Rogač

08:20:00 Fb 0 Comments


Blagi lijek protiv proljeva, probavnih smetnji i žgaravice prihvatljiv je biljni lijek za djecu i trudnice, a može pomoći i ljudima koji pate od prekomjerne tjelesne težine


Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je vazdazeleno stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača rabe se za liječenje proljeva, probavnih smet­nji i žgaravice. Rogačevo se brašno miješa sa sjemen­kama suncokreta i rižinim brašnom da bi se dobio dovoljno blag pripravak koji može liječiti proljev kod male djece. Pokusi u Belgiji, provedeni 1989. godine, pokazali su da se djeca koja pate od proljeva puno brže oporavljaju kad im se daje prašak naprav­ljen od mahune rogača. Razlog su, vjerojatno, trjeslovine, koje ne samo što isldjučuju djelovanje otrova nego i sprečavaju razvoj bakterija. Turskim bolničkim istraživanjem iz 1998. godine ustanov­ljeno je da sok od mahuna rogača blagotvorno djeluje u suzbijanju proljeva kod djece. Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola tako­đer su se upotrebljavali za liječenje povraćanja, i to u blagim preparatima koji su odgovarali i djeci i trudni­cama. Rogačeva smola rabi se kao dijetna hrana te kao nadomjestak za čokoladu. Ona nadomješta hranjive tvari pa time čini hranu snažnom, ali ne i masni­jom. Istraživanje objavlje­no 2002. godine pokazuje da rogač može poboljšati razinu lipida kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. Na otvorenom se rogač može uzgajati jedino u toplim uvjetima sredozemne klime. Dobro podnosi suho tlo. Sjeme se namače da bi omekšalo, a zatim se uklanja vanjski sloj i vade klice. Ostatak se melje za dobivanje rogačeve smole. Rogačevo brašno dobiva se sušenjem i mljevenjem pulpe iz mahune.

Rogač nema nikakvih štetnih popratnih učinaka, a smiju ga uzimati djeca i trudni ce. Ipak, prije liječenja djeteta oboljelog od proljeva posavjetujte se s liječnikom.


PROČITAJTE JOŠ:

Pripravak protiv proljeva

Pripravak protiv povraćanja

0 komentari: