BROĆIKA

09:12:00 Fb 0 Comments


BROĆIKA (Galium)
Još neka druga imena: ivanjsko-cvijeće, prava broćika, žuta broćika, žuti bročac, Ivanova trava, sirištica, priljepača, broćika priljepača, bročanka, divlji broč, bročenica, prilip, prilipača, prikop, krpiguz, krpelj, hvatavac, prihvat, pupčac, lepuša, plezajoča lakota, bela lakota, ukrštena broćika, drogocvijet.
Poznajemo više vrsta: tzv. broćika priljepača (Galium aparine), rasprostire se po oranicama, livadama i uz plotove, a seljaci je iskorjenjuju. Dosiže visinu od 60 do 160 cm, ima vretenaste nastavke listova i šiljasti zelenobijeli cvat. Stabljika joj je obrasla gustim dlakama. Ta je biljka penjačica, pa se zato naziva i broćika priljepača.
Običnu broćiku (Galium verum), u narodu zvanu i ivanjsko cvijeće, žuta broćika, žuti bročac, Ivanova trava, te sirištica nalazimo često u višim predjelima, uspravna je, visoka je 30 do 60 cm, ima zlatnožute cvjetove koji jako mirišu na med. Beremo ju u srpnju, u vrijeme cvjetanja.
Bijela broćika (Galium mollugo) ima žućkastobijele, nježne cvjetove, slične biljnoj kopreni, ima medu sličan, opor miris, u vrijeme cvjetanja više je puzavica nego uspravna. - Sve navedene vrste broćike imaju već prema staništu približno jednaku ljekovitu moć. Koristimo ih sve na isti način.
Ta široko rasprostranjena biljka nažalost sve više pada u zaborav. Ali upravo njoj, u vremenu u kojem su oboljenja od raka sve češća, moramo posvetiti veću pozornost. Također i tu moram naglasiti da je ljekovitost svježih biljaka značajno veća i kod teških oboljenja bezuvjetna je njihova primjena u svježem stanju. I zimi možemo naći na mjestima bez snijega pod suhom travom svježe mladice bijele broćike.
Caj od broćike pročišćava bubrege, jetru, gušteraču i slezenu, i sprečava nastanak bolesti. Tko ima smetnje u sustavu limfnih žlijezda mora taj čaj piti svakodnevno. Učinkovit je i u slučajevima slabokrvnosti u mladih djevojaka, vodene bolesti i probadanja u slabinama. Čaj primijenjen izvana vrlo brzo pomaže kod svih kožnih bolesti, rana, potkožnih čireva i bubuljica. Umivanje s toplim čajem zateže kožu na svenulom licu.
Vrlo uspješno djeluje i svježe istisnut sok, ako njime dnevno mažemo oboljelo mjesto na koži i pustimo da se osuši.
Narodna medicina preporučuje broćiku kod epilepisije, histerije, vidovice (Ples Sv.Vida), živčanih oboljenja, zastoja mokraće i bubrežnih kamenaca. Protiv gušavosti pomaže čaj s kojim cijeli dan intenzivno grgljamo. Neka žena mi je tvrdila da je njime izliječila ne samo gušavost nego i oboljelu štitnjaču.
Prijatelje, bračni par iz Beča /Modling, susrećem svake godine u Kneippovu lječilištu. Kada smo se susreli 1979. godine bila sam sigurna da je žena imala već prilično vidljivu gušu. Bojala se operacije. Savjetovala sam joj broćiku. Biljku oparimo i s toplim oparkom dnevno što dublje grgljamo. U veljači 1980. ponovno smo se susreli u Kneippovu lječilištu i vidjela sam da je guša iščezla. Sva sretna pripovijedala mije da joj je muž češće donosio svježu broćiku; već na samom početku primjećivala je da se guša postupno smanjuje da bi na kraju potpuno nestala.
U posljednje su vrijeme učestali slučajevi gubitka glasa. Čini se da se zapravo radi o virusnom oboljenju. Grgljanje i ispiranje s broćikom brzo pomaže. Prema švicarskom župniku Kunzleu ona je također pouzdano sredstvo i kod najtežih oboljenja ili zagnojenosti bubrega, posebno, ako zakažu sva ostala sredstva. Posebno je učinkovita smiješana u jednakim dijelovima sa šumskom zlatnicom i žutom mrtvom koprivom. U tom slučaju djeluje jako brzo, možda već za 14 dana. Čaj samo oparimo, pola šalice popijemo natašte 30 minuta prije doručka, a ostatak tijekom dana gutljaj po gutljaj. Kod teških oboljenja valja piti četiri šalice čaja dnevno.
U stara vremena broćiku su jako cijenile žene koje su imale tegoba s maternicom. Stavljali su ju rodilji u postelju, kako bi joj olakšali porod. To se vjerovanje prenijelo kasnije na Djevicu Mariju. Kao "slamu naše drage Gospe" uzela je Majka božija broćiku za svoj sveti ležaj. Po nekoj drugoj predaji ona ju je prostirala u kolijevku Isusa Krista kao meki jastuk. Jedna šleska legenda kazuje: Sveta Djevica je uzela "Marijinu slamu" za ležaj zato jer samo nju magarac ne bi pojeo. To je točno, lako ju krave rado jedu, svinje i magarci ju preziru.
Župnik Kunzle u svojim zapisima govori o 45-godišnjaku koji je imao tešku bolest bubrega, što se stalno pogoršavala. Konačno je jedan bubreg morao biti odstranjen. Drugi je bubreg isto tako bio već zagnojen i nije pravilno funkcionirao. Tada je čovjek počeo kuru s broćikom. Pio je dnevno 4 šalice čaja spravljena od gore spomenute mješavine broćike, šumske zlatnice i žute mrtve koprive. Češće je pio po gutljaj nakon čega je njegova bolest potpuno nestala. Čaj od iste mješavine pijemo i kod skvrčenih bubrega i drugih teških bubrežnih oboljenja.   .
Dok poznati austrijski botaničar Richard VViNfort ukazuje u svojoj knjiži "Zdravlje s ljekovitim biljem" na to da je ispiranje i pijenje "čaja od broćike izvrsno sredstvo kod raka na jeziku, a da isto tako i svježi sok, pomiješan s maslacem pomaže pri svim kanceroznim čirevima i kožnom raku, dr. Heinrich Neuthalerpak u "Knjizi o bilju" piše o broćiki sljedeće: "Bijelu broćiku u mnogim krajevima još danas preporučuju za liječenje raka, što je glupost, protiv koje se ne možemo dovoljno oštro boriti."
K tome bih, dragi čitatelji dodala nekoliko svojih iskustava s broćikom, pa prosudite sami. Prije približno 10 godina saznala sam da je od raka na jeziku obolio zubar iz Linza. Nakon operacije jako je smršavio i trebao je u Beč na zračenje. Savjetovala sam mu grgljanje s čajem od broćike. Već nakon tjedan dana sam saznala da zračenja u Beču nisu više nužna i da se bolesnik sve bolje osjeća. Ubrzo je ozdravio.
Nešto kasnije saznala sam za 28-godišnju ženu koja je isto tako oboljela od raka na jeziku. Predložili su joj da se .posavjetuje s nekim liječnikom iz Koruške. Taj joj je obećao da će ozdraviti za pet godina i daojoj biljni čaj, koji mije ona jednom prilikom pokazala. Prepoznala sam čaj od broćike. Da bih joj prištedjela visoke putne troškove do Koruške i druge izdatke, pokazala sam joj broćiku u prirodi, tako da ju je sada mogla sama skupljati. Izliječila je tu opaku bolest.
Još jedan primjer: krajem ožujka mi je jedna mlada žena iz Beča pričala da je njezina 63. godišnja majka teško bolesna i da čeka drugu operaciju, koja bi trebala biti 19. travnja. Bolesnici se, naime, prije pola godine iznenada na grlu razvila kancerozna izraslina. Liječnik joj je tada zatajio istinu i njezinu bolest liječio kao gušu, zbog čega je i došlo do prve operacije. Šest je mjeseci bilo sve u redu. Sada su se u lijevoj ruci pojavili jaki bolovi koji nisu prestajali ni danju ni noću. Šaka joj je otekla, a šaka i cijela ruka su bile bez osjeta, tako da nije mogla držati ni komad papira. Da bi joj olakšao bolove liječnik, koji ju je operirao prvi put, predložio je drugu operaciju koja bi trebala, kako je rečeno, biti 19. travnja i tada bi joj prerezao jedan živac između vrata i ključne kosti čime bi ju barem oslobodio najžešćih bolova. S medicinskog gledišta, kako je rekao, druge pomoći nije bilo. Unatoč tome savjetovala sam ženi da pije i grglja čaj od broćike. Osim toga savjetovala sam joj za sprečavanje raka mješavinu čaja od 300 g nevena, 100 g rusomače i 100 g koprive (jednu i pol litru dnevno, svakih 20 minuta po gutljaj) i masiranje s masti od broćike. Možete zamisliti moje radosno iznenađenje kada sam saznala da su bolovi prestali već nakon četiri dana. Do 19. travnja ponovo se vratio osjet u šaci i ruci i mogla ih je pomicati. Primarijus je bio vidljivo začuđen kada ga je kćer zamolila da drugu operaciju otkaže. Na njega je ostavilo velik utisak to što ga je istinito izvijestila o liječenju s biljem. Kazao je: "Neka vaša majka tako nastavi!" Nakon nekog vremena saznala sam da se žena, kako mi je doslovce rečeno, sjajno osjeća i da već obavlja kućanske poslove za svoju šesteročlanu obitelj.
U liječenju kanceroznih čireva također su moguća izlječenja. U posljednje vrijeme učestala su zloćudna kožna oboljenja, koja se manifestiraju kao tamne, oštro ograničene, grube mrlje. Vjerojatno se radi o infekcijskom oboljenju. U tom je slučaju liječenje sa svježim sokom broćike i s mašću nevena uspješno. Usto je neophodno piti čaj za pročišćavanje krvi od mješavine nevena, koprive i stolisnika.
Neka žena iz Gornje Austrije imala je na nepcu u usnoj šupljini čvorić i strašne bolove. Ispiranjem čajem od broćike nestao je nakon četiri dana čvorić, a s njime i svi bolovi.
Tvrdnja da je uporaba broćike kod takvih bolesti glupost, ne može se održati. Sigurno je da nisu jedino biljke one koje pomažu, pomaže također i svemogući Bog. Konačno sve leži u Božjim rukama!

NAČINI UPORABE
Priprema čaja:
Vrhom punu čajnu žličicu broćike oparimo s 1/4 litre vode, ostavimo da kratko

odstoji.
Svježi sok:
Svježu broćiku operemo i još vlažnu istisnemo u sokovniku.
Priprema masti:
Svježi sok kašasto.smiješamo u mast s maslacem na sobnoj temperaturi i

pohranimo u hladnjak.

0 komentari: