ČESTOSLAVICA

08:55:00 Fb 0 Comments


ČESTOSLAVICA (Veronica officinalis)
..."Bog nam je dao milost i osobenost, blago onomu, koji si ih plodno koristi."
Kada su svojedobno Rimljani zauzeli zemlju, koju su nastavali Germani, saznali su od starosjedilaca za ljekovitu biljku, čestoslavicu, koju su Germani iznad svega cijenili. Nazivana je "temeljnim lijekom za sve ozljede" i još ju danas u narodu nazivaju "lijekom za sve". I Rimljani su se, što sam čitala u jednom starom bilinaru, uvjerili u njezinu veliku ljekovitu moć. Kada su htjeli iskazati posebnu čast nekom znancu ili prijatelju, govorili su da ima toliko dobrih osobina kao visoko cijenjena čestoslavica.
Te sam se izreke prisjetila kada mi je jednoga dana neki gospodin pričao o svom visokom kolesterolu u krvi. Zbog toga je već nekoliko puta ležao u bolnici. Savjetovala sam mu dvije šalice čaja od čestoslavice dnevno. Jako sam se obradovala kada mije pola godine kasnije ispričao da su liječnici bili zaprepašteni kada tijekom sljedećih manjih pretraga nisu našli povišen kolesterol.
Čestoslavica, koja se u narodu zove još i: bobak, bobovnjak, runje, •;, razgon, voli suha tla i raste u šumama na iskrčenim mjestima, uz živice, ograde, grmlje, u jarcima, na cuievima i šumovitim obroncima. Ima dlakavu, po tlu poleglu stabljiku s malim pilastim, srebrnkastim, svjetlucavim
listovima, koji prelaze u uspravne svjetloplave do ljubičaste grozdaste cvatove. Listovi na dodir lako otpadaju otuda i ime "muška vjernost". Vrijeme cvjetanja: od svibnja do kolovoza. Skupljamo cvjetove. Najljekovitije su one biljke koje rastu pod hrastovima i na obroncima šuma.
Od naših pradjedova predajom naslijeđena ljekovita biljka je omiljeni dodatak čajevima za čišćenje krvi pomaže zajedno sa svježim vrhovima koprive u liječenju kroničnih ekcema. Posebno čestoslavicu preporučujer kod dosadnoga staračkoga svrbeža. Slabe i osjetljive osobe podnose ju jako dobro kao sredstvo za želudac, djeluje blago i pospješuje probavu. Otklanja katar želuca i crijevne smetnje.
Posebno bih još upozorila na to da je čestoslavica neobično ljekovita kod nervoze izazvane psihičkorr premorenošću. Šalica čaja uvečer prije spavanja svojim umirujućim djelovanjem učini pravo čudo. Švicarsk župnik Kunzle preporučuje prije spavanja ljudima koji su preopterećeni umnim radom taj umirujući čaj. Or doprinosi dobrom pamćenju i otklanja vrtoglavicu. Pomiješan s korijenom celera pomaže kodživčanih bolesti kao i melankolije. Čak i u slučajevimažutice, pijeska u mokraći, kostobolnih i reumatskih bolova u udovima znatno pomaže.
Neki župnik me izvještava: "Praznine u mom pamćenju su nenadano nestale, kada sam 14 dana pio dvije šalice čaja od čestoslavice i poljske preslice (pomiješanih u jednakim dijelovima) dnevno. Već sam za vrijeme propovijedi zaboravljao važne riječi. Bio sam nesiguran i nervozan. Biljke su mi nevjerojatno brzo pomogle."
Prava je čuda učinila čestoslavica u zastarjelom, zasušenom bronhafnom kataru. Kao čaj za prsa koristimo mješavinu sastavljenu od jednakih dijelova plućnjaka (nazvanog u narodu "Ivica i Marica"), podbjela, trputca i čestoslavice, zaslađen s malo meda ili oparimo bilje vrelom vodom u kojoj smo otopili kandisov* šećer.
Kod žutice, te oboljenja jetre i slezene preporučujem sljedeću čajnu mješavinu: 50 g maslačkova korijenja, 25 g cvjetova vodopije, 25 g lazarkinje i 50 g čestoslavice. Bilje valja dobro izmiješati. Tijekom dana popijemo u gutljajima dvije šalice nezastađena čaja (na 1/4 litre vode stavljamo punu čajnu žličicu bilja).
Od biljke u cvatu možemo pripraviti i svježi sok koji preporučujem kod liječenja kroničnih kožnih oboljenja, prije svega ekcema (Recept vidi pod "Načini uporabe!") Od toga pripravka uzimamo dnevno 2-3 puta po jednu punu čajnu žličicu.
Čestoslavica je u starim bilinarima hvaljena i kao biljka za liječenje rana zato je preporučujem kod upaljenih i teško izlječivih rana, posebno u blizini gnjata. Rane najprije isperemo u čajnom uvarku, zatim stavimo tijekom noći oblog, koji"smo nakvasili u svježe pripravljenom čaju i toplo zavijemo.
Reumatičari i kostobolni neka pokušaju s djelotvornom tinkturorh od čestoslavice koju mogu sami pripraviti (Vidi "Načini uporabe!"). Tu tinkturu izvana utrljamo, ili pijemo 3 puta na dan po 15 kapi s malo vode ili čaja.
Pijte obvezatno svake godine neko vrijeme čaj od svježe .ubrane čestoslavice! Ne samo da sprečava ovapnjenje krvnih žila, nego pročišćujući krv, daje tijelu novu gipkost. Zato vas molim: Uzmite taj savjet k srcu!

NAČINI UPORABE
Priprema čaja:
Stavimo punu čajnu žličicu bilja u 1/4 litre vode, samo oparimo, kratko ostavimo stajati.
Svježi sok:
Svježe cvjetove operemo i vlažne istisnemo u sokovniku. Napunimo u bočice i pohranimo u hladnjaku.
Tinktura:
(
Pune šake sitno nasjeckanog bilja u cvatu stavimo u 1 litru 38 - 40 % žitne rakije i ostavimo na suncu ili blizu izvora topline.
Mješavina čaja:
Uzmemo punu čajnu žličicu na 1/4 litre vode, samo oparimo i pustimo da kratko odstoji.
* Kandisov šećer: kristalizirani šećer od trske.

0 komentari: