Odoljen

06:59:00 Fb 0 Comments

Zbog smirujućih učinaka odoljen je idealan lijek protiv nervoze, napetosti, stresa i nesanice. Može pomoći i kod bolova u želucu, glavobolje te u menopauzi.


Odoljen (Valeriana officinalis) najpoznatije je biljno sredstvo za smirenje. Poznavali su ga još grčki i rimski liječnici, koji su ga primjenjivali za probavne poremećaje, slabe mjesečni- ce te za poticanje izlučivanja tekućine. Slično se rabio i tijekom cijeloga srednjeg vi­jeka. Tek su ga sredinom 18. stoljeća priznali kao sredstvo za smirenje. U početku se primjenjivalo samo eterično ulje, a poslije i tinktura. Upotrebljavao se kod različitih oblika neuroza, nesanice, živčane iscrpljeno­sti, razdražljivosti u vrijeme mjesečnice i u trudnoći, u klimakteriju, kod nervoze želuca i srca te glavobolja. Odoljen općenito djeluje umirujuće i pomaže protiv nesanice. Čaj i tinktura blago umiruju kod uznemi­renosti, nervoznog i bolnoga grčenja želuca i crijeva, kod neuroze srca, straha, opće­nito napetosti, kod klimak­terij skih tegoba, osobito kod brzih promjena u ritmu rada srca. Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Upo­raba odoljena preporučljiva je i kod infekcija. Odoljen pomaže djeci kod spavanja i teškoća s koncentraci­jom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja koje nemaju organskog uzroka. Kliničkim istraživa­njima provedenim na pri­bližno 12.000 bolesnika koji su imali teškoća sa spava­njem potvrđeno je praktično djelovanje odoljena.

I brojna druga istraživanja pokazala su smirujuće i antispazmatsko djelovanje odoljena koje bi se moglo koristiti i za snižavanje krvnog tlaka.

Nedavna klinička ispitivanja provedena u Brazilu jasno su pokazala da odoljen nije samo vrlo učinkovit u liječenju nesanice nego da može poboljšati i kvalitetu spavanja. Ekstrakti odoljena također pokazuju velike mogućnosti u liječenju po­remećaja izazvanih velikom tjeskobom i zabrinutošću. Katkad djeluje i blago sti­mulativno, pa može osvježiti umorne i opterećene ljude te im dati novu snagu.

Odoljen raste na vlažnim Iivadama, obalama rijeka i krčevima, od nizina do planinskog pojasa. Vrlo je lijepa ukrasna biljka za prirodni vrt, a cvjetovi ugodna mirisa privlače pčele i ostale kukce.

U jesen se skuplja korijen s pobočnim ograncima i podzemnim izbojcima. Svježe ubrano korijenje go­tovo je bez mirisa. Tipičan, neugodan miris razvija se tek tijekom sušenja. Odoljen treba sušiti brzo i oprezno te čuvati u dobro zatvore­nim posudama da se ne bi navlažio. Može se uzgojiti iz sjemena u travnju ili korijenovim reznicama u kasne ljeto. Najbolje uspijeva u vlažnoj bogatoj zemlji, po mogućnosti na sunčanu ili blago zasjenjenu položa­ju. Uspravna, izbrazdana stabljika može narasti do dva metra.

UPOZORENJE: Ne koristi se u trudnoći i tijekom dojenja, a djeci se smije davati samo kraće vrijeme, i to u dogovoru s liječnikom. Ne smije se uzimati s drugim lijekovima za smirenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Čaj od odoljena

Čaj za smirenje(za djecu)

Čaj za smirenje(za odrasle)

Čaj protiv bolne mjesečnice

Tinktura od odoljena

Kupka od odoljena

Pripravak od odoljena i komorača


0 komentari: