Sljez

08:41:00 Fb 0 Comments

Čajevi od crnog i bijelog sljeza uvijek se pripremaju u hladnoj vodi jer bi vruća uništila korisne sastojke. Obje biljne vrste bogate su sluzima te korisne za probavne i dišne puteve


Razlikujemo bijeli sljez (.Althea officinalis) i crni sljez (Malva sylvestris). Djelovanje im je slično, no od bijelog se češće rabi korijen, a od crnog listovi i cvjetovi. Bijeli sljez dobro je poznat po umirujućim i protuupalnim svojstvima, pa se često propisuje za smirivanje suhoga kašlja i liječenje drugih bolesti dišnih puteva kao što su upala grla i bronhitis. U vanjskoj upotrebi (kad se primjenjuje kao oblog) vrlo je učinkovit u liječenju žvala, nadraženoga zubnog mesa, čireva, akni i ope­klina. Zbog visoke razine sluzi u korijenju bijelog sljeza ta biljka ima sposob­nost smanjivanja upalnih procesa. Istraživanja su pokazala i antiseptičko djelovanje bijelog sljeza te njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija poticanjem radaimuno- snog sustava u organizmu.

Bijeli sljez može se uzgojiti iz sjemena. Posijte sjeme u proljeće u vlažnu zemlju na mjestu do kojeg dopire mnogo sunca. Korijenje se iskopava u jesen, i to dvije godine nakon početka uzgoja, a potom suši. Listovi se katkad beru ljeti za pripremu čajeva. Crni sljez umirujuće djeluje na bronhije, pa se najčešće rabi za smirenje kašlja i bolesti bronhija. Također se može uzimati za smi­rivanje upala u probav- nom traktu te za liječenje simptoma zatvora i katara debelog crijeva. U vanjskoj upotrebi crni sljez smiruje nadraženost kože i pomaže kod tegoba u ustima. Stoga se čaj od crnog sljeza može stavljati na desni djeteta za smirenje bolova kod nica- nja zuba. Crni sljez sije se u kasno proljeće, na suncu ili u polusjeni. Raste na dobro dreniranom tlu, čak i ako je siromašno hranjivima.

Uzimate li druge lijekove, prije uporabe bijelog sljeza posavjetujte se s liječnikom jer sljez može utjecati na njihovu činkovitost.


PROČITAJTE JOŠ:

Čaj od crnog sljeza protiv čira na želucu

Čaj i kapi za nos od bijelog sljeza

0 komentari: