben dobrano pretjeruje!" Sve-to mogu samo potvrditi svojim posljednjim jskustvima."
Sada ću vam ispričati priču koja zvuči čudesno, pa ipak je istinita. Zaista je iznenađujuće, što sve može ta mala, puzava ljekovita biljka. Jednoga sam dana sjedila sama za ručkom u Theaterkasinu u Linzu. Pridružila mi se neka gospođa i u razgovoru sam saznala da je jako zabrinuta za muža koji je u određenim razmacima morao ići ponovo u bolnicu i koji je već sada gubio glas. Liječnici su izbjegavali odgovor na njezina pitanja, ona se pak pribojavala daje riječ o raku na grlu. "Nemojte izgubiti hrabrost," rekla sam, "pokušajte, s ljekovitim biljem. Ta imamo dobri crni sljez koji pomaže kod upala grla. Dnevno s njegovim čajem češće grgljamo grlo i usto noću stavljamo tople kašaste obloge od čajnoga taloga pomiješana s ječmenim brašnom." To se dogodilo jednoga četvrtka. Za stolom smo se sprijateljile i razmijenile adrese. Sljedećega me tjedna, u srijedu, gospođa, moja poznanica iz Linza, nazvala: "Anđeo čuvar me poslao za Vaš stol. Mojem je mužu već bolje. Postupili smo točno kako ste rekli. Imam kćer - liječnicu koja živi u Beču. Obavijestila sam ju o svojoj namjeri da oca iz bolnice odvedem kući i pokušam liječenje s ljekovitim biljem. "Ako te to smiruje, mama, napravi tako!" kazala je. Na kraju sam razgovarala i s našim liječnikom koji je mislio isto, on načelno nije bio protiv ljekovitoga bilja. Tako sam muža dovela kući, grgljao je i stavljala sam mu tople obloge na vrat. Nakon nekoliko dana povratio mu se glas." Tjedan dana kasnije ponovo me nazvala: "Moj se muž oporavlja i nada se da će uskoro ponovo moći predavati. Željela bih Vam još samo prenijeti što mi je rekao liječnik kada sam mu sve ispričala: "Ta žena zaslužuje zlatnu medalju!"
Naš dobri crni sljez ne liječi, dakle, samo upale grla, već i zloćudna oboljenja grla. U takvim slučajevima preko noći stavimo, za dnevno potrebnu količinu, crni sljez u dvije i pol litre vode (na četvrt litre vode uzmemo jednu vrhom punu čajnu žličicu bilja). Ujutro to malo zagrijemo i ulijemo u termos-bocu, ispranu vrućom vodom. Tijekom dana popijemo u gutljajima četiri šalice čaja, a ostalo koristimo za grgljanje. Ako imamo suha usta, ždrijelo i nos, što u bolesnika često izaziva nervozu, grgljamo i ispiramo također više puta dnevno s čajem crnoga sljeza. Ispiranje i oblozi s tim čajem uspješno še koriste kod suhih očiju.
Crni sljez čije je stanište uglavnom oko seoskih gospodarstava danas se sve više potiskuje. U želji da se unište vlaga i prljavština i da kuća izvana lijepo izgleda naprave se oko kuće betonske staze ili se prostor oko oluka poploči. Na taj način sve više nestaje ovaj veliki prijatelj ljudi, za čije postojanje se Bogu ne možemo nikada dovoljno zahvaliti.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Stavljamo samo u hladnu vodu! Jednu vrhom punu žličicu bilja na 1/4 litre vode ostavimo da odstoji preko noći, ujutro malo podgrijemo.
Kupke za ruke i noge: Vrhom pune dvije šake crnoga sljeza ostavimo tijekom noći u 5-litrenoj posudi s hladnom vodom. Sljedeći dan sve zajedno zagrijemo do temperature, koju možemo podnijeti. Vrijeme kupanja u toj kupki je 20 minuta-, a kupku, ponovo zagrijanu, možemo koristiti još dva puta.
Oblozi:
Čajni talog s malo vode lagano zagrijemo, smiješamo u kašu zajedno s ječmenim brašnom, namažemo na lanenu krpu i još toplo položimo na oboljelo mjesto.

0 komentari: