Ružmarin

08:27:00 Fb 0 Comments


Potiče cirkulaciju i jača kapilare, poboljšava koncentraciju, pomaže protiv glavobolje i bolova u mišićima. Zbog antibakterijskog djelovanja pomaže u liječenju infekcija dišnih puteva
Ružmarin (Rosmarinus of­ficinalis) sadrži flavonoide koji potiču cirkulaciju, ja­čaju kapilare i poboljšava­ju protok krvi u venama, što objašnjava tradicional­nu uporabu ružmarina za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje te za poticanje rasta kose. Ružmarin dje­luje smirujuće na probavu, pa se propisuje za smetnje u crijevima kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ružmarina pojačava protok žuči, što je važno u probavljanju masti. Drugo istraživanje objavljeno 1995. godi­ne pokazalo je da je ta biljka diuretik te oslobađa jetra od otrovnih tvari. Ružmarin je učinkovito protuupalno sredstvo.

Ima antibakterijski učinak te povoljno djeluje na iska- šljavanje pa se može upo­trebljavati u liječenju in­fekcija bronhija, uha, nosa i grla. Osim toga biljka je učinkovito sredstvo za jačanje kod općeg umora. Za vanjsku upotrebu ulje ružmarina se razblažuje neutralnim uljem, kao što je suncokretovo, pa se upotrebljava za utrljavanje kod bolova u mišićima, išijasa te reumatskih bolo­va i upala. Oparak dodan u vodu za kupanje pomaže ublažavanju reumatizma. Ekstrakt ružmarina potiče cirkulaciju na tjemenu pa se nanosi na kožu tjemena kao sredstvo za spreča­vanje prerane ćelavosti. Učinkovit je u liječenju prhuti. Ružmarin se jednostavno može uzgojiti iz reznica, a najbolje uspi­jeva natoplu, zaklonjenu mjestu na dobro dreni­ranoj pjeskovitoj zemlji. Cvjetovi se beru dok su u punom cvatu, a listovi u svako doba godine.


PROČITAJTE JOŠ:

Čaj od ružmarina

Tinktura od ružmarina

0 komentari: