Paprena metvica

08:05:00 Fb 0 Comments

Najpoznatiji čaj protiv bolova u želucu i probavnih tegoba smiju piti i djeca. Nažalost, ako se čaj od paprene metvice pije svaki dan, ona djelomično gubi svoju učinkovitost


Paprena metvica (Mentha piperita) ima umirujuće (antispazmatsko) djelovanje na probavu. Zbog toga se koristi za liječenje, primjeri­ce, nateknuća, usporene pro­bave, povraćanja, nadutosti i nedovoljnog izlučivanja žuči. Klinički pokusi pokazuju njezinu učinkovitost protiv vjetrova, ali ublažava i grčeve u crijevima kod ljudi koji pate od nadražaja crijeva. Učinkovita je i kod djece koja pate od istih smetnji. U velikim količinama paprena metvica ima smirujuće (seda- tivno) djelovanje te djeluje kao sredstvo za jačanje. Kod vanjske upotrebe eterično ulje pomaže smirivanju kod nadražaja kože i uboda kukaca. Ublažava bolove na mjestu nanošenja. Kad se inhalira, ulje j e učinkovito u lij ečenju prehlada i gripe j er mentol djeluje na odčepljiva- nje nosnica. Također se može upotrebljavati kao vodica za ispiranje usta u liječenju usnih (oralnih) infekcija, a smatra se da liječi i glavobo­lju. Kroz zdravu kožu mentol brzo prodire u organizam, što je značajno kod kupelji, inhalacija i nanošenja na kožu. Nažalost, ako se pije svakodnevno, metvica pre­staje biti ljekovita u slučaju ozbiljnih bolesti. U Hrvat­skoj na poljima, vlažnim livadama ili uz jarke raste i više vrsta divlje metvice. Sve imaju više ili manje ugodan aromatičan miris koji podsje­ća na metvicu. Uglavnom ne sadrže mentol, pa u liječenju ne mogu zamijeniti papre­nu metvicu. Pogoduje joj bogato vlažno tlo te sunčano ili blago zasjenjeno mjesto. Sije se u proljeće, no lakše se razmnožava izdancima ko­rijena ili stabljika u proljeće ili jesen. Može se uzgajati i u zatvorenom.

Kod uporabe listova nema opasnosti, no eterično ulje ne smije se davati manjoj dje­ci. Također, eterično ulje može pogoršati probleme s nedo­voljnim izlučivanjem kiselina u organizmu.


PROČITAJTE JOŠ:

Čaj protiv probavnih tegoba i nedovoljnog izlučivanja žuči

Tinktura od paprene metvice


0 komentari: