Očanica

06:50:00 Fb 0 CommentsNajbolje prirodno sredstvo za liječenje cijelog niza očnih bolesti pomaže i ljudima i životinjama.

Čaj od očanice može poslužiti i protiv prehlade, no za to postoje i druge, primjerenije biljke


Očanica ili vidac (Euphra­sia officinalis) od davnina se rabi za liječenje bolesti očiju. Oblog od očanice ublažava ječmenac (infek­ciju očnoga kapka), upalu rožnice i konjuktivitis.

On također hladi umorne i suzne oči, pa je često jedan od sastojaka losiona za oči koji se propisuju protiv tih bolesti. Koristan je i za kućne ljubimce jer liječi upale oka kod kunića. U islandskoj medicini sok iscijeđen iz očanice upotrebljavao se za cijeli niz očnih tegoba. Škotski su gorštaci običavali praviti oparak očanice u mlijeku i nanositi ga ptičjim perom na upaljeno ili nadraženo oko. Španjolski znanstveni­ci su 1994. dokazali protu- upalno djelovanje iroidoida iz očanice. Trjeslovine u ovoj biljci poboljšavaju otpornost na infekcije sušeći i stežući tkivo, a fenoli usporavaju razvija­nje bakterija. Pijenje čaja od očanice nadopunjuje vanjsko liječenje očiju. Istodobno djeluje i protiv katara sluznice, može po­služiti kao sredstvo protiv začepljenja nosa, infekcije srednjeg uha i sinusa.

Vidac raste po suhim livadama i pašnjacima, po obroncima i padinama brdskog područja. Skuplja se u vrijeme cvatnje, u lipnju i srpnju, tako što se škarama odreže nadzemni dio biljke. Ne može se brati jer se tako iščupa i kor- jenčić koji nije prikladan za liječenje očiju. Očanica je vrlo otporna i može se uzgojiti u vrtu, no treba vo­diti računa o tome da je ta biljka poluparazit sa slabim korijenovim sustavom pa dobro uspijeva samo ako se uzgaja među travama, čije korijenje opskrbljuje biljku vodom i hranom. Posijte sjeme na neuređenom dijelu vrta.

Pretjerane količine mogu izazvati svrbež ili nadraženost očiju, teškoće pri disanju, mučninu, ne­sanicu i smetenost. Treba se pridržavati navedenih količina ili upotrebljavati gotove pripravke. Ne upotrebljavajte tijekom trudnoće i dojenja.


PROČITAJTE JOŠ:

Čaj od očanice

Čajna mješavina za obloge

0 komentari: