Stolisnik

08:46:00 Fb 0 Comments


Ova je biljka korisna kod niza tegoba - od teškoća s disanjem do visokog tlaka. Povoljno djeluje na jetra i žuč, ubrzava oporavak od gripe te olakšava probavne smetnje


Stolisnik (Achillea millefoli­um) jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka, a pre­ma legendi, rabio ga je i grčki junak Ahilej kako bi zaustavio krvarenje. Zbog mnogobrojnih aktivnih sastojaka stolisnik ima široku primjenu u liječenju. Ete­rično ulje stolisnika djeluje umirujuće na grčenje mišića (antispazmatski), omogu­ćuje ispuštanje plinova iz organizma, djeluje protu- upalno te uništava gliste u crijevima. Stolisnik se obično rabi za smirivanje probavnih smetnji kao što su želučane bolesti, upale stijenki crijeva, zatvor i nadutost. U vanjskoj uporabi, zahvaljujući protuu- palnim svojstvima, stolisnik smiruje reumatske bolove i bolove kod hemoroida. Upotrebljava se i za liječenje infekcija usne šupljine, ko- njuktivitisa, ekcema i drugih stanja, uključujući i groznice. Stolisnik djeluje i kao diu- retik, smanjuje krvni tlak, a pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom te abnormalno visokog tlaka u arterijama. Ta se biljka može rabiti i u slučajevima infekcija u mokraćnom traktu. Ima stimulirajući učinak na proizvodnju žuči i funkciju jetara. Tradicio­nalno se stolisnik upotre­bljavao za smirivanje grčeva maternice, kod menstruacije i porođaja. Kad se redovito uzima u malim količinama, može pomoći u regulira­nju menstrualnog ciklusa, pogotovo u slučajevima kad je mjesečnica rijetka ili neredovita. Biljka se upotre­bljava i za razgrađivanje sluzi te liječenje dišnih puteva. Kod gripe i nakon teških oboljenja preporučlljiv je kao tonik zaslađen medom. Prema nekim izvorima, vru­ći čaj od stolisnika pomaže kod migrene. Stolisnik uz to čisti i masnu kožu, pa je čest sastojak kozmetičkih proizvoda.

Najčešće se suši za pripremu čajeva i bere nakon što procvate, od lipnja do listopad, Može se rabiti i svjež. Za jelo se može brati već u ran proljeće, od kralja veljače sve do lipnja, ponekad ponovn ujesen. Samo mladi i posv nježni listovi stolisnika su ukusni, a starenjem postaji pregorki. Gorčina se može smanjiti ako se listovi opar vrelom vodom i ocijede. Mladi listovi imaju aromatčan miris od eteričnog ulja pa ih u Njemačkoj dodaju juhama, salatama, varivu, svježem siru i maslacu ili i miješaju s kiselicom i trpu cem. Stolisnik se može rabiti kao začin umjesto listova peršina. Iz mladih listova dodatak limunova soka ii: limunske kiseline može st prirediti ukusan umak, n; na onaj od kopra. Osim zbog ljekovitih svojstava svježi bi stolisnik bilo dot uključiti u prehranu zbog obilja vitamina C i karote Stolisnik je vrlo raspro­stranjen u svim krajevim; Hrvatske, a u vrtovima ra kao korov. Možete ga uzgojiti i iz sjemena posijanog posude.


PROČITAJTE JOŠ:

Čajna mješavina

Čaj od stolisnika

Tinktura od stolisnika

Vino sa stolisnikom

Ulje od stolisnika

Sjedeća kupelj

Svježi sok od stolisnika


0 komentari: