ARTROZA, ARTRITIS, KOKSARTROZA

10:51:00 Fb 1 Comments


ARTROZA, ARTRITIS, KOKSARTROZA
Sljedeće upute vrijede i za upale i deformacije zglobova, te pojave istrošenosti. Ta oboljenja su izlječiva, bolovi se polako gube, čak se i deformacije tijekom jedne ili dvije godine postupno povuku. Bolesnici koji hodaju sa štapom ili štakom prestaju ih koristiti nakon razmjerno kratkog vremena. Ujutro, pola sata prije doručka i uvečer, pola sata prije večere valja popiti po jednu šalicu čaja od oparene poljske preslice, koju pustimo da odstoji pola minute, te tijekom dana četiri šalice čaja od koprive kojeg također oparimo i ostavimo da kratko odstoji. Od te četiri šalice čaja odlijemo tri puta po pola šalice i svaki put u to dodamo po jednu veliku žlicu švedske grenčice. Cijelu količinu podijelimo i pijemo prije i poslije jela.
Bez obzira na to na kojem mjestu osjećamo bolove, u koljenu ili drugim zglobovima stavljamo u trajanju od četiri sata obloge od švedske grenčice. Ne zaboravite: kožu valja prije toga namazati svinjskom mašću ili s mašću od ljekovitoga nevena, a poslije još napudr-ati. Tako ćete spriječiti pojavu svrbeža. Zgužvani listovi kelja ili listovi glavatoga kupusa izglačani, stavljeni na bolne zglobove i zavijeni s toplom krpom donose olakšanje. I masiranje zglobova s gavezovim ekstraktorrhpomaže da se bolovi lakše podnesu. Kod upala zglobova preporučljivi su oblozi od poljske preslice smekšane na pari (Vidi str. 60!).
Osim listova kelja i kupusa najtoplije bih preporučila još i obloge od listova obične šapike - u narodu zvane još i medvjeđa šapa, medvjeđi dlan, blatarica itd. Šapiku nalazimo posvuda na međama, strminama i livadama, a kao korov ima svoje stanište i u svijetlim, vlažnim, bjelogoričnim i miješanim šumama.
Biljka ima velike, plosnate štitaste cvati, koji se prelijevaju zelenkasto ili svjetlo ružičasto, na livadama i međama uočljiva je zbog svoga visokog rasta.
Našoj se baki u 93. godini iznenada pojavila na lijevom koljenu izbočina prema desnoj strani praćena s jakim bolovima. Inače jako pokretna sada je morala uzeti štap kao oslonac, ali je i tako jedva hodala. Četrnaest dana sam joj preko dana stavljala obloge od švedske grenčice (4 sata), noću pak vruće, izglačane listove kupusa. Bolovi su doduše malo popustili ali su teškoće pri hodanju ostale. Zatim sam posegnula za listovima šapike i već prvi dan polučila izvrstan uspjeh. Listove sam oprala, razvaljala ih na dasci i preko noći stavila izravno na bolesno koljeno. Sljedećega dana smetnje u hodanju su bile kao rukom odnesene. Samo je izbočina još bila vidljiva. Tako sam sljedeće večeri još jednom stavila obloge i na našu radost oteklina je. splasnula. Naša 94. godišnja baka hoda bez štapa.-Svi bolovi i smetnje-u koljenu su nestali. 
jako je preporučljivo jedanput mjesečno primijeniti sjedeću kupku od poljske preslice pripravljenu od 100 g bilja koje preko noći namočimo u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo i potom se kupamo 2^£Qinuta. Vodu za kupanje možemo još dva puta izliti na bilje, zagrijati i koristiti za dvije sljedeće kupke. 
Neka redovnica piše: "U travnju sam Vas molila za savjet. Zbog bolova više nisam mogla noću spavati. Po Vašim uputama sam svaki dan pila 4 šalice svježega čaja od koprive s kojim sam razrijedila švedsku grenčicu (3 čajne žličice čaja na jednu veliku žlicu švedske grenčice). Presretna Vam javljam, da sada, pola godine" kasnije, u kukovima uopće ne osjećam nikakve bolove, a operacija više nije potrebna. Radim u staračkom domu i mnogima sam s biljem pomogla.

1 komentar: